Miljoenentekort voor groene inrichting Lammermarkt

7

De Lammermarktgarage is gisteren aanbesteed, maar de tientallen miljoenen die daarmee zijn gemoeid verdwijnen op een na allemaal onder de grond. Voor de bovengrondse inrichting is 1,1 miljoen gereserveerd. Bovengronds komt een kale vlakte. De gemeente komt 3,9 miljoen tekort voor het ‘groene dak’ van de garage en is van plan om de boel na de oplevering van de garage gewoon weer te bestraten. Dat heeft het college vandaag bekend gemaakt. Het college legt de raad, anders dan eerder was beloofd, geen kaderbesluit voor de groene inrichting voor. Daarvoor vindt het college het tekort te groot.

Het besluit is opvallend want het gebied rond Moleunmuseum de Valk moet zo’n beetje het pronkstuk van het Singelpark worden. De molen op een terp in het groen, de auto’s onder de grond en langs het water een mooie kade. Afgelopen zomer boekte het college nog 2,2 miljoen euro over van de pot parkeren naar de pot Singelpark. “Om de gewenste ambitie van de inrichting van de openbare ruimte rondom Molen de Valk waar te maken,” zo heette het toen nog. Inmiddels zijn de totale kosten op 7,2 miljoen geraamd.

Delen

7 reacties

 1. Jantje van Leiden op

  De eerste luchtballon in het beoogde Singelpark is hiermee duidelijk geworden. Hoeveel zullen er nog volgen. Nu dus stoppen zolang het nog kan.

 2. Het gat in de hand van dit centrumcollege van VVD66, CDA en SP. Een politiek gifmengsel dat onze mooie stad sinds 2010 teistert.
  We sommen nog even op:

  90 miljoen in twee onderaardse garages
  16 miljoen naar het verkeersriool Rijnlandroute
  11 miljoen naar het Singelpark
  2-3 miljoen herinrichting van de Breestraat.
  etc.

  De randwijken betalen het gelag. Verpaupering en aftakeling.
  Dit centrumcollege weet tot onze grote ergenis tot 19 maart niet van wijken!

 3. Piet Pekelharing op

  Die parkeergarage was toch juist nodig om de bovengrondse ruimte opnieuw in te kunnen richten? Of was die loze belofte voor een groene inrichting van de Lammermarkt alleen maar bedoeld om de gemeenteraad in te laten stemmen met een volstrekt nutteloze garage?

 4. Wat een Leids wanbeleid. Eerst 14 miljoen reserveren voor een overbodige groenstrook, maar geen geld meer hebben voor noodzakelijk groen.

  Trouwens "Vrijwel alle gemeenten bezuinigen op het onderhoud en beheer van de openbare ruimte. Bosjes worden op grote schaal vervangen door gras omdat dit goedkoper is in onderhoud en zwerfvuil blijft langer liggen. Gemiddeld bezuinigden gemeenten in de afgelopen vier jaar tot een kwart op het budget voor beheer en onderhoud."

  http://nos.nl/artikel/608521-gemeenten-viezer-en-minder-groen.html

 5. Moge God Leiden bewaren als die neoliberalen van VVD66 geholpen door de kapitalistenvriendjes van de Salonsocialistische Partij na 19 maart weer de macht grijpen. Laten wij verarmde Leidenaren maar eens gaan demonstreren in de Breestraat tegen deze oplichtersbende.

 6. Waarom denk je dat die Haagse VVD lobbyist Van Woensel zo’n haast had met de aanbesteding van de Lammermarkt Garage?? Leiden wordt geruineerd door die Haagse School!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline