Universiteit twijfelt over nut wethouder kenniseconomie

5

Rector Magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden weet nog niet of hij wel voorstander is van een wethouder met een aparte portefeuille kenniseconomie. Kandidaat raadslid Julius Terpstra van het CDA stelde dat afgelopen woensdagavond voor bij een onderwijsdebat dat het CDA Leiden organiseerde tijdens de nieuwjaarsreceptie van de partij.

Audiofragment: Carel Stolker en Julius Terpstra in gesprek met Chris de Waard over de Leidse kenniseconomie.

Stolker kan zich voorstellen dat het voordelen heeft om voor alle zaken bij een wethouder terecht te kunnen, maar wijst erop dat het wel om een heel breed scala aan onderwerpen gaat, variërend van onderwijs tot studentenhuisvesting: “Ik weet niet helemaal zeker of dat werkt. Een voordeel van verschillende wethouders is juist dat je ze allemaal aan je bindt als het gaat om zaken die de universiteit aangaan”. Helemaal afschieten doet Stolker het plan van Terpstra niet: “Ik zou het best willen proberen hoor.”

Ook de uitbreiding van de Universiteit Leiden in Den Haag kwam weer aan de orde. De vrees blijft bij sommigen bestaan dat de universiteit Leiden de rug zal toekeren om zich in Den Haag te vestigen. “Dat zal onder mijn rectoraat nooit gebeuren,” probeerde Stolker de aanwezigen gerust te stellen. De kans dat de universiteit de Sleutelstad verruilt voor de Hofstad lijkt inderdaad nihil. In Leiden wordt er voor honderden miljoenen geinvesteerd in een nieuwe Betacampus op het Bio Science Park Leiden en een campus voor Geesteswetenschappen langs de Witte Singel.

De trek naar Den Haag heeft twee redenen, zo legt Stolker uit: “Strategische, omdat er nu eenmaal studenten zijn die niet in Leiden, maar wel in Den Haag willen studeren en ook omdat Den Haag zo’n beetje het enige regeringscentrum in de wereld is zonder universiteit. Als je er dan 12 kilometer vandaan zit, zou je wel dom zijn om daar niet aanwezig te willen zijn. Ook al omdat de kans groot is dat vroeg of laat een grote Amerikaanse of Britse universiteit in Den Haag neerstrijkt. Dan wil ik daar zitten om met ze samen te werken.” De tweede reden voor de uitbreiding naar Den Haag is domweg ruimtegebrek. Leiden is gewoon te klein om alle studenten en opleidingen van de groeidne Universiteit Leiden te huisvesten.

Tenslotte haalt de universiteit de banden met Leiden op nog een manier stevig aan. Elk jaar worden er talloze congressen georganiseerd door de universiteit en nu is afgesproken om te kijken of die zoveel mogelijk in Leiden gehouden kunnen worden in plaats van in Noordwijk, Amsterdam of Den Haag. Dat kan nu, omdat de hotelcapaciteit de afgelopen jaren fors is uitgebreid. Ook zijn er inmiddels meerdere aansprekende congreslocaties in de stad. Een congresganger geeft per dag zo’n 300 euro uit, dus dat is goed nieuws voor de Leidse economie.

Delen

5 reacties

 1. Een wethouder kenniseconomie? Dat is een onzinnig proefballonnetje van CDA-mannetje Terpstra. Leiden heeft al een wethouder economische zaken. Helaas heeft die man geen kennis, niet van economische, niet van financiële en niet van andere zaken. Maar dat ligt aan de zwakke personele bezetting bij Drank66. Het is geen reden om een aparte wethoudersportefeuille te creëren.

 2. Johan Volkers op

  Inderdaad een onzinnig idee. Uiteindelijk blijft het nut van zo’n wethouder ook al enorm moeilijk aan te tonen.

  De landelijke overheid moet zich met het vraagstuk ‘kenniseconomie’ bezighouden en die hebben daar al nauwelijks de kennis voor. Het is maar goed dat steden als Eindhoven en Delft ons landje nog drijvende houden op dat gebied.
  Soms door steun van de burgemeester (Eindhoven), soms door het werk van de universiteit en bepaalde bedrijven.
  Zorg gewoon als gemeente dat alle basisvoorzieningen op orde zijn, dat de binnenstad niet uitsterft (leegstand winkels), dat mensen niet bij een onweersbui met hun voeten in het water staan, dat megalomane projecten aan andere steden worden overgelaten enz.

 3. "wethouder met een aparte portefeuille kenniseconomie …"
  simpele waarheid: "boer pas op je kippen"

 4. Ik vind het helemaal niet zo’n onzinnig idee. Juist door het BiosSciencePark heb ik na mijn afstuderen direct een baan gevonden. De overgang van student naar werknemer ging vlotjes. Waarom niet met een wethouder zorgen dat dit veel vaker gebeurd? Volgens mij valt er op dat terrein in het mooie Leiden nog een flinke slag te maken…..

 5. een Leids burger op

  Maar was Linda dan nu juist niet het voorbeeld van iemand die zèlf in het Biosciencepark of via het Biosciencepark een baan had gevonden? Of was het juist de D(2*2*2*2*2*2 + 2)=D66-wethouder van economie èn financiën, maar met onvoldoende kennis van rekenkunde, die daarvoor gezorgd had? Nee toch?

  Een aparte wethouder kenniseconomie lijkt mij helemaal niet noodzakelijk:mensen kunnen ook wel zonder zo’n aparte wethouder kenniseconomie een baan of stageplaats vinden hoor.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline