BBC filmt in de Pieterskerk Leiden

1

De Thanksgiving Ceremony in de Pieterskerk Leiden zal dit jaar gefilmd worden door de BBC, voor het tv-programma Coast. De documentaire van de BBC zal de Nederlandse kant van de Pilgrim geschiedenis belichten.

Voor veel Amerikanen is Leiden, en met name ook de Pieterskerk Leiden, onlosmakelijk verbonden met de Pilgrims, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de begintijd van de kolonisatie van Noord-Amerika. Vanuit Leiden zijn zij naar Amerika gereisd en hebben ze een grote invloed gehad op de Verenigde Staten. Zo stammen maar liefst 7 latere presidenten rechstreeks af van de Leidse Pilgrims.

De ceremonie is een jaarlijks terugkerend event, waarbij Amerikaanse expats uit heel Nederland samenkomen in de Pieterskerk Leiden om Thanksgiving Day te vieren.

Donderdag 28 november is men vanaf 10:00 uur van harte welkom in de Pieterskerk Leiden. De dienst is gratis toegankelijk.

Delen

1 reactie

  1. Wacht eens even – het waren geen Leidse Pilgrims. De groep had een tijdje in Leiden gewoond vanwege hun vervolging in Engeland. Hun puritaanse versie van het protestantisme was niet welkom in hun geboorteland en werden met open armen in de Lage Landen ontvangen. Ironisch dat het juist andersom was als je destijds Rooms Katholiek was.
    Toen hun kinderen zich begonnen te asymileren en hollands begonnen te spreken, en omdat ze hun engelse taal wilden behouden, besloten ze via Plymouth naar de nieuwe wereld te reizen. Het werden pas Pilgrims toen ze aan land kwamen en noemden de plek Plymouth Rock.
    Maar inderdaad, voor Amerikanen (van europese afkomst) zijn Leiden, de Pieterskerk en de afgebroken Onze Lieve Vrouwekerk historisch belangrijk.
    Ik heb de foto van de als pilgrims-geklede Leidenaars hier vertoond en het is zeer op prijs gesteld.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline