Singelpark gaat er nu echt komen

11

Het Singelpark gaat er nu echt komen. Er is een hard besluit genomen door het Gemeentebestuur om 14 miljoen euro vrij te maken voor de realisatie. De Stichting Vrienden van het Singelpark is dus optimistisch over de toekomst van het park. Er zijn nog een paar probleempuntjes, zoals de parkeerplaatsen die moeten verdwijnen langs de singels, en er wordt goed gekeken naar alternatieven om deze plaatsen te vervangen.

 Audiofragment: Singelparkvrienden Fons Verheijen en Majella de Spaey vertellen over het Singelpark.

Het idee van het Singelpark is dat de 6,5 kilometer aan singels rondom het centrum een aaneengesloten groen geheel zal worden: het ‘langste, mooiste, en spannendste stadspark van Nederland’. Fons Verheijen: “We willen door vergroening en verbinding het Singelpark creeëren. Plekken waar je nu heel erg om moet lopen zullen worden verbonden. Een goed voorbeeld is een nieuw te bouwen brug bij de Zijlpoort. Over 4 jaar moeten bewoners echt het ‘rondje’ kunnen maken.”

Audiofragment: VVD-raadslid Margreet van Wijk blijft hameren op de mogelijkheid voor omwonenden om vlakbij hun huis te kunnen blijven parkeren.

Majella Spaey geeft aan dat het wel zaak is goed na te denken over de prioriteiten. De komende tijd zal er voornamelijk worden gewerkt aan de binnenring van de singels. Het parkeerterrein op de Lammermarkt zal onder de grond verdwijnen, en er komt een enorme ruimte vrij. Een ideale gelegenheid om dit gebied ook bij het park te betrekken. In de toekomst zal de focus ook liggen op de buitenring, de zogeheten singelpromenade.

Delen

11 reacties

  1. Jantje van Leiden op

    En dan nog de nodige tonnen voor het jaarlijks onderhoud, terwijl er nauwelijks geld is voor scholenonderhoud. Typisch D66 dus.

  2. ik kan mij toch herrinneren dat dit bedrag veel lager was, maar toen er die discussies was werd er aan alle kanten ontkent door mede reageerders dat het niet duurder zou worden. Nou zie hier er wordt 14 miljoen opzij gelegd in politieke taal wil dit zeggen we gaan 1 miljoen opmaken en dan weten we zeker dat we nog te kort komen, maar dan kunnen we geen half afgewerkt project laten liggen dus laten we die laatste 10 miljoen er ook maar bij insteken en zo is Leiden dan 24 miljoen armer en dan nog maar te zwijgen van het jaarlijks onderhoud van 500000 euro want ook hierin zullen ze dan wel naast de schatting zitten. Dit voor een stukje toeristen aantrekking wat niet gaat gebeuren, maar ja de bevolking betaald en staat het toe. Mensen blijf lekker stemmen op je gevestigde partijen en zie de afbraak verder plaats vinden.

  3. Sabine Verschoor (D66) op

    @Jantje van Leiden Het jaarlijks onderhoud van het Singelpark is in dit kaderbesluit juist structureel gefinancierd. Ook er is juist (voor het eerst in decennia) structureel geld gereserveerd voor vervangende nieuwbouw en renovatie van Leidse scholen, waarvan er inderdaad veel zeer oud zijn.

  4. Economische Zaakjes op

    Uit onderzoek is gebleken dat honderdduizenden toeristen naar Leiden zullen komen om hun honden op het groene strookje uit te laten. Dat levert Leiden extra werkgelegenheid op.

  5. politieke worst op

    Daar zou u wel eens gelijk in kunnen hebben, Economische Zaakjes. Tevens valt er een sterke toename te verwachten van het aantal Leidse slagerijen dat na het gereedkomen van het park één van de langste barbecuezones in ons land zal voorzien van vlees. Zie voor dit speerpunt van Verschoor’s partij ook: http://goo.gl/FhjUzF

    Vreemd overigens, dat mevrouw Verschoor’s oud fractievoorzitter en onderwijsspecialist in de Tweede Kamer Van Meenen vandaag juist kritiek uit op het feit dat gemeenten geld bedoeld voor onderwijs(faciliteiten) op de plank laten liggen. Volgens hem wordt er in Nederland é300 miljoen niet uitgegeven aan schoolgebouwen. Verkapte of indirecte kritiek op de eigen wethouder die zowel over schoolgebouwen als Singelpark/barbecuezone gaat?

  6. Sabine Verschoor (D66) op

    @politieke worst
    Het klopt dat veel steden het geld voor onderwijshuisvesting niet voor dat doel besteden, maar in Leiden is dat dus nadrukkelijk niet het geval. Dankzij die wethouder voor onderwijs (en singelpark).

  7. Sociale Zaakjes op

    Door de inschakeling van Leidse bijstandsgerechtigden als onbezoldigde hondendrollenopruimers en barbecuezonewachters verwerven zij waardevolle werkervaring en sociale vaardigheden. Dit blijkt uit onderzoek van Bureau Kanteling & Doorbraak.

  8. @Sabine Verschoor (D66): met een Guust Flater als wethouder van financiën die niet in staat is zijn ambtenaren en rekenmethodes in control te krijgen kunt u zichzelf met de boude uitspraak die u hier doet beter nog maar eens goed achter de oren krabben. Per 2014 krijgt de gemeente Leiden bovendien door de decentralisatie van het rijk een behoorlijk aantal zorgtaken als last op haar schouders te verwerken. Daar kunt u beter reserveringen voor treffen in uw gemeentebegroting, want daar gaan anders echt slachtoffer vallen onder de doelgroepen die nu nog bediend kunnen worden met het rijksbudget. Luxe singelparkjes behoren echt niet meer tot de core business van een terugtredende overheid die zo meteen krapper bij kas komt te zitten.

  9. Prima plan. Zie tot mijn grote vreugde dat ook het terrein van het voormalig zoölogisch laboratorium aan de Kaiserstraat ingericht gaat worden als park. Ik hoop dat ze ook binnenkort de afschuwelijk lelijke gebouwen op het Doelenterrein gaan slopen en bij het Singelpark gaan betrekken.
    Leiden is zeer arm aan groenvoorzieningen, fijn dat er eindelijk werk van gemaakt wordt om dit te verbeteren!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline