Fractievoorzitter ChristenUnie zwierf door Leiden

8

Fractievoorzitter Mart Keuning van de ChristenUnie Leiden heeft zo’n anderhalve dag doorgebracht als dakloze. Dinsdagochtend ging Keuning de straat op, gistermiddag beëindigde hij zijn zwerftocht. “De nacht viel nog het meest tegen”, zegt Keuning na afloop. “Ik mag natuurlijk niet klagen, want er zijn mensen die elke nacht buiten moeten slapen, maar in die ene nacht heb ik er niet aan kunnen wennen”. Keuning bracht de nacht met enkele andere daklozen door in een portiek, nadat ze eerst in het holst van de nacht door de politie weg waren gestuurd bij het station.

Audiofragment: Mart Keuning deed gisteren bij Sleutelstad Radio verslag van zijn ervaring als dakloze in Leiden.

De komende tijd wil Keuning een aantal van zijn ervaringen als zwerver aankaarten in de gemeenteraad. Zo zou hij graag zien dat het aantal plaatsen in de nachtopvang (nu 40) meer in overeenstemming wordt gebracht met de vraag. Nu worden er bij slecht weer al snel 20 tot 25 mensen weggestuurd voor wie geen plek is. Dat geldt ook voor illegalen, voor wie helemaal geen plek is in het slaaphuis. Ook steekt het Keuning dat de politie mensen wegstuurt, terwijl ze nergens heen kunnen.

Video: Job Tamminga.

Eén ding viel Keuning mee tijdens zijn korte bestaan als Leidse dakloze: “Ik haalde met bedelen zoveel geld op dat ik prima heb kunnen eten”.

Delen

8 reacties

  1. Martin Kuivenhoven op

    Je kan van deze actie van Mart Keuning vinden wat je wilt maar zijn inspanningen de dagelijkse/nachtelijke gebeurtenissen in het bestaan van de "Leidse Zwerver" van binnenuit door te lichten verdiend respect, ervarings deskundige 2.0 De oplossingen maken deel uit van het probleem door deze manier van aanpak van Mart ontstaat er in iedergeval hoop voor de "Leidse Zwerver" op een verbetering van, van.

  2. Misschien iets voor de misdadige armoedeveroorzakers Bankiers, Rutte, Asscher & Co., en dan minstens een jaar of zo. Overigens is bedelen in veel steden verboden en kan het dan geen bron van inkomsten vormen.
    Heeft meneer Keunings actie al tot politiek handelen geleid?

  3. Och, in het tempo waarin dit kabinet bezuinigt wordt straks iedereen met een laag inkomen vanzelf wel dakloos als het wonen onbetaalbaar wordt. Volgend jaar worden immers de huurtoeslag, kindertoeslag en zorgtoeslag vermaakt tot nog maar 1 toeslag. Zogenaamd vanwege efficiency overwegingen. Lulkoek natuurlijk, het betreft gewoon een ordinaire bezuinigingsmaatregel die de zwaksten straks treft. Per saldo gaan mensen op het minimuminkomen namelijk minder aan maandelijkse toeslagen krijgen. Fantastisch hoe onze met veel moeite opgebouwde verzorgingsstaat in rap tempo wordt afgebroken en tot een absoluut bestaansminimum wordt uitgekleed. En dan maar zeuren dat zoveel mensen schulden hebben, hun zorgpremie niet meer kunnen betalen of geen gezonde maaltijd meer kunnen nuttigen.

  4. arme sloeber op

    Inderdaad realist. En met dank aan de gristenunie die dit verdorven kabinet met de laagste steun ooit onder de bevolking samen met D66 en de SGP overeind hebben gehouden middels hun afgelopen oktober afgesloten herfstakkoord.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline