Leiden krijgt meer kunst op straat

2

Met het vaststellen van de zogenaamde ‘Hier-kan-kunstkaart’ heeft het college vandaag de weg vrijgemaakt voor meer kunstwerken in de openbare ruimte. Er zijn 13 plekken geselecteerd waar op particulier initiatief beelden en andere kunstwerken kunnen komen. Het gaat daarbij om plekken langs grote invalswegen zoals de Willem de Zwijgerlaan, de Plesmanlaan en de Churchillaan, maar ook bijvoorbeeld in het toekomstige singelpark. In het centrum kan kunst komen op de toeristische route die de Leidse Loper vormt. Onder andere bij het Arsenaalplein, de Haarlemmerstraat bij de Coelikerk en het Stadhuisplein. De Hier-kan-kunstkaart is een idee van GroenLinks in Leiden.

Audiofragment: Cultuurwethouder De Haan over de Hier-kan-kunstkaart voor meer kunst in de openbare ruimte.

Per locatie gaat de TACOR (de gemeentelijke toetsings- en adviescommissie openbare ruimte) de randvoorwaarden opstellen waarbinnen de kunst vervolgens zonder verdere vergunning kan worden geplaatst. Voor de 13 locaties heeft de gemeente 130.000 euro gereserveerd om plekken geschikt te maken voor het plaatsen van een kunstwerk.

Delen

2 reacties

  1. Ja, leuk hoor die 130.000 euro voor het geschikt maken van plekken t.b.v. te plaatsen kunstwerken door -daar is tie weerrr- ons wethoudershaantje. Maar welk bedrag stelt de gemeente nu eigenlijk daadwerkelijk beschikbaar voor de VERWERVING van kunstwerken die in de openbare ruimte worden geplaatst? Dat staat er namelijk niet bij. Waarschijnlijk niks en daarmee wederom de gebruikelijke (fop)sigaar uit eigen doos.

  2. Interessante actie.
    Maar als de gemeente snel en goedkoop de openbare ruimte wil opfleuren, wil ik voorstellen om die gruwelijk lelijke betonnen standaards met sneue Leiden-promotie vlaggen weg te halen. Die staan verspreid vanaf het station richting centrum het straatbeeld te vervuilen. En soms staan ze zelfs midden op de stoep. Ondernemers worden aangesproken op hun stoepborden, gevelreclame en terrasmeubilair, maar de gemeente geeft zelf niet het goede voorbeeld.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline