Oostvlietpolder eindelijk echt groen

9

Gisteravond is er voorlopig een einde gekomen aan een strijd die in de jaren ’90 van de vorige eeuw begon. Een strijd om de laatste Leidse polder groen te houden. Onder aanvoering van de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder. Begin jaren ’90 wilde de Provincie Zuid-holland er een baggerstortlocatie van maken. Toen die plannen na veel verzet werden geschrapt, kwam de polder in beeld als bedrijventerrein. Of, zoals de voorstanders het graag noemden, een bedrijvenpark. Met veel groen en geen zware industrie.

Audiofragment: Tien partijen ondertekenden gisteren het ‘Groene Oostvlietpoldermanifest’. Van de zittende partijen ontbreekt alleen de handtekening van de VVD.

Maar ook de afkeer tegen wat het groenste bedrijventerrein van Nederland zou moeten worden bleek zo groot dat vier jaar geleden in het Leidse coalitie-akkoord ‘Samen Leiden‘ werd afgesproken om de polder groen te houden. De afgelopen jaren is in een hele serie stappen toegewerkt naar dat definitieve besluit. Gisteravond was het zover, de Leidse gemeenteraad stemde unaniem in met het nieuwe bestemmingsplan waarin voor de polder een groene invulling wordt vastgelegd.

Voor het zover was, moest eerst de provincie akkoord gaan met de gewijzigde bestemming. Die wilde dat alleen doen als Leiden het samen met de regio eens zou worden over een alternatieve locatie voor het in de polder geplande bedrijventerrein. Dat werd vorig jaar gevonden bij Veenderveld, langs de A4 bij Rijpwetering. Daarna paste de provincie de structuurvisie aan.

ondertekenaars van het groene oostvlietpolder manifest

De lijsttrekkers van tien van de 13 partijen die meedoen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen onderschrijven het Groene Oostvlietpolder Manifest van de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder. In het midden – met blauwe trui – secretaris Hans Pieters van de VVO. Tien jaar geleden hing de vlag er nog heel anders bij. Toen was er in de Leidse raad nog een meerderheid voor het bedrijventerrein in de polder. (Foto: Chris de Waard).

Delen

9 reacties

 1. Jantje va Leiden op

  Het is in ieder geval wel consequent van de VVD onder aanvoering van de lobbyist van Bouwend Nederland dat zij dit manifest niet getekend hebben.

 2. Misschien ben ik een pessimist, maar na de nieuwe gemeentelijke en provinciale verkiezingen ligt alles weer op tafel, en groen blijven en grijs worden. Dit soort verklaringen worden doorgaans weer gebroken voordat de inkt droog is.

 3. een Leids burger op

  Of de Oostvlietpolder echt groen zal blijven moet nog maar blijken. Ik kan het wel eens zijn met de reacties van Jantje van Leiden en J.Putifar.

  Toen GroenLinks nog in de coalitie zat (voor 2010) waren zij niet voor een volledig groene OVP.
  De schijnheilige PvdA(=Partij van de Afbraak), die eerder in de Oostvlietpolder(OVP) nog een bedrijventerrein wilde (dat zou zo goed zijn voor de werkgelegenheid), is nu er voor dat bedrijventerrein een andere bestemming is gevonden opeens voor een groene OVP.

 4. Vrienden Oostvlietpolder op

  Naar aanleiding van het radio-verslag…

  Afgelopen jaar (2013) hebben wij bij herhaling partijen via email aangeschreven inzake onze kieswijzer 2014. Daarbij hebben we partijen om drie dingen verzocht: de tekst over de Oostvlietpolder en Rijnlandroute uit het verkiezingsprogramma, een persoonlijke tekst met foto van de lijsttrekker en de mogelijkheid om het Groene Oostvlietpolder Manifest te ondertekenen. Tien partijen hebben aangegeven het Manifest te willen tekenen. Van de VVD hebben wij alleen de tekst uit het verkiezingsprogramma ontvangen. Dat is wat ons betreft prima maar verklaart wel waarom zij door ons niet zijn uitgenodigd simpelweg omdat ons nooit een bericht hierover heeft bereikt.

  Blijft wat ons betreft staan dat van de ondertekenende partijen een inspanningsverplichting verwacht mag worden. Het komt ons voor dat de VVD daarover eerst zelf nog eens goed moet nadenken alvorens zij nu wellicht onder verkiezingsdruk een groen Manifest gaan tekenen met beloften die zij eigenlijk liever niet willen doen.

 5. Wat heeft die polder de inwoners van de gemeente Leiden nu eigenlijk gekost? Voor hoeveel miljoen, hoofdzakelijk geleend, geld werd er grond gekocht die nu heel weinig of vrijwel niets waard is? Wat kost dit jaarlijks? Staat deze kostenpost in de begroting en de jaarcijfers?

 6. Johan Volkers op

  Stadspartij Leiden Ontzet heeft ook in haar laatste verkiezingsprogramma duidelijk gesteld dat de Oostvlietpolder groen moet blijven en niet via allerlei ‘knibbelknabbelconstructies’ van zijn groene karakter beroofd mag worden.
  Zie http://www.stadspartijleiden.nl/

 7. @ Anrooy:
  Ik snap niet goed wat u wilt zien.
  U kunt zelf wel een hele hoop ophoesten via Google.

 8. Iedere keer is een bezoek aan Vogelhoff e.o. genieten van de groene postzegel die ons Leiden nog bezit. Nog bezit…..
  Zoeken naar Balans zal de nu nog groene OVP weer ontgroenen. Allereerst komt er een aantal jaren een werk- en opstelterrein voor de boorkop en grond afvoer t.b.v. de boortunnel onder Voorschoten. Daarna razen op maaiveld en over 10 m hoge viadukten 50.000 fossiele auto’s die de lucht verzadigen met koolwaterstof dampen en het schadelijke fijnstof. Mens en dier zijn dan een ondergeschikte factor geworden voor de fetisj van een aantal (Leidse) politici: oneindige groei van alles.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline