Campagne VVD in teken van minder belasting en minder subsidie

35

Parkeren in de Leidse buitenwijken moet gratis blijven, de schop moet in de grond voor de RijnlandRoute en de twee ondergrondse parkeergarages en het historische centrum van Leiden moet worden voorgedragen voor de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het zijn een aantal belangrijke punten voor de VVD Leiden in de komende periode.

Audiofragment: VVD lijsttrekker Paul Laudy over het verkiezingsprogramma en de campagne.

Maar de belangrijkste zijn snijden in subsidies en het verlagen van de OZB met 30%. Die twee punten staan dan ook expliciet op de campagneposter die lijsttrekker Laudy gisteren onthulde tijdens een drukbezochte nieuwjaarsreceptie in Restaurant De Branderij. “Op die punten gaan we dus bij eventuele collegeonderhandelingen ook geen consessies doen,” zegt Laudy. Volgens de liberale voorman is de OZB in Leiden wel 40% hoger dan gemiddeld en heeft de gemeente geen idee of verleende subsidies wel doelmatig zijn.

VVD-voorman Paul Laudy houdt zijn ‘lijsttrekkersspeech’. (Video: Chris de Waard).

In het 22 pagina’s tellende verkiezingsprogramma ‘Vrij Leids‘ zet de partij de plannen voor de komende vier jaar uiteen. “Onze kandidaten hebben het eigenlijk wel makkelijk,” zegt Laudy: “We hebben namelijk het beste programma. En het scheelt echt heel erg veel als je niet 92 pagina’s nodig hebt om uit te leggen wat je plannen zijn.” Daarmee deelt hij een plaagstootje uit naar D66. Het programma ‘Leiden Vooruit‘ van die partij is best omvangrijk.

De enige partij die het echt te verduren krijgt is de PvdA Leiden. Niet alleen via posters met de tekst “U bent geen PvdA pinautomaat”, maar ook in zijn speech haalt Laudy stevig uit naar de partij van Gijs Holla: “Ongelovelijk dat zijn partij de Churchill Avenue prak weer opwarmt. Onnodig, onwenselijk en ongeloofwaardig.” Ook de parkeerkosten lopen volgens de VVD de spuigaten uit als de PvdA het voor het zeggen krijgt: “Ze doen er nogal schimmig over, maar als je goed bent ingevoerd weet je dat het 60 euro voor elke auto gaat kosten en bij de tweede vergunning ga je helemaal bloeden”.

Dat geld heeft links Leiden volgens Laudy nodig om ‘de uitkeringenfabriek die Leiden nu is’ draaiende te houden. Laudy: “Ook het subsidieafhaalloket moeten we natuurlijk blijven spekken, maar ik heb slecht nieuws voor mijnheer Holla en zijn linkse vrienden. Dat gaat niet gebeuren.”

Delen

35 reacties

 1. Een helder verhaal met duidelijke keuzes. Mijn stem heeft deze partij! Voor de toekomst van onze mooie stad en alle inwoners

 2. Menno Veenstra op

  De lijsttrekker van de VVD, de partij van parkeergarages, asfalt en beton, is lobbyist van Bouwend Nederland. Voor VVD’ers is de samenleving hun melkkoe voor schaamteloze zelfverrijking. Hoeveel prominente VVD’ers zijn inmiddels betrokken bij belangenverstrengelingaffaires en fraude- en corruptiezaken? Om dergelijke feiten te verhullen hebben ze blijkbaar zondebokken nodig: uitkeringsgerechtigden en met subsidie gesteunde maatschappelijke instellingen.

 3. Wat een heldere boodschap van de lijsttrekker. Dit klinkt als muziek in de oren bij een hoop Leideneraren, dat weet ik zeker! Mijn stem hebben ze, daar bij de VVD in Leiden!

 4. Aan een nog betere inpassing van Zoeken naar Balans heeft de VVD ook lak. Alle partijen behalve de VVD pleiten hierin voor in hun verkiezingsprogramma’s. Wrang is dat door de omstreden keuze naar Zoeken naar Balans zowel CL als Stevenshof dadelijk in het verkeerslawaai en vervuiling (blijven) zitten. Een keuze die door vnl. bestuurders van VVD origine in Leiden, Provincie en I&M is doorgedrukt.
  De weg ligt er nog niet. Hij is nu al bijna even duur als de CA en de bestuurlijke rapportages en beslissingen rammelen aan alle kanten. De bestuursrechter zal er gehakt van maken.
  Gelukkig is er erosie in de asfaltdossiers van de VVD, denk aan de snelheidsblunders van Me(ga)l(om)anie Schultz inzake A13 en A10.
  Ook de VVD zal tot inzicht komen dat investeren in de leidse knelpunten veel beter en betaalbaar is. Wat betreft de verlaging van de OZB (ook dus voor de vermogende elite in Leiden) zal het gat in de VVD hand die direkt uitgeven aan rechtse hobbies als megaprojecten in het centrum, garages en nog meer zinloos asfalt. De route naar BN (en CDA coryfee MV) is bij de leidse liberalen overigens inderdaad maar heel kort!

 5. Top liberaal programma van de Leidse VVD. De juiste prioriteiten om Leiden die bruisende stad te laten blijven. Tot nu toe de enige partij die een duidelijk helder verhaal heeft met een lange termijnvisie. Kunnen andere partijen wat van leren!

 6. Frederik Zevenbergen op

  Een mooie avond en in 2014-2018 start aanleg Rijnlandroute. Zoeken naar Balans optimaal is bewezen de beste keuze voor Leiden en voor de regio. De VVD is vanaf dag 1 helder geweest in de keuze voor ZnB. Wij durven wel keuzes te maken. Minder subsidies, belasting omlaag!

 7. wilbert van der post op

  Snijden in de subsidies en 30% OZB omlaag? Subsidies houden sport, cultuur en leefbaarheid in de benen. En waar wordt de inkomstenderving van de OZB van betaald? Van die 1000 euro die iedereen nog krijgt van Rutte zeker?

 8. "Zoeken naar Balans optimaal is bewezen". Met de liberale GS leugens is de MER 2.0 verdraaid! Tot ziens aan de haagse Kneuterdijk!

  Minder subsidies, belasting omlaag? Voor de rijke elite in Leiden is de OZB verlaging pas een echte hemelse subsidie! De cultuur en de hardwerkende Leidenaar krijgen daarvoor de liberale afknijp bezuinigingen.

 9. Heerlijke slogan, helder hands-on verhaal. VVD programma voor Leiden is een verademing bij het boekwerk van 92 pagina’s van D66!

 10. Het is inderdaad van de zotte dat het OZB-tarief in Leiden 40% boven het landelijk gemiddelde ligt. Dat is niet uit te leggen, zeker niet wanneer de WOZ-waarde niet of nauwelijks is aangepast aan de dalende huizenprijzen. Het is dan ook compleet onzinnig om te zeggen dat verlaging van een belasting (want dat is de OZB) een subsidie voor de rijken zou zijn. Volgens mij moet Piet in het woordenboek het verschil tussen belasting en subsidie nog eens opzoeken.
  Goed dat de VVD dit aanpakt!

 11. Allemaal kanjers op de lijst! En wat een programma: OZB naar beneden, minder subsidies, minder betutteling, meer asfalt en de prachtige binnenstad op de werelderfgoedlijst.

  De VVD Leiden heeft mijn stem! Zet m op liberalen!!

 12. Jantje van Leiden op

  "Volgens de liberale voorman is de OZB in Leiden wel 40% hoger dan gemiddeld." Die voorman vergeet dan wel zijn bron te noemen. Het COELO- instituut van de universiteit Groningen geeft een atlas met alle gemeentelijke lasten van Nederland en dat geeft een heel ander beeld. Pure klets dus van die bouwlobbyist. En dan die voordracht voor de UNESCO-erfgoedlijst. Ze vergeten natuurlijk te vermelden dat zij hun toestemming hebben gegeven om Breestraat 68 af te breken voor de aanleg van een onhistorische en onnodige steeg voor de bouw (weer die hobby vn de lijsttrekker zullen we maar zeggen) van onnodige winkels, waar geen behoefte aan is.
  En zo valt er nog veel meer aan te merken op het programma. De kiezer houdt straks zijn hoofd hopelijk koel!

 13. Unlucky Leidenaar op

  Waarom is de VVD Leiden zo’n voorstander van de N11 West? en was zo’n fel tegenstander van de doortrekking N11-Oost naar de Kanaalweg? In beide gevallen verdwijnt er prachtig Leids’ groen! Kwestie van Wijk en Randwijk?

 14. Johan Volkers op

  Vind de overdaad aan positieve reacties opvallend. Zijn de criticasters eruit gefilterd en hebben de VVD-ers met z’n allen besloten op dit artikel te reageren?

  Een partij die beton belangrijker vindt dan natuur en daar zelfs geen evenwicht in weet te vinden, verdient noch lokaal noch landelijk steun.

 15. Met Vlerk Laudy als lijsttrekker is de VVD een hele ordinaire en nare slogan partij zonder inhoud geworden die de PVV rechts probeert te passeren, een schandvlek voor het liberale liberalisme, een vieze smaak in de mond.

 16. Frederik Zevenbergen op

  Johan, hoe hoog is de zuurtegraad geworden als alleen positief geluid opvalt?

 17. Piet Pekelharing op

  Vanaf volgend jaar is de gemeente verantwoordelijk voor zowel het jeugdzorg als de langdurige zorg.

  Dat laten we toch niet over aan die club van asfaltjunks, bouwlobbyisten, speculanten en bonusjagers?

 18. Unluckly Leidenaar op

  Beste ZeefNL, uw zuurtegraad meet zich keer op keer af wanneer u een wanhopige poging waagt om Leiden te overtuigen van de liberale rechtvaardiging voor meer asfalt, beton en uitdunning van het culturele leven (in navolging van stasi Halbe Zijlstra), jeugdzorg en hulp voor werkzoekenden. En de verrijking van de elites in deze mooie stad door subsidie op hun onroerend goed. Want na Van Rey, Hooijmaaijers, Weekers, H&M Schultz, etc. voelt NL inclusief Leiden zich knap belazerd door uw politieke stroming. Uw politiek houdt inderdaad op bij onze voordeur, want u laat de mens daarachter graag rotten, stikken en verpieteren. Eigen initiatief heet dat. Ook de hoogbejaarde opa’s en oma’s en de invalide werklozen. Ja, voor de corrupte elities die door Paul BN Laudy’s belastingverschuiving zich graag vermaken staat de voordeur wat u betreft wagenwijd open. En dadelijk kunnen ze onze neuzen verstoppen door met hun Audi’s en BMW’s over uw aggloring te scheuren. Anders is die asfaltstrook een spookweg. Waar de andere verkiezingsprogramma’s sociale en culturele projecten nog steeds belichten komt uit uw verkiezingsprogramma een keiharde, verzuurde sanering van de leidse samenleving naar voren. Het geeft het verstandige leidse electoraat te denken, dat u nog steeds gelooft in die verzuurde principes die in de door de neoliberale stroming veroorzaakte crisis steeds verder aan erosie onderhevig zijn.

 19. Die kinderen, jongeren, ouderen en chronisch zieken kunnen worden ingezet voor diverse publieke taken en werkzaamheden waardoor de belastingen kunnen worden verlaagd. Verplicht vrijwilligerswerk voor een door de gemeente aangeboden voorziening is rechtvaardig en helpt deze nietsnutten te participeren. Daarom stem ik op de VVD.

 20. VVD66 aanhanger op

  Door de belastingoverdracht naar de Leidse elite zal kinderarbeid in deze stad weer noodzakelijk zijn….en Marx uit zijn graf opstaan om de liberale beul neer te slaan.

 21. Nederlanders willen maximaal gesubsidieerd lenen, in een groot huis wonen, lekker doorrijden met hun auto en natuurlijk zo min mogelijk belasting betalen.
  De VVD maakt het allemaal mogelijk!
  De schulden wentelen we gewoon af op het milieu en op de toekomst. Geen probleem toch?

 22. VVD stemming op

  Bij ons staat uw OZB verlaging als een huis! Laat uw stem niet verloren gaan! Stem Vrijheid Verspilling en Diefstal!

 23. Parkeren zou gratis kunnen blijven in de buitenwijken? Dat wordt dan de eerste verkiezingsbelofte die de VVD nooit zal kunnen waarmaken.

 24. Het liberale raadslid Zevenhuizen gaat er prat op dat hij verder kijkt dan alleen Leidse belangen: dus kijkt hij niet alleen naar de schade die de RLR teweeg brengt in de OVP en de Stevenshof, maar naar het (vermeende) nut voor de regio.

  Als hij echt breder kijkt zou hij zich realiseren wat het liberale beleid van de VVD en de bijbehorende verslaving aan fossiele brandstoffen en asfalt doen met deze planeet!

  Gelukkig is Schultz teruggefloten door de rechter! Straks nog maar 80 op de A10 en de A13. Een overwinning voor de omwonenden! Factfree politics van de VVD is hier afgestraft.

 25. Ook de VVD graaft haar eigen graf door in te blijven zetten op de fossiele "business as usual" groei economie. Sinds 2010 heeft het neoliberalisme met haar populistische excessen haar laatste stuiptrekkingen gehad. Nu we zien wat voor gevolgen dat heeft voor ons landschap, duurzaamheid, cultuur en het welvaartsniveau voor de middenklasse en minderbedeelden kunnen we de laatste resten van dit zielloze en op de rijke (bedrijfs/bank)elite gerichte politieke stroming definitief – ook in Leiden – om zeep helpen. We denken hierbij terug aan november 1989 toen een ander zielloos systeem definitief op de schroothoop belandde.

 26. @Piet:
  Ik hoop van harte dat je gelijk hebt, maar ik ben bang dat we nog even opgescheept zitten met de VVD. In alle lagen van het Nederlands bestuur!
  De gevolgen merk je b.v. in Rijnlandroutedossier: de samenwerking tussen de VVD-ers in Leiden, Katwijk, PZH en de 2e kamer is uitstekend. Omwonenden betalen het gelag.

  Volgens http://leidenkiest.nl/ wordt de VVD de grootste op 19 maart, maar gelukkig zijn vrijwillige internetpeilingen zeer onbetrouwbaar en zeker niet representatief.

  Uiteindelijk zal de VVD de prijs voor haar arrogantie betalen, net zoals CDA en PvdA dat al hebben moeten doen.
  Nu al zitten veel mensen dankzij de doorgeprikte huizenbubbel diep in de schulden of met een huis onder water. Met dank aan de Hypotheekrenteaftrek, het stokpaardje van rechts Nederland, en de graaiende bankiers.

  Milieuproblematiek en schaarste gaan in de toekomst ergere vormen aannemen, en dan kunnen we allemaal naar de VVD wijzen. Net zoals sommigen nu naar links wijzen als het gaat om problemen met migranten (die N.B. zijn binnengehaald door de werkgevers)

 27. @frankieboy: inderdaad, naar de VVD wijzen als oorzaak van de problemen, is net zo dom als naar links wijzen i.v.m. problemen met migranten.
  Hypotheekrente aftrek is tot 2011 – 2013 een stokpaardje van het gehele politieke midden geweest, incl. PvdA en SP (SP was en is – als ik me niet vergis – nog steeds voorstander van hypotheekrenteaftrek tot een max van 300.000 euro, en daarmee ben ik erg ingenomen. Zo is er een vangnet voor mensen met een gemiddeld hooguit modaal inkomen om vanuit een huursituatie een starterswoning te kunnen kopen).
  @Piet: iemand die een vergelijking treft tussen Oost-Europa en de VVD, is dringend toe aan eerste hulp bij hersenletsel. Ik zag op deze site ook al dat Halbe Zijlstra als ‘stasi’ werd neergezet (door de anonieme reaguurder Unluckly Leidenaar). Anders dan de meesten op dit forum, heb ik actief gedemonstreerd in Leipzig tegen het DDR-régime en heb ik onder een schuilnaam in o.a. de Groene Amsterdammer over de DDR gepubliceerd: de vergelijkingen die hier worden gemaakt zijn echt tenenkrommend dom en vervuilen de discussie. Het is ook een zwaktebod om elke inhoudelijke discussie uit de weg te gaan en alleen maar te schelden. Heb je het VVD-verkiezingsprogramma al gelezen? Ik vrees dat ik het antwoord al weet.

 28. Ja, zullen samen op de fiets naar de therapeut? Al was het maar om die autoverslaafde liberale stadspolitiek te tarten. Jouw hersenschors is ook ingedeukt gezien je reaguurderstaal naar vele insprekers op SS. In nov 1989 heb ik mijn DDR briefvriend bij Eisenach als eerste Auslander de hand geschud. Ik moest wel eerst door de doorgeknipte Eisener Hang. Ik heb dat staatssocialistische monster graag verknipt? Nu 25 jaar kijken we nog wel eens terug ook naar de tijd in de DDR. Wir haben wieder gescheitert in neuen liberalen Jahrzehnten, lieber hollaendischer Freund. Overdenkertje mijnheer de kantoorklerk vtg.

 29. Mag ik even een teiltje om in te spugen. Graag een groot teiltje. Ome Koos wordt kotsmisselijk van het asociale zooitje dat zich in Leiden VVD noemt. De altijd fatsoenlijke liberaal Goekoop draait zich in zijn graf om bij deze VVD campagne met goedkope lekker in het gehoor liggende slogans van een infantiel niveau onder de IQ-grens. Het lijkt mij het beste om Vlerk Laudy en zijn handlanger Prederik Zevenbergen ‘met pek en veren’ uit onze mooie stad te sturen voor ze nog meer rare praatjes rond strooien.

 30. Piet Pekelharing op

  @Eric vtg: Volgens u zorgt de hypotheekrenteaftrek er voor dat burgers met een modaal inkomen een starterswoning kunnen kopen.

  Was het maar waar. De hypotheekrenteaftrek zorgt juist voor een opwaartse druk op de prijzen op de woningmarkt. OK, sinds de herfst van 2008 is die druk sterk afgenomen. De prijzen van koopwoningen zijn echter nog steeds aan de hoge kant. De oorzaak daarvan is dat de koper bood wat hij/zij maximaal kon betalen of de woning dit nou waard was of niet. Als hij/zij dit niet bood miste hij/zij steeds de boot. Het voordeel van de hypotheekrenteaftrek ging zo in zijn geheel naar de verkoper.

  Wat mij betreft mag die hypotheekrenteaftrek zo snel mogelijk afgeschaft worden. Uiteraard is er nog iets anders dat per direct afgeschaft mag worden. U kunt wel raden wat.

 31. Geen probleem, Paul BN Lauda (snelle pakkies!) en zwaargewicht ZeefNL vallen in hun eigen liberale kuilen die ze graven voor de werklozen, invaliden, bejaarden, jeugdzorg. Subsidies voor de rijke elite in Leiden zullen we nooit toestaan. Ik wens ze hetzelfde lot toe als de billboard getrouwelijk van Van Rey de VVD mislukkeling Weekers wiens nek vanavond mogelijk al bungelt in de strop op het Binnenhof. Politiek amateurisme van deze stas volgens de Kamer. Motie van wantrouwen, opgeruimd staat netjes.

 32. Anti Liberaal op

  Vanavond de val van de VVD mislukkeling Frans Weekers! Groot feest voor progressief NL! Opletten PL en FZ!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline