CDA Leiden gaat ook voor studentenstem

Woensdag 19 maart 2014 mag Leiden weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Waar sommige partijen nog hun officiële kieslijst moeten presenteren, nemen andere partijen alvast een voorschot op de campagne. Onder de kiesgerechtigden bevinden zich vele studenten. Lokale politieke partijen proberen deze grote -en dus aantrekkelijke – doelgroep op diverse manieren aan te spreken.

Julius Terpstra (nr. 6), Joraline Enting (nr. 12) en Corine Post (nr. 15) gelden als ijzers in het vuur voor het CDA Leiden om onder studenten stemmen te winnen. Want jongeren en studenten zijn erg betrokken bij hun stad, maar weten soms niet goed waar ze issues kunnen melden. Een student in de lokale politiek is dan van toegevoegde waarde, meent Julius. “Als je iemand hebt die dicht bij je staat, een mede-student, dan is de drempel om een probleem aan te kaarten veel lager,” vertelde hij in Stud071.

Audiofragment: Julius Terpstra en Joraline Enting (CDA Leiden) in Stud071 over de campagne GR2014.

Een van de belangrijkste thema’s onder studenten blijft de kamernood. Ondanks de succesvolle pogingen van het huidige college om iets aan het tekort aan studentenkamers te doen, blijft het tekort groot. “We willen ons er voor inzetten dat er genoeg plek is voor studenten om in deze mooie stad te wonen. Het is gewoon een toegevoegde waarde als je hier niet alleen studeert, maar ook kan ervaren wat de stad is”, stelt Joraline. Naast bouwen moet er ook nagedacht worden over tijdelijke en flexibele oplossingen. Bovendien zou er een meer gerichte aanpak tegen huisjesmelkers moeten komen.

Ook een betere doorstroming in het woonaanbod krijgt aandacht. “Het aanbod voor starters is in Leiden nu zeer beperkt,” stelt Julius. “Als je zorgt voor betere doorstroming, bijvoorbeeld meer ouderenwoningen zodat iedereen kan doorschuiven en er uiteindelijk ruimte komt voor jongeren om in deze stad te blijven wonen.”

Een bruisende binnenstad is eveneens van belang. Want naast de collegezalen geldt de binnenstad met de kroegen, winkels, studentenverenigingen en poppodia als het epicentrum van het Leidse studentenleven. “De binnenstad is zo mooi, er gebeurt zo veel”, zegt Julius. Volgens hem is de binnenstad een van de beste visitekaartjes van Leiden. “We willen van Leiden een nog mooiere, nog opener stad maken,” vult Joraline aan.

Als het gaat om (duo-) raadslidmaatschapambities, houdt Joraline alle opties open. “Ik sta op de lijst. Dan moet je ook de consequenties daar van omarmen.” Met vier zetels voor het CDA Leiden nu en een gretig campagneteam dat inzet op zetelwinst, zit Julius met zijn zesde plek op het vinkentouw. “Het hangt er van af hoe de fractie er uit komt te zien. Maar als je zo dicht tegen het vuur zit, moet je het wel waarmaken.”

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline