Wethouder Strijk gekozen tot machtigste Leidenaar

12

De titel machtigste Leidenaar gaat dit jaar naar de Leidse wethouder Robert Strijk (D66, bereikbaarheid). Althans, volgens de ondernemers in de Sleutelstad.

Tijdens de gezamenlijke kerstborrel van de ondernemersvereniging BV Leiden en zakenmagazine Leiden IntoBusiness in het Rijksmuseum van Oudheden werd de Top 50 bekend gemaakt van de machtigste stadsgenoten.

Leiden IntoBusiness organiseert de verkiezing sinds 2008. Toen won Peter Labrujère. In 2009 ging de titel naar ZZ Leiden voorzitter Marcel Verburg, in 2010 naar Jan Versteegh (voorzitter VNO NCW) en in 2011 werd projectontwikkelaar Menno Smitsloo ingelijst.

Een jaar geleden kozen de ondernemers voor fiscalist Thijs Hemmes die ook op tal van andere gebieden actief is in Leiden. Hij is nu dus opgevolgd door de wethouder die na vele jaren van discussie de RijnlandRoute gaat aanleggen. Volgens Leiden IntoBusiness mogen de ondernemers in Leiden blij zijn met Strijk als wethouder: “Hij vecht voor zijn idealen en luistert echt naar de stad.” Verder wordt Strijk geroemd om zijn toegankelijkheid. “Hij is een bestuurder die begrijpt en aanvoelt wat Leiden nodig heeft en die weet hoe de hazen lopen. Een kanttekening: zoals Robert Strijk lopen er te weinig in het stadhuis.”

Een naam komt twee keer voor in de lijst. Die van Eddy Staas (BDO). Staas was door Leiden IntoBusiness op plek 13 gezet, maar verwierf tevens plek 3 door het hoogste bod te doen op deze positie die ten behoeve van het Willem Alexander Kinderfonds werd geveild. De titel ‘Gulste Leidenaar’ valt hem daardoor ten deel.

De volledige Top 50t van Leiden Into Business staat hieronder:

01. Robert Strijk – Wethouder Leiden

02. Ton van Houten – Bestuursvoorzitter Zorg en Zekerheid

03. Eddy Staas – BDO (gulste Leidenaar)

04. Wim de Leeuw – De Leeuw Makelaardij

05. Bestuur Zorg & Zekerheid

06. Nettie Buitelaar – Leiden Bio Science Park

07. Henri Lenferink – Burgemeester van Leiden

08. Ramses Braakman – Hart voor de Zaak, Spreadit, Mobizzy, Trademade

09. Tjeerd Barthen – Sportcity en Fit For Free

10. Wouter en Richard van Leeuwen – Van Leeuwen Horeca Groep

11. Frans Schohaus – Van der Valk Hotel Leiden

12. Thea Dickhoff – Dickhoff coachingspraktijk

13. Eddy Staas – BDO Campsobers

14. Rob Rijsbergen – Rijsbergen Holding

15. Agnita Mur & Paul van Maanen – Hogeschool Leiden

16. Jan Jaap de Haan – Wethouder Leiden

17. Chris Verplancke – Stadsparkeerplan Leiden

18. Rene de Jong – Rabobank Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest

19. Erwin Rozendal & Jacky Weeber – La Societe, De Beukenhof en Koetjes & Kalfjes

20. Laila Driessen – Burgemeester Leiderdorp

21. Paul van der Plas – Basis Bedrijfshuisvesting

22. Martijn van Pelt – Interpulse Automatisering

23. Jeroen Knigge – ROC Leiden

24. Johan Kruijssen – CEO Markeur Holding

25. Didos van Dam – HBK Belastingadviseurs en Accountants

26. Ab van der Wiel – De Meelfabriek

27. Ron Hoogenboom & Steven den Ouden – Grand Thornton

28. Trudy Kwik – Kwik, Leidsch.nu

29. Joost van der Helm – Credifixx Incassoservices

30. Johan Klerks & Bob Meijer – Brasserie Groep

31. Edwin Ludwig – ABN Amro

32. Ivo van Oerle – Van Oerle Netpo

33. Ernst Barthen – Riool.nl, Huurmaat

34. Houssin Bezzai – Klussenteam Guus, Cheap Bike, Park & Bite Stadsparkeerplan

35. Jordy Kool – CEO Infotheek

36. Carel Stolker – Rector Magnificus Universiteit Leiden

37. Jacques Boonekamp – Drankengroothandel Boonekamp

38. Bastiaan de Roo – KvK Leiden

39. Bert Peet – Van Arkel

40. Marije van den Berg – Butogether

41. Bart Hoenen & Arjan Meester – AREA 071

42. Alexander van Nimwegen & Lennart Koopmans – Goeie Mode en Fasionqlub

43. Erna Kortlang – De Clercq Advocaten en Notarissen

44. Roelof Konterman – Directievoorzitter Achmea divisie Zorg & Gezondheid

45. Rob van Marwijk – Van Marwijk Adviesgroep

46. Martijn du Prie – Du Prie bouw en ontwikkeling

47. Rob Reizevoort – All Class Catering

48. Tjeerd Scheffer – Leiden Marathon, raadslid

49. Pietia Laarhoven – Teekens Karstens

50. Frans Funnekotter – Stadspodia Leiden

Delen

12 reacties

 1. De aap is uit de mouw. De link tussen de liberaal Robert Strijk en Bouwend NL en Transport NL is evident. Dat is de reden dat de Rijnlandroute in huidige vorm doorgedrukt is. Burgerinitiatieven weg ermee. Het bedrijfsleven wil (zinloos) asfalt, dus doordouwen maar. Verder is er natuurlijk de link naar de asfaltlobby VVD Leiden – VVD PZH en I&M Den Haag. De trouwe loopjongen is hierin is D66 Leiden en D66 PZH. Een groot politiek complot. Robert Strijk machtigste man van Leiden, laat me niet lachen, nee een asfalt stromanneke. We zullen ‘m blijven achtervolgen tot maart 2014.

 2. @Cornelis: Robert Strijk zat ook achter het Kennedy-complot en wacht maar eens af op de nieuwe onthullingen in Wikileaks. Wat velen nog niet weten: Strijk is een Arabische oliesjeik. Hoe meer er wordt autogereden, hoe beter. De Rijnland Route is nog maar het begin, want het einddoel is dat de weg in Dubai eindigt. Wacht ook op de nieuwe NSA-onthullingen: de link tussen Robert Strijk en het IMF is evident. De RijnlandRoute is eigenlijk een geheime landingsbaan waar Amerikanen en Russen elkaar kunnen ontmoeten. Verder is er natuurlijk de link naar de wapenlobby, naar de CSU (BMW! Wedden dat Strijk komend jaar Prinz Karnaval van het Oktoberfest in München wordt, waarna ook de link met Duitse bierbrouwers naar buiten komt), en de Britse Tory’s (het was Strijk die de fiets van burgemeester Boris Johnson heeft gestolen) openbaar wordt gemaakt. Vergeet ook de band met Estec niet: Strijk zit achter de spionagesatellieten die vanuit Noordwijk de lucht in gaan om de Stevenshof te bespioneren. De renovatie van de Stevensbloem: het is het werk van Strijk om Bouwend Nederland ook hier geld te laten verdienen. Monopoly: Strijk heeft het spel uitgevonden om onze jeugd al van jongsafaan te indoctrineren met kapitalistische spelletjes.
  Inderdaad, één groot politiek complot. Het is goed dat Cornelis dit allemaal heeft blootgelegd en dit zo eloquent weet te verwoorden.

 3. ach mens, ga toch koken! op

  Van Peter Labrujère in 2008 naar Robert Strijk; dat is nou nog eens een vooruitgang te noemen!

  @eric vtg: volgens mij zat hij ook achter de foto van Onno en de tongende schandknaap 😛

 4. @Cornelis:
  Wethouder Strijk is gewoon een VVD-er!
  Parkeergarages, Rijnlandroute, het kan allemaal!
  Als je duurzaamheid belangrijk vindt kun je met landelijke verkiezingen nog wel op D66 stemmen, maar in Leiden en de provincie ZH zou ik een andere partij kiezen.

 5. @frankieboy Ze zullen Robert "Asfaltslaaf" Strijk snel inlijven in de VVD en hopen dat hij hen in maart 2014 van een vernederende nederlaag gaat afhelpen. Fravo Paul Laudy kan hem daarna ook nog plaatsen bij Bouwend NL. Carrier building heet dat. N207 bij Boskoop is het volgende landschap omwoelende project van PZH. Kijk maar bij PZH. Strijk lijkt geknipt ervoor.
  Maar als dat niet lukt is misschien de dame De Bondt van PZH nog wel geinteresseerd in een asfalt loopjongen.
  Kortom helemaal eens: Robert Strijk = loopjongen van VVD!
  @ eric vtg, de voor jouw rechtse woorden poeperij zet zich maar voort. Scheitziek wordt progressief Leiden ervan.

 6. Ik verwacht dat D66 hoe dan ook enkele van de 10 Leidse zetels kwijt raakt. Die hoge score in 2010 (25%) dankten ze aan hun RGL-standpunt. Maar dat is nu volbracht.
  Landelijk doet D66 het goed in de peiling en dat speelt altijd mee met gemeentelijke verkiezingen, dus ik verwacht dat ze er 6 a 7 zullen halen op 19 maart.
  Hopelijk raakt VVD er ook 1 of 2 kwijt, de landelijke peiling belooft weinig goeds voor de VVD en de Leidse burger is ook niet echt tevreden over dit college met de VVD als dominante partij.

 7. Ha, ha, die Cornelis. Ik heb me vergist, maar nu zie ik het: je bent een komediant met een verfijnd gevoel voor humor. En ik maar denken dat je een wethouder en een raadslid probeert te kwetsen met hele domme uitspraken, flauwiteiten en tendentieuze verdachtmakingen, maar het is dus humor. Leuk! Ga zo door!
  Hou er wel rekening mee dat het weldenkende deel van progressief Leiden de humor van je opmerkingen niet inziet en veronderstelt dat het banaliteiten zijn van de zoveelste scheldende reaguurder met een kort lontje en schijnbaar beperkte herseninhoud (afgaande op de kromme zinsbouw en vele grammaticale & spelfouten) gecombineerd met een levendige fantasie en weinig feitenkennis. Maar dat hoort dus allemaal bij het typetje dat je speelt. Swiebertje had het niet beter kunnen doen. Cornelis: veel succes in Hollywood, je verdient een Oscar.

  frankieboy: op wie ga je nu stemmen? De PvdA is sowieso voorstander van één parkeergarage, GroenLinks was voorstander van bebouwing van de Oostvlietpolder… Het zal niet makkelijk voor je zijn in een politiek veld, waarin een standpunt voor een groot deel ook wordt bepaald door de positie die een partij inneemt: als collegepartij of als oppositiepartij.
  En stel dat D66 zetels verliest: waar zie je die het liefste terugkomen? SP en CDA staan achter het huidige beleid, en PvdA schuift daar straks moeiteloos bij aan.

 8. @ eric veelteveelgelul.
  Kunnen we jou nou niet eens een FINAL DELETE geven met die woordenscheiterij. Direkt de TRASH BIN in en TRASH BIN ook nog DELETE. Ben je werkloos of zoiets? Ga anders naar het gemeentelijk arbeidsburo en vraag of ze daar nog een gladde woordenbraakvoerder nodig hebben. Of ga in therapie bij Parnassia of zo.
  Wij, en ik spreek waarschijnlijk niet namens mijzelf, worden niet een klein beetje kotsziek van jouw geteister op deze site, mijnheer de reactionair!

 9. @Cornelis: dat is weer een sterke inhoudelijke reactie. Heb je last van de pluralis majestatis? Je hebt het steeds over ‘we’, terwijl je alleen maar voor jezelf aan het schelden bent.

  Meestal word ik op sleutelstad voor links of D66ër uitgemaakt. Je bent de eerste die me een reactionair noemt. Hoezo reactionair? Omdat ik hecht aan goede omgangsvormen en een correct taalgebruik?
  Ach, het scheldt zo lekker weg. Gelet op je taalgebruik hoor je eerder bij bruin-rechts dan bij progressief Leiden.
  Je opgewonden toontje bij dit onderwerp, illustreert zeer waarschijnlijk de juistheid ervan. Maar zo’n ranglijst zegt net zoveel als mijn persoonlijke top 10 van wat voor onderwerp dan ook. Probeer dat met meer humor te benaderen en als je dan toch jezelf verlaagt tot een ordinaire scheldpartij, kun je beter voor een spiegel gaan staan i.p.v. sleutelstad misbruiken voor je frustraties.

 10. eric veeltegek, zag ik bij een rondgang over Sleutelstad niet meer "opgewonden" mensen over jouw tomeloze taalschijterij klagen. Nee, dan ben je bij deze uitgenodigd je pendante toontje op een lager nivo in te zetten. Natuurlijk heb je weer een pienter weerwoord, maar dat is om je eigen waarde niet verder te laten afkalven.
  Heb je weer grammaticale of taalkundige dwaling van deze opgewondene gezien, meldt deze gerust. Antwoord is bij eric veeltegek gegarandeerd of gegarandeert, kofschip?

 11. De loftuitingen aan het adres van wethouder Strijker zijn zum kotzen. "Hij vecht voor zijn idealen en luistert echt naar de stad." "Hij is een bestuurder die begrijpt en aanvoelt wat Leiden nodig heeft…" Als bewoner van de rand van de Stevenshof, waar het trieste ‘ideaal’ van Struik, de Rijnland-route, boven de grond komt, ervaar ik zijn capaciteiten als onderhandelaar voor stad en bewoners heel anders dan de op talent jagende Leidse ondernemers. Dankzij Struicks keihard onderhandelen krijgen wij een gigantisch schoorsteengat op 150 meter voor ons huis, waaruit de gezamenlijke geconcentreerde uitlaatgassen van 2,5 km snelweg (door Voorschoten afgekocht!) onze woningen en longen komen vullen. Als het een fabriek was geweest zou die nooit een milieuvergunning krijgen wegens te korte afstand tot woningen en longen. Over natuurwaarden en grutto’s zal ik het niet hebben. En, oh ja, iets wat VVD-ers en D66-ers wél zou kunnen interesseren – namelijk: geld – de Rijnland-route kost ons nu al geld, namelijk 20% waardeverlies en onverkoopbare woningen wegens dreigende aanleg (mededeling makelaar!), en voor 5000 Leidse automobilisten – na opheffing van aansluiting Leiden-Zuid richting Den Haag – jaarlijkse omrijkosten van minimaal 6 miljoen. Met dank aan Struijk! Die verdient t.z.t. een koninklijk lintje voor dit heldhaftig uitonderhandelde resultaat voor zijn onderdanen in onze wijk!

  PS voor anonieme reaguurders: ik heb jullie voorgaande stukjes niet gelezen, je hoeft niet te reageren.

 12. De idealen van Strijk? Welke? Is asfalt dan een ideaal? Maar macht heeft hij inderdaad, anders had hij als de onbetrouwbare wethouder van financiële blunders en missers niet kunnen aanblijven.

  http://www.omroepwest.nl/nieuws/20-09-2013/gemeenteraad-van-leiden-spaart-wethouders-die-raad-misleiden

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/college-leiden-krijgt-fikse-tik-op-vingers.9094573.lynkx

  Het is niet duidelijk waarop die macht berust. Op creativiteit met gebakken lucht wellicht, of alleen maar op domheid van raadsleden?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline