Portaal komt deel afspraken met gemeente alsnog na

Portaal gaat de komende jaren alsnog miljoenen investeren in Leidse woningen. De afgelopen maanden werrden door Portaal allerlei projecten in Leiden on hold gezet, omdat de woningcorporatie de financiering niet rond kreeg. Nu zijn alsnog afspraken gemaakt over in totaal 835 Leidse woningen. De gemeente Leiden zet de Reserve Herstructurering Woongebieden Portaal in en stelt startersleningen beschikbaar voor SkyLine Next. Portaal steekt 60 miljoen euro in renovatie en nieuwbouw.

Audiofragment: Wethouder Van Woensel over de afspraken die de gemeente heeft gemaakt met Portaal.

Portaal start in 2014 met de renovatie en het verbeteren van circa 500 woningen in De Horsten in Leiden Noord, de Veilingkade en de Ter Haarkade. Ook presenteert Portaal komend jaar de aangepaste plannen voor de Zeeheldenbuurt aan de bewoners en start ook daar de uitvoering. Aan de Meerburgerkade en de Oranjegracht/Waardgracht vervangt Portaal 94 woningen. Eind 2014 is de sloop en start nieuwbouw van de Meerburgerkade gepland. Begin 2014 sloopt Portaal de huidige bebouwing van Oranjegracht/Waardgracht. De nieuwbouw van de sociale woningen start daar naar verwachting in 2015.

Portaal en de gemeente Leiden gaan ook verder met de herstructurering van het Trekvaartplein. In 2014 en 2015 worden fase twee en drie gerealiseerd. Dat gaat om circa 40 woonwagenwoningen.

Inzet voor volgend jaar is ook de realisatie van Skyline Next. Hier zijn plannen voor ca. 130 woningen. Voor het grootste deel in de sociale koopsector (vanaf € 150.000,-). Dit project geeft starters op de woningmarkt en kleine huishoudens een kans op de koopmarkt. Het beschikbaar stellen van startersleningen door de gemeente ondersteunt dit.

Portaal trekt zich terug van de ontwikkeling Ter Haarkade en Dieperhout. In het onderhandelingsakkoord zijn afspraken gemaakt hoe beide partijen omgaan met plan- en beheerkosten. Door deze afspraken kan de gemeente verder met de ontwikkeling van de twee locaties en kan Portaal  zich richten op de andere projecten. 

Directeur Bianca van den Oever van Portaal: “We zijn er trots op dat we de komende jaren in de stad Leiden kunnen blijven investeren, ondanks de verhuurdersheffing. Met de nieuwbouw en vernieuwing gaan we voor duurzaamheid en energiezuinige woningen.” Ook wethouder Van Woensel is blij met de overeenstemming: “Die maakt het mogelijk dat Portaal 60 miljoen investeert in woningen in Leiden.”

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline