Gemeente bestelt 535 ondergrondse afvalcontainers

8

De komst van de ondergrondse afvalcontainers in Leiden is weer een stapje dichterbij. Vandaag heeft milieuwethouder Frank de Wit (D66) de aannemingsovereenkomst getekend met VConsyst Genemuiden dat de afvalcontainers gaat ingraven. Wethouder Frank de Wit: “Het is een complex project, maar ondergrondse containers zijn een goede investering in de stad. Leiden wordt er niet alleen schoner en mooier van, ook bewoners profiteren omdat ze makkelijker hun huishoudelijk afval kwijt kunnen.” De ondergrondse containers zorgen ervoor dat vuilniszakken uit het Leidse straatbeeld verdwijnen en daarmee ook een groot deel van het zwerfvuil en de meeuwenoverlast.

Audiofragment: Milieuwethouder Frank de Wit tekende donderdag de overeenkomst voor de ondergrondse containers.

De overeenkomst verzekert de levering 535 ondergrondse containers. De eerste containers worden in maart volgend jaar in gebruik genomen in de Academiewijk. Daarna volgt de rest van de historische binnenstad met in totaal 175 ondergrondse containers op 125 verschillende locaties. Na de zomer komen de overige wijken aan de beurt. Daar worden de bovengrondse wijkcontainers vervangen door zo’n 360 ondergrondse.

Verschillende PvdA-raadsleden zien in de volgorde die de gemeente aanhoudt opnieuw een bewijs voor hun stelling dat het college meer aandacht heeft voor het centrum, dan voor de wijken. “Het is gewoon een kwestie van logisch nadenken,” pareert wethouder De Haan via Twitter: “De buitenwijken hebben containers, in het centrum wordt nog met vuilniszakken gewerkt. Daar is dus de meeste winst te behalen.”

Delen

8 reacties

 1. Hopelijk ben ik te somber over de Leidse medemens, maar ik vrees toch dat de oplossing van het ene probleem een ander gaat veroorzaken. Namelijk het gebruik van de locaties van de ondergrondse afstortplaatsen voor het dumpen van grofvuil De vraag is ook hoeveel mensen geen trek hebben om verder te lopen dan de dichtstbijzijnde boom om hun vuilniszak kwijt te raken.
  Deze wat sombere kijk komt niet voort uit een sombere inborst maar uit de ervaringen op het stukje Langegracht waar ik woon.

 2. Hopelijk ben ik te somber over de Leidse medemens, maar ik vrees toch dat de oplossing van het ene probleem een ander gaat veroorzaken. Namelijk het gebruik van de locaties van de ondergrondse afstortplaatsen voor het dumpen van grofvuil De vraag is ook hoeveel mensen geen trek hebben om verder te lopen dan de dichtstbijzijnde boom om hun vuilniszak kwijt te raken.
  Deze wat sombere kijk komt niet voort uit een sombere inborst maar uit de ervaringen op het stukje Langegracht waar ik woon.

 3. Hopelijk ben ik te somber over de Leidse medemens, maar ik vrees toch dat de oplossing van het ene probleem een ander gaat veroorzaken. Namelijk het gebruik van de locaties van de ondergrondse afstortplaatsen voor het dumpen van grofvuil De vraag is ook hoeveel mensen geen trek hebben om verder te lopen dan de dichtstbijzijnde boom om hun vuilniszak kwijt te raken.
  Deze wat sombere kijk komt niet voort uit een sombere inborst maar uit de ervaringen op het stukje Langegracht waar ik woon.

 4. Johan Volkers op

  Hendrikschp is met 3 dezelfde bijdragen wel heel erg somber gestemd 🙂
  Maar hij heeft er wel een punt:
  Een paar dagen geleden liep ik halverwege de Haarlemmerstraat richting Lange gracht (langs "Coelikerk") en zag behoorlijk veel rommel rondom de ondergrondse afvalcontainer liggen. Dan schaam je je wel als burger.
  Ben persoonlijk wel heel blij met de ondergrondse containers, maar het blijft zaak dat de burger erop gewezen wordt dat hij niet alles zo maar 1-2-3 kan dumpen.

 5. Fons van Anrooy op

  Wat Hendrikschp beschrijft gebeurt nu ook al, en soms meer en erger. Grof vuil, bouwafval, papier, karton en glas worden gedumpt in en bij afvalcontainers en bewoners van eengezinswoningen met hun eigen afvalbakken gebruiken wijkcontainers zodat die overvol raken. Zijn sombere kijk komt dus helaas overeen met de werkelijkheid. Toezicht en handhaving zijn er vrijwel niet. In Leiden worden namelijk wel regels bedacht, maar die worden nauwelijks gehandhaafd, want daar heeft de gemeenteraad te weinig geld voor over. Die vindt bijv. parkeergarages en het Singelpark veel belangrijker.

 6. René Dentener op

  Het helpt als u zelf ook en af toe actie onderneemt en bij dergelijke geconstateerde (grof)vuildumpingen belt of een berichtje stuurt aan het Servicepunt Woonomgeving van de gemeente i.p.v. hier slechts een jammerklacht te deponeren. Uit eigen ervaring weet ik dat het Servicepunt in de regel accuraat reageert en altijd actie onderneemt. Tevens als het gaat om het aanbieden van grofvuil, in Leiden zelfs tot op de dag van vandaag nog gratis. Wat een service, waar vindt je dat nog?

  http://www.leiden.nl/woonomgeving

 7. Johan Volkers op

  RD: Voel me niet aangesproken, daar ik zelf regelmatig rommel van de straat opruim. Vind het anderzijds de taak van de gemeente (na zoveel propaganda in het verleden) om de boel goed bij te houden.
  Zo lag gisteren het gebied rondom het station vol met pizzadozen.
  Deels werden die elders wel opgeruimd door personeel pizzeria, maar het is zo geen visitekaartje van de stad.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline