Leefbaar Leiden schorst kandidaat raadslid

5

Hans Hendriks, de nummer 8 op de kandidatenlijst van Leefbaar Leiden, is door de partij geschorst en van de lijst gehaald. Hendriks zou honderden Leidenaren hebben gedupeerd met verkeerde belastingadviezen en -aangiften. Daardoor moesten mensen soms duizenden euro’s terug betalen. Hendriks was vroeger actief bij de SP Hulpdienst. In januari 2008 stapte hij uit die partij en sloot zich aan bij Leefbaar Leiden. Hij nam zijn raadszetel mee. In november benoemde Leefbaar Leiden hem als ombudsman van de partij. “De ombudsman heeft geen inhoudelijke macht, maar wel prestige,” aldus het persbericht toen.

In een verklaring laat fractievoorzitter Daan Sloos van Leefbaar Leiden weten het zichzelf ernstig te verwijten dat hij Hendriks niet goed heeft gescreend. Volgens Sloos heeft Hendriks de foute adviezen niet namens Leefbaar Leiden gegeven: “Voor Leefbaar Leiden was zijn taak niet het verstrekken van belastingadviezen, maar slechts het opstellen van bezwaarschriften.” In het verleden was dat overigens niet zo. In 2008 – kort nadat Hendriks overstapte van de SP naar Leefbaar Leiden – lieten de leefbaren weten dat Hendriks gratis belastingaangiftes ging verzorgen. Ook toen waren er al klachten over zijn optreden. “Hij heeft bij ons al 3 aangiften verkloot. We zijn nu net van de ene afbetaling (€2500) aan de belastingdienst af en nu moeten we weer €1000 terugbetalen,” reageerde ene Catootje destijds al op dat Sleutelstad-bericht.

Andere waarschuwingen zijn van recenter datum. Zo waarschuwde oud SP-fractievoorzitter Paul Day op 1 januari van dit jaar nog via deze site voor Hendriks toen bekend werd dat deze op plek 8 van de kandidatenlijst stond van de leefbaren.

Day: “Breaking news voor al die tientallen onschuldige Leidse burgers die door deze zelfverklaarde ombudsman een rampjaar hebben gehad met hun belastingen. En natuurlijk spitsen ze de oortjes bij de belastingdienst! Wel goed om te weten dat deze zelfverklaarde ombudsman uit de SP Hulpdienst is gezet juist vanwege zaken en handelingen die hij niet bij de SP heeft geleerd.”

Delen

5 reacties

  1. Mister Spock op

    Logische uitkomst. Net zo min als je bij de HEMA een notariële akte moet laten opstellen of bij de notaris een HEMA worst moet kopen moet je ook niet bij een politieke partij je belastingaangifte laten nakijken.

    Fascinerend hoe politieke partijtjes er alles aan doen om met zogenaamde ‘hulpdiensten’ stemmen te trekken. De goedgelovige betaalt vervolgens het hard gelag. Volgende keer dus maar gewoon langs bij de accountantsadministratieconsulent om de hoek voor deskundig advies.

  2. Wakker Nederland op

    De heer Hendriks heeft geruime tijd ook belastingaangiften verwerkt toen hij nog bij de hulpdienst van de SP in Leiden werkte. Dat werpt vragen op of daar ook niet de nodige gedupeerde burgers slachtoffer zijn geworden van slechte belastingadviezen met nadelige financiële gevolgen. In dat geval blijft ook de SP als partij niet buiten schot zoals dat ook met Leefbaar Leiden hier het geval is.

  3. Wat wist Daan Sloos toen Hendriks in februari 2008 van de SP naar Leefbaar Leiden overstapte? Waarom greep de SP al niet voor 2006 in?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline