PvdA wil investeringsfonds voor Leidse wijken

24

Miljoenen extra voor de Leidse wijken buiten het centrum en een wethouder die daar speciaal mee wordt belast. Dat is één van de speerpunten waarmee de PvdA Leiden de komende maanden campagne gaat voeren. Ook armoedebestrijding en het instellen van sociale wijkteams staan hoog op de politieke agenda van de PvdA. Het geld denkt lijsttrekker Gijs Holla te vinden door de tientallen miljoenen die de gemeente Leiden jaarlijks aan subsidies verstrekt eens goed tegen het licht te houden.

Audiofragment: Chris de Waard in gesprek met Gijs Holla over de speerpunten van de PvdA Leiden.

“Sommige subsidies geven we al 10 of 15 jaar. Ik denk dat het goed is om eens kritisch te kijken of dat nog wel efficiënt wordt uitgegeven en of het nog wel past bij wat we als stad willen.” Volgens Holla is op die manier wel een paar miljoen te vinden om anders te besteden.

Voor de Sleutelstad-microfoon haalt Holla ook fel uit naar de VVD Leiden. Die partij wil volgens de PvdA nietsontziend alle subsidies schrappen die niet wettelijk zijn vastgelegd. “Dan heb je het over tientallen miljonen en dan ga je dus de bibliotheek sluiten,” zegt Holla. Hoewel beide partijen de subsidies dus op de korrel willen nemen, verschillen de partijen volgens Holla op dit punt enorm van mening.

Delen

24 reacties

 1. De verkiezingen komen eraan en de PvdA gaat weer strooien met miljoenen. Ongeloofwaardiger dan dit krijg je het toch niet?!

 2. Er is helemaal geen geld meer voor de wijken buiten de binnenstad. Dat is naar de Aalmarkt e.o., het Singelpark en de parkeergarages gegaan en als er nog wel wat blijkt te zijn, dan is dat nodig voor de uitvoering van nieuwe gedecentraliseerde taken. De nieuwe ‘sterke man’ van de Leidse PvdA drinkt zijn koffie trouwens in de binnenstad, niet in de ‘Leidse wijken’.

  http://www.leiden.pvda.nl/nieuws/nieuws_item/t/uitgestelde_koffie

 3. Prachtige plannen, jammer genoeg zijn het praatjes om de kiezers te paaien. De betrouwbaarheid van de PvdA meten we af aan de landelijke verkiezingen van september j.l. En daar zijn de PvdA kiezers zo bedonderd dat ze massaal voorgenomen hebben nooit meer PvdA te stemmen. ‘Een ezel stoot zich ………’ Jammer dat de Leidse PvdA zo weinig afstand genomen heeft van het PvdA/VVD beleid. Dat zou hun betrouwbaarheid ten goede gekomen zijn. Een gemiste kans waarvan ze de zure vruchten zullen plukken bij de gemeenteraadsverkiezingen. En terecht.

 4. Het berouw en inzicht van de Leidse PvdA komen te laat. Dat is echter beter dan de rest, want de andere partijen zijn nog niet eens zover. Het geld is op, de miljoenenpot is leeg gevreten door de onverzadigbare binnenstad. De resterende kruimels zijn voor de wijken waar de meeste mensen wonen.

 5. …instellen sociale wijkteams…..
  Eerst Raad en Daadwinkels opheffen, de wijkmanagers opdoeken en dan alles weer terug draaien.
  E.e.a. is mij niet helemaal duidelijk.

 6. @Ome Koos: ik vind het helemaal geen mooie plannen. Er wordt ingespeeld op een raar soort onderbuikgevoel dat de wijken minder bedeeld worden dan de binnenstad, die hierboven zelfs als ‘onverzadigbaar’ wordt neergezet.
  Hoeveel kinderboerderijen staan er in de binnenstad? Hoeveel gemeentelijk gesubsidieerde sportzalen en sportvelden liggen er in de binnenstad? Hoeveel door de gemeente betaalde zwembaden liggen er in de binnenstad? Ook het aantal scholen in de binnenstad is veel minder dan dat in ‘de buitenwijken’.
  Dat er meer geld naar de binnenstad gaat, komt vooral door het onderhoud aan grachten, aan historische panden, aan de bijdragen aan musea en schouwburg, maar zeg nou zelf: de Lakenhal naar de Merenwijk verplaatsen lijkt me weinig zinvol en een Stadsgehoorzaal in de Stevenshof lijkt me ook geen goed plan.
  Meijer maakt het helemaal bont: er zijn honderden miljoenen geïnvesteerd in Roomburg, in Nieuw Leyden, in de Luifelbaan en straks wordt ook het winkelcentrum in de Stevenshof ter hand genomen (die er amper 20 jaar staat). Ook in Leiden Noord is geïnvesteerd in stadsvernieuwing: het beeld van een binnenstad die een miljoenenpot leegvreet, zoals Anrooy beweert is even grotesk als onzinnig.
  De PvdA verlaagt zich hier tot populistische dompraat van het niveau PVV.

 7. Johan Volkers op

  Goed dat hierover een discussie losbrandt, soms hier en daar wat ongenuanceerd, maar toch erg nuttig!

  De tegenstelling centrum-wijken wordt door sommigen teveel aangescherpt. Eric vtg komt met een aantal opmerkingen die hout snijden. Hij gaat inhoudelijk op de zaken in.

  Dat de PVDA zo vlak voor de verkiezingen ‘ongedekte’ plannen ventileert is leuk, maar weinig geloofwaardig.
  De opstelling m.b.t. parkeergarages zegt voldoende in dit opzicht.
  Er wordt door teveel partijen te vaak ‘gedraaid’, een doodzonde in mijn ogen. Een consequente (jarenlang aangehouden) lijn ontbreekt bij veel (met name landelijke) partijen.

  Hopelijk volgen hier nog vele nuttige bijdragen (zonder populistische stemmingmakerij). Lokaal speelt er genoeg.
  Zelf hoop ik daar in de Stadspartij vorm aan te geven.

  Als elke burger haar/zijn steentje bijdraagt, wordt onze stad nog mooier! Ga in elk geval stemmen!

 8. " Als elke burger haar/zijn steentje bijdraagt, wordt onze stad nog mooier! " hier sluit Piet zich graag bij aan en overpeinst … maak niet de zelfde fout als voorheen door subsidies te fixeren waardoor een perverse prikkel wordt gegeven om elk jaar aan het quotum te komen op straffe van een korting in het jaar daarop, organiseer from the bottom up burgers zijn ook hierin inmiddels zelfredzaam genoeg om dit zelf te organiseren, maak de geldstromen inzichtelijk helder en transparant zodat dit per kwartaal gecontroleerd kan worden
  op misbruik door de overheid …http://www.unityfm.nl/nieuws.php?id=28483#.Us06FhyF5wc

 9. @Johan: inzake de parkeergarages hadden Stadspartij en PvdA toch een gemeenschappelijke motie ingediend?

 10. @eric vtg
  Ome Koos is zeer content met uw reactie. Ik had me niet goed gerealiseerd wat die plannen behelsden in de door de PvdA geschapen tegenstelling tussen binnenstad en buitenwijken. Ome Koos zat meer op de lijn van: De komende maand worden we weer doodgegooid met mooie praatjes van de PvdA. Luchtballonnetjes die ze snel vergeten als de verkiezingen weer voorbij zijn. Zoals altijd: ‘Praatje vullen geen gaatjes’. Vandaar dat de kiezers van de PvdA bij de 2e Kamer verkiezingen zich zowel ‘verraden’ voelen als ‘misbruikt’. En deze combinatie zal op deze onbetrouwbare politieke beweging een funeste uitwerking hebben. En terecht. Daarom is Ome Koos ook zou hard in zijn oordeel. Medeleven met de slechte stand in de peilingen is hier niet op zijn plaats. Samsom en de hele top van de PvdA heeft de kiezer willens en weten verraden en zijn stem willens en wetens misbruikt door met de VVD een monsterverbond aan te gaan. De geschiedenis zal hard oordelen over onze vreemdgaande stadgenoot die niet het fatsoen had de belangen van zijn gezin boven de belangen van zijn pik te stellen en zo zijn eigen gezin te ‘verraden’ en te ‘misbruiken’ door ze het middelpunt te maken van de verkiezingspropaganda van de PvdA.

  ‘De PvdA verlaagt zich hier tot populistische dompraat van het niveau PVV.’, zeg je. Het is dus niet alleen mijn altijd ‘recht voor zijn raap’ opvatting die het er over heeft dat de PvdA diep gezonken is.

  Ome Koos is echt boos op de PvdA. En hij is niet de enige.

 11. F. Hagedoorn op

  @ Ome Koos:
  das lang geleden dat iemand zo narcisties over zijn eigen in de derde persoon preekt: Charles de Gaulle in 1963 meen ik.

 12. @F. Hagedoorn

  Met uw langetermijngeheugen (mooi Scrabble woord) is niets mis. Maar hoe is het met uw kortetermijngeheugen (nog een mooi Scrabble woord)? Zo te zien geeft u de voorkeur aan het woord ‘ik’. Maar of dat minder narcosisch is? Heeft u verder nog een zinnige bijdrage aan de discussie hier? Dat u de bal (de PvdA) speelt in plaats van de man (Ome Koos in dit geval).

  Verder taalkundig de volgende correcties:
  das = dat is
  over zijn eigen = over zichzelf
  preekt = spreekt
  narcisties = narcosisch (als onder narcose)

  Let daar voortaan op. Goed Nederlands is heus niet zo moeilijk.

 13. Piet Pekelharing op

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Narcisme

  Overigens beschouw ik Ome Koos niet als een narcist. Over de Generaal wil ik geen kwaad woord horen en van narcosisch heb ik nog nooit gehoord.

  *U bent hopelijk toch niet vergeten dat zonder Hem de beschaafde wereld in het algemeen en Frankrijk in het bijzonder reeds in mei 1968 onder de voet was gelopen door hippies en ander langharig tuig.

 14. @ Piet Pekelharing

  Narcosisch: bedwelmd van jezelf zijn.

  Ik heb dat woord vanavond zelf verzonnen. Een combinatie van narcistisch (overdreven gevoel van eigenwaarde) en narcose (bedwelming).

  Schijven met de woorden die er al zijn is leuk. Schrijven wordt nog leuker als je woorden toevoegt die er nog niet zijn, mits wel ter zake. Probeer het zelf maar eens. Ik vind het een mooi literair woord, maar ik hoop niet dat dit mij een ‘narcosist’ maakt. He, weer een nieuw woord.

  Verder las ik op Wikipedia: ‘De vijf gouden regels van hoe met een narcist om te gaan’.

  Draag ze op handen, praat ze naar de mond en ga nooit de confrontatie aan, want wee degene die de woede van een narcist over zich afroept.

  En dat dat me dan weer aan iemand denken, maar ik ben vergeten wie. Het langetermijngeheugen laat me in de steek.

  En het klopt: ‘ik kan me niet herinneren dat iemand, die het niet met mij eens was, woede bij me opriep. IK zal wel met gevoel voor humor gereageerd hebben. Iets wat narcisten beslist niet kunnen, of de humor gaat weer ten koste van.

 15. @ Piet Pekelharing

  De Gaulle zei het zo (vertaald uit het Frans):

  ‘Als ik de bladzijde van de Vijfde Republiek omsla, Fransen wat kiest u dan, de chaos of mij’.

  Hij verloor, ondanks deze mooie volzin, het door hem uitgeschreven referendum. Een jaar later trad hij terug en werd opgevolgd door George Pompidou. Maar daarover een andere keer.

 16. Piet Pekelharing op

  "Draag ze op handen, praat ze naar de mond en ga nooit de confrontatie aan, want wee degene die de woede van een narcist over zich afroept.

  En dat dat me dan weer aan iemand denken, maar ik ben vergeten wie."

  Ik denk dat ik weet wie u bedoelt: http://www.youtube.com/watch?v=8MFjxV5z6Ek

 17. en nu maar knus naar jullie warme nestjes en denk erom oogjes dicht en snaveltjes toe.

 18. Jantje van Leiden op

  ’Miljoenen extra voor de Leidse wijken buiten het centrum en een wethouder die daar speciaal mee wordt belast.’ Aldus dit bericht. Er blijkt nergens uit waar die miljoenen dan wel voor bestemd zouden moeten zijn, ofwel er ontbreekt een onderliggend plan. Daarmee is ook niet duidelijk wat die wethouder wel moet gaan doen. Dit is wel een heel merkwaardige manier van politiek bedrijven. Dit kun je van populistische grappenmakers verwachten, maar toch niet van zich serieus achtende lieden. Aan een luchtballon heb je nog wat, maar aan dit verhaal helemaal niets. Hier bestuur je echt een stad niet mee.

 19. @Jantje van Leiden: bull’s eye! Wat de PvdA hier doet is een vorm van verkapt cliëntisme: als je op ons stemt gaan we lekker met de geldbuidel rollen.
  En inderdaad: waar moet dat geld aan worden besteed (los van de vraag: waar komt dat geld vandaan?)? Was er niet een raadslid dat ooit om extra wipkippen heeft gevraagd?

  Ik ken het PvdA-programma niet, maar het lijkt me sterk dat daar opeens plannen m.b.t. de wijken in staan die miljoenen extra gaan kosten, tenzij het om lange termijnprojecten gaat waarvoor allang geld is gereserveerd (behoudens dan voor de post van wethouder die op de verstrekking van dat geld moet toezien. Ik schat dat in op anderhalve ton bruto voor de gemeente – en dus van de gemeenschap – en in het kader van de banenverstrekking zal er wel een PvdA-er op die post willen gaan zitten).

  Nog even en de PvdA komt met het voorstel om Leiden in deelgemeenten met eigen wijkraden en eigen bestuur op te zadelen. Kan de Merenwijk straks op een eigen burgemeester stemmen. Hoera!
  Dus ja, Ome Koos, heeft gelijk: het regent de komende maanden luchtballonnetjes, presentjes die niet anders zullen zijn dan koekjes van eigen deeg (die miljoenen betalen wij uiteindelijk) en het zal echt niet alleen de PvdA zijn die met dompraat naar de gunsten van de kiezer dingt. Wat te denken van het CDA dat gratis parkeren belooft? Volledig van God los…

 20. Ik hoop dat de aangekondigde investeringen van de PvdA voor de perifere woonwijken ook voor andere doeleinden ingezet gaan worden. Die investering zou ook gericht moeten worden op het weer vlot trekken van de al jaren stagnerende woningmarkt in wijken zoals de Merenwijk en Stevenshof. Die stagnatie is voor al het gevolg van de hoge erfpacht die daar op veel eigen woningen rust. Daardoor zijn veel van die woningen onverkoopbaar geworden of zo laag getaxeerd, dat veel woningbezitters met hoge woonschulden blijven zitten. Door jarenlange verkeerde grondpolitiek en projectontwikkelaars die alleen maar winst willen maken is de woningmarkt daar volledig lam gelegd. Dit probleem speelt natuurlijk niet alleen Leiden maar in veel grotere steden in de Randstad. Als de PvdA nu echt serieus werk wil maken van het opkomen voor de belangen van wijkbewoners, dan zou men daar ook een oplossing voor moeten bedenken en geld voor moeten vrijmaken.

 21. @Emile: zonder die projectontwikkelaars waren er daar geen woningen gerealiseerd. Erfpacht is verder iets wat ontwikkelaars niet kan worden aangewreven.
  Wat betreft die verkeerde grondpolitiek: is de PvdA daar niet decennia lang mede verantwoordelijk voor geweest?

 22. @Eric, Het heffen van erfpacht kan een projectontwikkelaar inderdaad niet verweten worden, maar wel dat die daar nu de maximale winst uit probeert te halen terwijl de woningmarkt al jaren op slot zit en de banken geen aanvullende hypotheken willen verschaffen. De noodzaak tot maatschappelijk verantwoord ondernemen is daar nog niet helemaal doorgedrongen. Je hebt helemaal gelijk dat die grondpolitiek vooral door de PvdA en het CDA is uitgevoerd. Daar rust dan nu ook de morele plicht om daar nu eindelijk eens iets aan te gaan doen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline