Woningen in voormalig LDM pand

9

Het voormalige gebouw van de Leidse Duinwater Maatschappij (LDM) op de hoek van de Ir. Driessenstraat en de Hooigracht is verkocht. In het complex komen woningen. Koper is de Holland Property Group die eerder ook het voormalige politiebureau in de Zonneveldstraat en het rijtje vervallen panden aan het Vrouwenkerkhof kocht. Het LDM-pand, een gemeentelijk monument, wordt de komende tijd eerst gerenoveerd.

De gemeente is blij met de ontwikkeling van het complex tot woonruimte. Het sluit goed aan bij het naastgelegen project ‘Woonfabriek Tieleman en Dros’. Ook die oude conservenfabriek wordt via collectief particulier opdrachtgeverschap getransformeerd tot woonruimte.

De gemeente kocht de panden in 2004 van energiebedrijf NUON. Het was destijds de bedoeling om ze, in ieder geval voor eeen deel, te slopen. Later werd besloten dat het hier gaan om een belangrijk bouwwerk uit de wederopbouwperiode. Sinds juli van dit jaar is het een gemeentelijk monument.

Delen

9 reacties

 1. Hebjehaarweer op

  Dus… Als ik het goed begrijp(zal wel niet)??? Gaat de gemeente het gebouw eerst opknappen(monument) en dan mag de Holland Property Group deze woningen verhuren?

 2. Wakker Nederland op

  Bizar dat dit wanstaltig gedrocht tot gemeentelijk monument is uitgeroepen. Met de nadruk op gemeentelijk, want een rijksmonument is het bij lange na niet. Zal wel weer een hobby zijn van een stel lokale malloten die koste wat kost dit soort krotten overeind willen houden en tegen elke moderne vooruitgang zijn. In de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog is veel goedkope bouw neergezet die absoluut niet de moeite is om voor het nageslacht te bewaren.

 3. Piet Pekelharing op

  Het valt te betreuren dat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen, niet Wakker Nederland? Dat had ons tenminste die wederopbouwbouwsels bespaart.

 4. Piet Pekelharing op

  Het valt te betreuren dat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen, niet Wakker Nederland? Dat had ons tenminste die wederopbouwbouwsels bespaart.

 5. Tja, en het monumentale pand aan de Breestraat 68, wordt opgeofferd voor de aanleg van een winkelsteeg. Rijksmonument of niet.

 6. Maar Suffer Nederland toch, ben je in slaap gevallen? Weet je dan niet dat dit deel uitmaakt van een gevaarlijk links complot in samenwerking met de verenigde hasjrokers?

 7. Piet Pekelharing op

  De Verenigde Hasjrokers? Hm, ik verdenk eerder de Gereformeerde Junkiebond*.

  *met dank aan de heren Koot en Bie

 8. Piet Pekelharing op

  De Verenigde Hasjrokers? Hm, ik verdenk eerder de Gereformeerde Junkiebond*.

  *met dank aan de heren Koot en Bie

 9. @Piet: misschien moeten we suggereren dat dit pand onder architectuur van Albert Speer tot stand is gekomen. Wedden dat Stakker NL het dan opeens reuzemooi vindt?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline