GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe begint petitie voor Singelstrand

29

“In Leiden, aan de Witte Singel ligt naast de Sterrewacht een braakliggend stuk grond. Wat zou het geweldig zijn voor de buurt en de stad als dit een tijdelijk stadsstrand zou zijn! Daarom vragen wij de Universiteit Leiden om hier dit voorjaar een pop-up ‘Singelstrand’ aan te leggen,” met die tekst begint de petitie van GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe waarin hij pleit voor de aanleg van een tijdelijk strand.

Het raadslid voor GroenLinks pleitte sinds de sloop van de Van der Klaauwtoren voor tijdelijk gebruik van de braakliggende grond als strand. De Leidse Universiteit, eigenaar van de grond, reageerde eerder terughoudend. Nu wil Van Peijpe met een petitie de universiteit als nog verzoeken deze lente een tijdelijk strand mogelijk te maken. Wie de petitie wil tekenen kan terecht op: singelstrand.petities.nl. Op 14 maart wil Walter van Peijpe de petitie aanbieden. 

Delen

29 reacties

 1. "Wat zou jij doen met 80 miljoen?" In ieder geval geen singelstrand. Wat een idee zeg. GroenLinks is de realiteit ook volledig kwijt. In een tijd waarin de gemeente met uiteenlopende problematiek te maken krijgt komt deze partij met een weerzinwekkend idee. Een strand aan de singel….hoe kom je erop?

 2. Als we nou ipv het grootste singelpark het grootste singelstrand maken is goedkoper ook en onderhoudsvriendelijker. 2 vliegen in 1 klap.

 3. Je kunt nu al voorspellen hoe dit gaat uitpakken, als dit "tijdelijke" strand moet worden opgegeven voor plannen van een projectontwikkelaar, die conform het bestemmingsplan voor dat gebied daar weer gebouwen wil gaan neerzetten. Dan is dat strand inmiddels een verworven recht geworden. Het lijkt mij dus verstandiger om het niet te doen, hoewel het idee sympathiek klinkt.

 4. De ANSB verwacht deze zomer veel verkeersdrukte omdat mensen door het zomerse weer waarschijnlijk massaal richting het Singelstrand gaan.
  Naast de trek naar het strand zijn ook een aantal verkeersongelukken veroorzakers van de files mogelijk, over de parkeer chaos maar niet te spreken.
  Keizerstraat bewoners kondigen protestacties aan.

 5. De universiteit probeert die grond al jaren te slijten aan projectontwikkelaars, dat lukt vast niet makkelijker als er een zandbak vol mannen in strings op die grond ligt.

  Waar woont die Van Peijpe eigenlijk? Op loopafstand van dit aan te leggen strand, toevallig?

 6. Hij woont er een paar straten achter, 3 minuutjes lopen.. http://gemeenteraad.leiden.nl/raadsleden/groenlinks/

  Van Peijpe is volgens mij een groot tegenstander van de beoogde nieuwbouw daar, daarom maar een strandje om de hoek! Zo te zien zit er ook geen tuintje bij z’n huis, dan maar zo..? 😉

  Misschien is het een interessanter punt om de verloedering van het vd Werf park aan te pakken.. en daar eens een stadspark van allure van te maken?!

  Hopelijk pakt de universiteit nu wel de handschoen op om werk te maken van de herontwikkeling nu het stuk grond in de belangstelling komt..

 7. René Dentener op

  Een singelstrand binnen de stadsgrenzen; mag dat wel van de ChristenUnie open met zoveel bloot op zondag? Sommige kerkgangers zouden op weg naar hun gebedsdienst daar wel eens langs kunnen komen en aanstoot aan kunnen nemen.

 8. Zeker Plons, dit geweldige plan zorgt volgens een rapport van bureau economische zaken voor ca. anderhalf miljoen extra toeristen, die gemiddeld 1500 euro per persoon zullen besteden, een paar duizend banen en een enorme economische groei. Ik denk dat die tram naar het strand er alsnog zal komen.

 9. Piet Pekelharing op

  Ja, heer of mevrouw Strandjutter,

  Als er geen tram van de stad naar het strand gaat, brengen we het strand wel naar de stad.

  @ Buurtbewoner, u brengt mij wel op een idee met uw opmerking omtrent het Van der Werffpark. Een park in de binnenstad genoemd naar een burgemeester. Dat braakliggend terrein aan de Sterrewachtlaan lijkt mij wel de meest geschikte plaats voor ….het Lenferinkpark.

  Bovenal blijf ik van mening dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden hersteld dient te worden.

 10. "Dinsdagmiddag maakte de eigenaar van de grond – de Universiteit Leiden – bekend dat die niet wil meewerken. ,,In de Oude Sterrewacht wordt onderwijs verzorgd en wij achten het risico op overlast als gevolg van zo’n strand te groot.’’"

  http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/leidenenregio/article26840613.ece

  Volgende ondoordachte proefballon? Wekelijks gratis popfestival, gemeentelijke bierpompen, pedomepperijen en pornoshows in de wijken…? Een moderne kandidaat wil zich tenslotte onderscheiden.

 11. De bocht op het zuiden, schuin t.g.o. de Hugo de Grootstraat biedt mogelijkheden voor floatlands, drijvende eilanden of watertuinen. Wilgenscheepjes.
  Deze bieden een rustplaats en nestgelegenheid voor watervogels. Dit kan samengaan met ontwikkeling van oever- en moerasflora. Drijftuinen hebben een positief effect op macrofauna en visstand.
  Maar door verbetering van waterkwaliteit de laatste tijd en creatie van gunstig biotoop is herintroductie van de groene kikker mogelijk. De "Dutch Nightingale" concerten terug in de stad ! Groener kan het niet.

 12. Piet Pekelharing op

  Heer of mevrouw Hagedoorn, misschien keert dan de blauwe reiger ook wel terug naar de binnenstad. Die stelt die groene kikkers van u zeer op prijs.

 13. Copa Cabana aan de Zijlsingel!! en voor de rijkere onder de leienaren : de Seychellen aan de witte singel , hoe romantisch ?? wordt F hagedoorn op zijn wenken bediend!!

 14. ReindeR Rustema op

  Twee spelfouten in de link. singelstrand.petities.nl linkt naar iets met een r en een . te weinig.

 15. Buurtbewoner op

  Wat ik niet snap is dat van Peijpe stug blijft doorgaan met z’n singelstrand, Uni heeft al aangegeven geen interesse te hebben.. Lijkt me een klaar verhaal nu. Is dit weer zo een links krakerstrekje, doordouwen en anders zelf een strand beginnen??

  Ben benieuwd…

 16. Van Peijpe kan waarschijnlijk geen belangrijkere onderwerpen vinden. Dat lijkt mij een goede reden om niet op hem te stemmen.

 17. Buurtbewoner op

  Precies, deze hardnekkigheid tegen de zin in van de grondbezitter wordt langzaam weerzinwekkend.
  Uni zegt in de Mare; "We gaan geen strandje maken." Van Peijpe twittert als reactie "We gaan WEL een strandje maken."
  Geen stem waard, op zijn petitie site is geen woord te vinden over de Uni, laat staan over hun standpunt van geen strand. Kiezersbedrog?

  Van Pepijoe is er klaarblijkelijk niet mee opgevoed: Als iets niet mocht of kon, of als iemand iets niet wilde; dan moest je er over ophouden. Simpel.

 18. @Buurtbewoner: zie ook http://groenlinksleiden.nl/standpunten/ Hierover valt niets te vinden, tenzij de kweektuin voor het Singelpark wordt bedoeld. Misschien dat cactussen het goed doen op deze zandvlakte.

  Wat me wel opvalt aan de plannen van deze kampioen luchtballonnetjes oplaten, is dat de plannen altijd betrekking hebben op andermans gebouwen en andermans grond, en de eigenaar ook de kosten moet dragen.
  Zo kan ik ook ideeën lanceren: een gratis toegankelijk pop up dakterras op het nieuwe kantoor van Heerema, een gratis pop up hostel in het gemeentehuis (is ’s avonds toch niemand aanwezig), gratis paaseieren zoeken in de Hortus, gratis pendelbusjes voor iedereen in Leiden, een pop up gemeenteraad waarin iedereen voor pop up raadslid kan spelen enz. enz.
  Een universiteit die wordt gevraagd om een pop-up strand aan te leggen: alsof een universiteit niet hele andere taken heeft.

  Dat Van Peijpe op een onverkiesbare plaats staat, komt wellicht omdat de partij naar raadsleden zoekt die ook met realistische plannen en ideeën kunnen komen en niet als een ongeleid projectiel ter meerdere eer en glorie van het eigen ego op andermans rekening goede sier proberen te maken.

  Het is niet eens een origineel idee, Stadspodia had al eerder een pop up strand in de Waag en samen met Summerjazz en LVC een pop up jazzclub in de Stadsgehoorzaal.

 19. Stem op ons en u krijgt: lagere belastingen, gratis bierpompen, onbeperkt pedo-petsen, goedkoper wonen, kosteloos parkeren, betere voorzieningen, meer groen, minder misdaad, mooier weer, veiliger straten, veel seks, hogere uitkeringen, kortere werkweken, gezonder voedsel, lekkerder eten, dikkere biefstukken, wat u maar wenst.

  Popularis,
  Lijsttrekker Partij van het Volk

 20. F. Hagedoorn op

  Prachtig Popularis.
  Waarom gaat u zelf niet een termijn de Raad in ?
  Vergeten in te schrijven ?

 21. Piet Pekelharing op

  Gratis paaseieren zoeken, heer Eric Vtg? Zo’n wild idee is dat nou ook weer niet. Zo was het paaseieren zoeken in Wassenaar vorig jaar gratis. Niet zo vreemd overigens met al die armlastige inwoners van dit naburige dorp. Zo ontvangt een kennis van mij die drie dochters heeft in de paaseierenleeftijd en in Wassenaar woont een uitkering van het Ministerie van Algemene Zaken.

  http://www.wassenaar.nl/nieuws/2013/03/21/paaseieren_zoeken

 22. Buurtbewoner op

  De afwezige stilte van Van Peijpe hier spreekt ook boekdelen.

  Overigens wordt er bij de geplande bebouwing gewoon een strook groen tussen de bebouwing en singel vrijgehouden (sterker nog; blijft eigendom Uni) met een looppad vanaf Babbels totaan het bruggetje naar de Sterrewacht dus ook de vrienden van het Singelpark kunnen tevreden zijn.

  Hoe het stuk grond er nu bij ligt vind ik ook onaantrekkelijk, het is echter wel gewoon andermans eigendom..

  @vtg; ik ben er even ingedoken maar op http://groenlinksleiden.nl/wp-content/uploads/2013/12/Verkiezingsprogramma-GroenLinks-Leiden-De-Creatieve-stad-2014-2018-lr.pdf staat op pagina 7, middelste kolom: "er komt een stadsstrand"

  Nogmaals: Het zou wel zo transparant zijn als Walter van Peijpe op zijn petitie en Facebook sites melding maakt van de visie van de Uni dat er géén strand komt. Nu stemmen er mensen blind, "Oh ja leuk, een strandje, ééénig!" "Oja, dat was die Van Peijpe he, nou die verdient m’n stem wel!". Gebakken lucht, geen strand, misleidend en negatief. Zoals hierboven beschreven; luchtballonnen.

  Wel mooi hoe Groen Links hem voor het karretje weet te spannen ondanks zijn onverkiesbare plaats; "Regel jij nou het strandje, maak even een mooi plaatje in Paint en zet dat overal online, ook bovenaan je Twitter Waltertje. Kom het vast wel goed." Met een kluitje het riet in!

 23. Tweede initiatief van Walter v Peijpe waar de stad behoorlijk van opknapt. Stadsschapen en strand. Straks de stadsschapen langs het strand = helemaal top.

 24. En natuurlijk bevers, otters en konikpaarden. Maar eerst strandpaviljoens met gratis drank.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline