Winterlezingen in Leiden

Op zondag 8 december om 13.00 uur houdt Jelle Reumer de tweede Leidse Winterlezing van dit seizoen in Naturalis, georganiseerd door GEA Kring Rijnland. Gewervelde dieren maken maar een klein onderdeel uit van het totale dierenrijk. Maar omdat we er veel van kunnen waarnemen én omdat we er zelf toe behoren, krijgen ze veel belangstelling van paleontologen.

De evolutie van de gewervelden gaat ruim een half miljard jaar terug, en begint voor ons in het Cambrium met het lancetvisje Pikaia. Via de kaakloze vissen, de kraakbeen- en beenvissen, de amfibieën, de reptielen (die eigenlijk helemaal geen eigen groep zijn) en de zoogdieren komen we uit bij het hoogtepunt van de evolutie van de gewervelden: een theropode dinosaurus die slechts enkele grammen weegt en die stilstaand in de lucht nectar uit een bloem zuigt. Prof. dr. Jelle Reumer is paleontoloog en directeur van Het Natuurhistorisch in Rotterdam.

De Leidse Winterlezingen is een serie van vier boeiende lezingen over aarde en klimaat die gehouden worden in Naturalis. GEA Kring Rijnland organiseert deze lezingen voor iedereen met belangstelling voor onze planeet. De sprekers zijn bekende wetenschappers die weten hoe je de nieuwsgierigheid van een breed publiek moet prikkelen. Ze vertellen over hun eigen fascinerende onderzoeksresultaten en soms barre expedities. Kijk voor het hele programma op www.leidsewinterlezingen.nl.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline