PvdA: “Balans investeringen in centrum en wijken herstellen”

18

De PvdA Leiden vindt dat Leiden in de komende jaren meer moet investeren in de wijken. Volgens lijsttrekker Gijs Holla is de balans de afgelopen paar jaar veel te veel doorgeslagen naar het centrum. “Na vier jaar college van de binnenstad moet er eindelijk weer aandacht voor de wijken komen”, zei Holla gisteren in het politieke programma Rondom de Raad. Een ander speerpunt uit het verkiezingsprogramma is werk. Ook moet Leiden ondanks alle komende bezuinigingen een sociale stad blijven.

Audiofragment: Gijs Holla over het verkiezingsprogramma van de PvdA Leiden.

Echt nieuws had Holla gisteren ook. De PvdA wil dat de herinrichting van het Diamantplein deels ongedaan wordt gemaakt. Volgens Holla is de nieuwe situatie, eind september nog feestelijk geopend door D66-wethouder Strijk, verre van ideaal. “Het is één grote stenen vlakte geworden. Je weet niet meer wat fietspad is, wat voetpad is en wat parkeerplaats is”. Volgens Holla zijn omwonenden alles behalve blij met het zogenaamde shared space principe dat is toegepast.

De PvdA heeft het college vandaag ook opgeroepen om snel iets aan de situatie te doen. “Het is nu gewoon gevaarlijk”, zegt Holla: “We willen gewoon weer zien dat een fietspad een fietspad is met rood asfalt en een weg moet weer gewoon een weg zijn. Met zwart asfalt dus”. Ook de zebrapaden moeten terugkomen.

Delen

18 reacties

 1. René Dentener op

  De PvdA Leiden draait deze slechte plaat over ‘het doorslaan van de balans naar het centrum’ nu al enige tijd grijs en wil met zo’n slogan kennelijk de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 in.

  Ik heb dezelfde opmerking al eens op het webmedium van de PvdA Leiden geplaatst, maar kreeg daar ook van de vertrekkende fractievoorzitter Keereweer geen eenduidig antwoord op terug. Daarom nogmaals: de PvdA-fractie kan toch niet met droge ogen beweren dat er de afgelopen periode niet of té weinig is geïnvesteerd in wijken buiten het centrum? Is er niets geïnvesteerd in het opknappen van winkelcentrum de Luifelbaan of het Kooiplein? Komen er geen ondergrondse afvalcontainers in de stad, ook in de wijken buiten het centrum? Maakt de wethouder wonen niet eindelijk werk van het terugdringen van het tekort aan studentenhuisvesting in Leiden door o.m. een grote locatie nabij station Lammenschans (buiten het centrum)? Wordt er niet gewerkt aan verbetering van de bereikbaarheid van Leiden door dit college met o.a. de bouw van 2 ondergrondse parkeergarages, waardoor de parkeerdruk en verkeersoverlast in wijken buiten het centrum afneemt? Enzovoorts. Men kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de PvdA fractie spijkers op laag water zoekt.

  Trouwens, laten we de grijs gedraaide plaat van de PvdA eens omdraaien: is het niet zo dat er in de afgelopen decennia juist veel té weinig is geïnvesteerd in het opknappen van het oude winkelgebied in het centrum, waardoor potentiële bezoekers van Leiden de stad links laten liggen? Geld uit deze stad is weggestroomd dat anders misschien gestoken had kunnen worden in de onderwerpen waar de PvdA zich nu zo druk om maakt. Was het ook niet RO-wethouder Hillebrand van de PvdA die zich zo veel moeite heeft getroost om het Aalmarktplan in zijn tijd van de grond te krijgen en die ook heel goed begreep dat daarmee het terugverdienend vermogen van de stad zou worden vergroot?

  Kortom, goedkope verkiezingsretoriek van de kersverse fractievoorzitter die makkelijk lek geprikt kan worden door voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Daar win je geen stemmen mee, beste Gijs.

 2. @René Dentener: helemaal mee eens. Hoeveel kinderboerderijen zijn er in het centrum? Hoeveel voetbalkooien zijn er in het centrum? Hoeveel zwembaden en sporthallen zijn er in het centrum? Hoeveel scholen zijn er in het centrum?
  Helaas, in dit tijdperk van populistische armoe, scoor je hiermee stemmen.
  En als bijna omwonende van het Diamantplein val ik bijna om van ongeloof bij Holla’s onzin: wat een gelul om van de bestrating bij het Diamantplein een item te maken. Holla heeft het over circa 40 meter fietspad. Waar hebben we het over? Advies 1: get a life. En 2: ga ’s wat aan echte politiek doen.

 3. Blijkbaar heeft Holla het nieuw kernthema van de PvdA gevonden. Voorheen maakte de PvdA zich nog wel eens druk over sociaal beleid e.d. Maar discussies daarover en de gevolgen van het landelijke VVD/PvdA-beleid gaat Holla op de website van de Leidse PvdA uit de weg. Ik neem dus maar aan dat hij de landelijke rechtse koers steunt en steentjes interessanter vindt. Wellicht vindt hij zichzelf straks terug in een minifractie.

 4. Johan Volkers op

  Mijn wijk (Maredijkbuurt) is nu deels opnieuw bestraat, er komen nieuwe fietsenrekken en (na veel gesteggel) weer bomen.
  Dan kan je niet beweren dat de gemeente niets doet aan de wijken.

  Mijn complimenten voor de bijdrage van René Dentener!
  Het is inderdaad teveel verkiezingsretoriek van deze PVDA-politicus. Het terugdraaien van 2 parkeergarages zou zinvoller zijn en meer zoden aan de dijk leggen.

 5. Dat ze deze nieuw-rechtse partij van ‘sociale oplichters’ en vreemdgangers nog niet hebben opgeheven is mij een raadsel. Een roos heeft heel veel doornen blijkt telkens weer. Niet aanpakken dus. Geef Ome Koos maar een tomaatje. Lekker, ook op de boterham met Provenciaalse kruiden voor de extra touch.

 6. Holla zegt: ‘Je weet niet meer wat fietspad is, wat voetpad is en wat parkeerplaats is’.

  Nou bij de PvdA weet je helemaal niet wat wat is:

  Knuffel gehandicapte Jette Klijnsma: oogt sociaal, maar is nog killer voor de zwakkeren in de samenleving dan Margareth Thatcher.

  Familieman Diederik Samsom: Kijk hem eens leuk met zijn gezin omgaan, maar ondertussen wipt hij een medewerkster.

  Om maar over de JSF en het illegalen pardon te zwijgen.

  De PvdA verkoopt zich als linkse einzelganger , maar is de tweelingbroer van de VVD.

  De partij waar betrouwbaarheid weer onbetrouwbaar geworden is.

  Wie weet er nu niet wat wat is. Hou toch op.

  Etc. Etc.

 7. En nu nog die mister nice-guy Asscher, ook PvdA.

  Laura de Jong (opinieredacteur van Volkskrant) zegt het volgende:

  "Minister Asscher van Sociale Zaken heeft aangekondigd bij de twee betaalde dagen kraamverlof drie onbetaalde dagen te voegen. Het lijkt een ruim gebaar maar Nederland blijft nog steeds hopeloos achter bij de rest van Europa. Niet alleen in Scandinavische landen maar ook in Zuid- en Oost-Europese landen krijgen vaders vaak minimaal tien dagen vrij om te zorgen voor hun pasgeboren kroost. Een ander nadeel van Asschers plan is dat er grote verschillen in verlof tussen hoger- en lageropgeleiden kunnen ontstaan. Hogeropgeleiden maken nu al vaker gebruik van ouderschapsverlof dan lageropgeleiden omdat zij meer verdienen. Voor lageropgeleiden is het financieel onhaalbaar om verlof op te nemen als ze het uit eigen zak moeten betalen. Al met al is Asschers tegemoetkoming aan vaders vooral een loos gebaar."

  Al het voorgaande wat Ome Koos over de PvdA heeft gezegd wordt hier nogmaals bevestigd.

  Binnenkort Ome Koos over de oud-veilingmeester die geen haar beter is.

 8. En nog wat. Je hoeft de krant er maar op na telezen en het ene voorbeeld na het andere duikt op. Het hoogtepunt van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) wordt veroorzaakt door de Wet Werk en Bijstand (WWB) waarin de zwakkeren in de samenleving qua opleiding, gezinsomstandigheden, financiële mogelijkheden, geestelijke beperkingen etc. nog dieper in de problemen ‘geknuppeld’ worden onder begeleiding van deze hartelijke vrolijke lachende PvdA coryfee.

  Eens te meer blijkt dat gewone mensen niets meer te verwachten hebben van de PvdA (die van de roos met doornen). Deze politieke ‘bedriegertjes’ hebben hun ziel aan de duivel van het liberalisme verkocht en daarmee spugen ze een grote fluim in de hand van degenen waar ze uit voortgekomen zijn.

  De staat verdrukt, de wet is logen,
  De rijkaard leeft zelfzuchtig voort;
  Tot ‘t merg en been wordt d’ arme uitgezogen
  En zijn recht is een ijdel woord.

  De Internationale, meer dan 100 jaar oud en voor vele niet zo geprivilegieerden is er in die eeuw niet veel verandert. Ook dankzij het beleid van de huidige PvdA van Sammie en Spekkie.
  Bij zo’n club wil je toch niet horen als sociaal voelend mens of wel?

 9. Piet Pekelharing op

  De PvdA was dat niet die partij die tot driemaal toe de historische vergissing begin om de kans om de meest bevoorrechte familie van Nederland het bos in te sturen heeft laten schieten?

  Zie hiervoor Greet-Hofmansaffaire, Lockheedaffaire, Zorreguieta-affaire.

 10. De omgeving van de Diamantlaan is er flink op vooruit gegaan sinds de nieuwe flats van het project Trisor klaar zijn. Ik herinner me nog de verpauperde flats die daar stonden.
  Maar de bestrating rondom het winkelcentrum mag van mij inderdaad opnieuw gedaan worden. Die is vreselijk onduidelijk, en bovendien vind ik de kleuren grijs en blauw afschuwelijk.

 11. Kan Ome Koos niet een muilkorf om z’n bakkes krijgen om z’n grote ordinaire SP-waffel eens wat in te tomen?

 12. De vrijheid van meningsuiting gaat zo te zien bij tante Toos niet verder dan de vrijheid om de meningen te uiten die haar bevallen. Zo te zien leeft ze (hij) liever in een rechts totalitaire dictatuur waarin andersdenkenden gemuilkorfd worden, om te beginnen dan. Daarna volgt het tot zwijgen brengen van de anders geaarden, de anders begaafden, de gehandicapten en de grote groep nuttelozen. Tenminste als tante Toos het voor het zeggen krijgt. Het zou fijner zijn als tante Toos hier zelf haar mening geeft over de standpunten (de theorie) en het daarmee vaak contrasterende handelen (de praktijk) van de PvdA. Maar in plaats van zelf te vertellen wat ze(hij) denkt, wil ze(hij) een ander verbieden om dat te doen. Zo wordt het verdomd stil in Leiden. Maar daar is ook wel wat voor te zeggen in deze turbulente en hectische tijd. Heerlijk toch als iedereen hetzelfde denkt of hetzelfde moet denken als de grote Leider. Komen we dicht in de buurt van de heilstaat Noord-Korea. Is dat wat tante Toos wil?

 13. Zo te lezen heeft tante Toos (vriendin van Blonde Greet) zichzelf een muilkorf opgedaan. Ome Koos zou het zo zeggen: ‘Kom er maar in Toos. Doe je zegje maar over wat je van de PvdA vindt.’ Vrijheid van meningsuiting toch.

 14. Ik denk dat de verkiezingen weer komen want alles loopt weer lekker te lullen naar het hart van de burger en dan dadelijk weer precies wat anders doen. Tijd voor de mogelijkheid van blanco stem die geldig is en niet naar de grootste partij gaat kijken of dan de politiek snapt dat de burgers de leugens en fouten zat zijn

 15. Voor Ome Koos: het zou niet verkeerd zijn wanneer de PVV voortaan meedoet aan gemeenteraadsverkiezingen en de plucheklevers van de gevestigde orde nog wat verder uitgedund worden qua zeteltal.

 16. @Tante Toos
  Is het niet heerlijk om zo maar zonder muilkorf je mening te kunnen geven? Dat blaft toch lekkerder. Jammer voor je dat de PVV niet meedoet. Niet dat je veel wijzer wordt van deze partij maar daar zou je dan achter kunnen komen. Om je even uit de roze droom te halen: de PVV behoort ook tot de gevestigde orde en ook daar heb je genoeg plucheklevers. Niemand in de politiek is ‘heiliger dan de paus’.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline