Partij van Tegenwoordig wil burgers zien als klant

10

De lijsttrekker van de Partij van Tegenwoordig (PvT), Jerry Gijbels, schoof woensdagavond aan in het Sleutelstad-programma Rondom de Raad om te spreken over het verkiezingsprogramma. De nieuwe partij wil de gemeente pragmatischer maken en de Leidse burger meer zien als klant: ‘De burger is uiteindelijk de afnemer’, aldus de lijsttrekker, die ook zijn nummer 3 Maarten Jansen had meegenomen. De Partij van Tegenwoordig, wiens naam opvallend overeenkomt met die van de populaire hiphopgroep De Jeugd van Tegenwoordig, presenteerde onlangs haar ‘Programma van Tegenwoordig’. Hierin staan wat opvallende zaken, zoals het opheffen van de blindenstrook in de Haarlemmerstraat.

Audiofragment: Rondom de Raad met Jerry Gijbels en Maarten Jansen van de PvT en Lodi van Brussel  van D66

Ook Lodi van Brussel, campagneleider van D66 schoof aan. D66 is momenteel de grootste partij in de gemeenteraad met 10 zetels en bij de verkiezingen van 19 maart willen ze deze positie graag behouden. Van Brussel vertelde over de campagne en het partijprogramma van de partij, waarmee ze de verkiezingen in zullen gaan. Hij is met zijn 4e plaats op de lijst de hoogste nieuwe binnenkomer. D66 kreeg gisteren in ieder geval al een mooie opsteker: haar lijsttrekker Robert Strijk, wethouder van Financiën, werd genomineerd als beste bestuurder van Nederland.

Delen

10 reacties

 1. Jantje van Leiden op

  Gemeenteraadskandidaten die de burgers (lees: kiezers) beschouwen als klanten, hebben hun plaats toch niet zo goed begrepen. Dankzij die burgers bestaan ze überhaupt en de kiezer bepaalt, niet de gekozen. Deze kandidaat is in ieder geval niet verkieselijk.

 2. Piet Pekelharing op

  Heer Van Leiden, ik zie er geen tegenstelling in. Inderdaad, de kiezer bepaalt, net als de klant. Er is dus niets op tegen dat een partij de burgers als klanten beschouwt.

  Of heeft het woord ‘klant’ voor u een negatieve bijklank? Is het een soort scheldwoord?

 3. Maarten Jansen op

  Beste Jantje van Leiden,

  In mijn werkomgeving is klant koning, keizer en admiraal (voor de heer Pekelharing ook president). Zonder klanten (kiezers, burgers of (zoals wij graag refereren naar) Leidenaars geen stad en dus geen stadsbestuur. Wij willen ons profileren als een vertegenwoordiging ván Leidenaren vóór Leidenaren.

 4. Leiden InMotion op

  De burger is geen klant maar ‘aandeelhouder’ dus inderdaad mede-eigenaar.

 5. een Leids burger op

  Bij een stelling als:"Partij van Tegenwoordig (PvT) wil burgers zien als klant" denk ik, als "aandeelhouder" , dan toch meer aan een klantvriendelijke benadering vanuit de gemeentelijke instanties (dus kortere wachttijden, niet van kastje naar de muur en terug sturen e.d.)

  Dus een benadering waarbij "de klant" meer als "koning"
  wordt gezien en dus ook als zodanig wordt behandeld i.p.v alleen maar als "melkkoe". De vraag is dan natuurlijk
  hoe zo’n PvT daar dan invulling aan wil geven.
  In hun verkiezingsprogramma zijn zij bijvoorbeeld voor gemeentelijke wietteelt. Het is dus wel duidelijk wie de "klantjes" van die PvT zullen worden……

  Verder zijn veel van hun andere standpunten terug te vinden in die van de andere alreeds bestaande partijen.

  Conclusie:PvT is eigenlijk overbodig.

 6. Ik snap het wel de burger als klant … we hoeven niet terug te gaan naar de middeleeuwen (feodale stelsel) en alles weer over te doen om te zien wat er veranderd is in de gemeente Leiden.

  De burger als klant is weer een ander adekwaat antwoord op de decentralisatie en daarmee gepaard gaande nieuwe (participatie) samenleving. Het is dan wel weer aan de burger om de overeenkomst die er volgt uit de "wilsovereenstemming" te "bewaken" om niet als nog terug te vallen in de misddeleeuwen. (lees een feodaal stelsel)

 7. Ik snap het ook wel. Sommige of tamelijk veel aankomende en huidige politici beschouwen de politiek of het openbaar bestuur als een zelfbedieningswinkel voor hun carrière en in een aantal gevallen zelfs voor hun bankrekening, of voor de belangen van familieleden of kennissenkring. Misschien komt de verwarring daardoor. De gemeente is echter van de inwoners en van niemand anders. Ze is geen winkel en de burgers zijn geen klanten.

 8. Geen partij
  oke ik snap het punt dat ik geen klant ben, want ik heb geen keuze in wat er besloten wordt. Ik heb een stem die het ergens niet eens mee kan zijn en dat mag ik dan melden, maar als 99 andere koeien er anders over denken dan gebeurd het toch. Helaas zijn niet die 99 andere koeien verantwoordelijk voor de kosten die gepaard gaan bij fouten beslissingen, want dan is deze 1 koe die er tegen ingaat ook de klos en moet ook gewoon betalen hiervoor. Misschien moet dat nu maar eens veranderd worden en als dat kan gebeuren door mij als klant te zien en ik enkel betaal waarvoor ik kies dan zeg ik ja want dan heeft mijn stem nut.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline