Libertarische Partij neemt deel aan verkiezingen Leiden en Oegstgeest

5

De Libertarische Partij gaat in Leiden en Oegstgeest deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Dat vertelde de voorzitter van de Leidse afdeling van de partij, Quintus Bakhuys, zojuist in Rondom de Raad. Bakhuys zal waarschijnlijk de lijsttrekker zijn in Leiden. In Oegstgeest zal Lukas Teijema de lijst aanvoeren. De Libertarische Partij wil zo weinig mogelijk inmenging van overheden in het leven van mensen. Hierin zijn ze qua persoonlijke vrijheid liberaler dan D66 en qua economische vrijheid liberaler dan de VVD, aldus Bakhuys.

Audiofragment: Beluister hier de live interviews uit de eerste aflevering van Rondom de Raad.

Verder waren in deze eerste uitzending van het programma over de Leidse gemeentepolitiek ook D66-raadslid Aad van der Luit te gast en Luck van Leeuwen, secretaris van de Jonge Democraten Leiden – Haaglanden e.o. Met hen spraken we over de D66-lijst. De JD hoopt dat D66 kiezers in maart massaal op de laaggeplaatste studenten stemmen, zodat die met voorkeurstemmen alsnog in de raad komen.

Delen

5 reacties

 1. Piet Pekelharing op

  Zo weinig mogelijk inmenging van overheden in het leven van mensen; persoonlijke vrijheid; economische vrijheid, ja, leuk allemaal, maar is de LP nu wel of niet tegen de monarchie?

 2. "Zo weinig mogelijk inmenging van de overheid", maar wordt ‘macht’ alleen uitgeoefend door de overheid? Is de economische en politieke macht meteen evenredig en rechtvaardig verdeeld als de overheid terugtreedt? Is het geen zaak daar democratisch gecontroleerd paal en perk aan te stellen? En wat vinden de libertariërs van de stelling dat je vaak dingen beter uniform voor grote groepen kunt regelen en uitvoeren dan dat je overal maatwerk van gaat maken. Wie moet dat dan doen, en wie moet die partij dan wee democratisch controleren?
  Hebben we niet al voorbeelden genoeg van ‘failing states’?

 3. Rik Kleinsmit op

  De LP is uiteraard tegen de monarchie. Monarchie is een vorm van bestuur die niet op basis van de vrijwillige keuze van burgers is ontstaat. Het is ontstaan uit het feodalisme en erfopvolging.
  En macht wordt niet alleen maar uitgeoefend door de overheid idd. LP is tegen iedere vorm van macht die wordt uitgeoefend door middel van geweld. Geweld is binnen het libertarisme gedefinieerd als "het beschadigen of ontnemen van het eigendom of het lichaam van iemand anders zonder dat die persoon daarmee heeft ingestemd."
  De Libertarische Partij heeft tot doel zichzelf uiteindelijk overbodig te maken. Mensen kunnen het zelf en doen dat in de praktijk op heel veel vlakken ook al. De overheid is in feite in veel gevallen een onnodige laag.
  Wat betreft het regelen van van dingen voor grote groepen tegelijk: prima zaak, zolang degenen voor wie dat uniform geregeld wordt daar persoonlijk mee hebben ingestemd.
  De LP heeft een probleem met dwang, niet met samenwerking.
  Voor meer antwoorden op veelgestelde vragen, zie: http://www.libertarischepartij.nl/veel-gestelde-vragen/

 4. Ome Koos leest net bij Rik Kleinsmit: ‘De Libertarische Partij heeft tot doel zichzelf uiteindelijk overbodig te maken.’

  Hiermee is de LP de eerste politieke beweging die nog voor de verkiezingen haar eigen doeleinde bereikt heeft. Gefeliciteerd! Krijgen we nog bericht van de feestelijke opheffing?

 5. Binnenkort de teraardebestelling van de partij die de uitbuiting van de ene mens door de andere tot haar leidende beginsel heeft gemaakt.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline