D66 wil toch proef met legale wietteelt

7

Ondanks het verbod van minister Opstelten wil D66 Leiden gaan experimenteren met het telen van wiet in de Sleutelstad. De gemeente heeft eind vorig jaar al het conceptplan ‘Wie teelt’ opgesteld, maar toen bleek dat het kabinet en ook het Openbaar Ministerie geen enkele ruimte willen geven voor zo’n pilot besloot burgemeester Lenferink er geen ambtelijke tijd meer in te steken.

Audiofragment: D66-raadslid Eric Krijgsman en coffeeshop-voorzitter Jack Stikvoort over legale Leidse wietteelt.

Het plan voor een proef met het gecontroleerd kweken van Leidse cannabis is opgesteld in nauwe samenwerking met de Leidse Vereniging van Cannabis Detaillisten. Voorzitter Jack Stikvoort wil graag zo snel mogelijk beginnen met de legale kweek. Die zou wat de Leidse coffeeshophouders betreft verzorgd kunnen worden door de huidige leveranciers. Zo blijft er onderscheid in het aanbod van de tien Leidse coffeeshops. Iets waar de shopseigenaren erg aan hechten.

Voor de legale wietteelt heeft Stikvoort zijn oog laten vallen op industriegebied Roomburg. Daar staan grote gebouwen waar al hekken omheen staan. Belangrijk, want zo’n Leidse wietkwekerij kan vervelend volk aantrekken. Zogenaamde ripdeals komen in het drugsmilieu vaker voor. Het pand zou dan ook continu beveiligd moeten worden. Om in de Leidse cannabisbehoefte te voorzien, kan niet worden volstaan met een simpel bedrijfspandje. Volgens Stikvoort moet je denken aan een oppervlakte van 1,5 keer de Groenoordhallen.

D66 Leiden heeft de legalisering van softdrugs in het verkiezingsprogramma opgenomen en ziet een paar mogelijkheden om toch een proef te doen. Zo hoopt raadslid Eric Krijgsman het af te spreken in het collegeprogramma dat na de verkiezingen gemaakt zal moeten worden. Ook wijst hij er op dat de komende raadsperiode langer duurt dan de maximale kabinetsperiode. Ook dat biedt in zijn ogen kansen.

Delen

7 reacties

  1. oh vandaar dat grote park oke ja dan begrijp ik het en dan kan het ook wat opleveren. Ook al weet ik niet of dit het grootste park van nederland wordt gezien arnhem en nijmegen ook zo een wereld idee hebben alleen dan van stad naar stad dus ja.

  2. tis een kwestie van geduld … en dromen vooral blijven dromen zonder dromen gebeurd er sowieso nooit iets " out of the ordinary "

  3. Wakker Nederland op

    Stickvoort? Dat is toch dezelfde oetlul van de branche van junkensnoepjesverstrekkers die nu zo hoog van de toren loopt te kraaien in samenwerking met dat gestoorde PVV-zeikwijf Fleurtje over z’n schoonouders die zogenaamd gedwongen van elkaar gescheiden worden omdat er 1 een CIZ-indicatiestelling heeft gekregen wegens Alzheimer? Ook goed om op te merken, dat Alzheimer versneld optreedt bij gebruikers van de zo door Stickvoort gepromote cannabisproducten. Koekje van eigen deeg.

  4. @WNL: is het niet vreemd dat wiet wel legaal als geneesmiddel wordt voorgeschreven, maar dat het niet legaal mag worden geteeld? Is het niet vreemd dat er legaal wiet mag worden verkocht en gebruikt, maar dat het niet legaal mag worden geteeld?
    Rare situatie…

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline