D66-lijst aangepast door stem van leden

39

Tot en met vanavond 20.00 uur konden de leden van D66 Leiden stemmen op de concept kandidatenlijst die enkele weken geleden werd samengesteld door een speciale StemAdviesCOmmissie (SAC) van de partij. Er was veel kritiek op die lijst en de leden hebben volgens ingewijden enkele opvallende verschuivingen binnen de top 10 doorgevoerd. Morgen maakt D66 Leiden de lijst bekend, waarmee de partij de verkiezingen in gaat. Tot die tijd kunnen kandidaten zich nog terugtrekken als ze vinden dat ze na de ledenraadpleging nog steeds op een te lage plaats staan.

De kandidaten hebben afgesproken pas morgen naar buiten te treden met een reactie op hun vastgestelde plek. De enige die al dagen publiekelijk vooruit blikt is Aad van der Luit. Het steekt Van der Luit zeer dat hij door de SAC op plek 9 is gezet. Als de leden hem niet een stuk hoger hebben gezet, stapt hij per direct uit de partij om zich aan te sluiten bij een van de andere partijen die al in de Leidse gemeenteraad zijn vertegenwoordigd. Daarmee is aansluiting bij de nog op te richten partij van Barry Badpak van de baan. “Een eigen lijst zou een mogelijkheid zijn, maar ik heb al goede gesprekken gevoerd met collega partijen uit de raad. Ik wil niet nog meer versplinteren”, zo laat Van der Luit weten.

Van der Luit zou waarschijnlijk op z’n sloffen gekozen kunnen worden met voorkeurstemmen, maar daar zit de bekende Leidenaar niet op te wachten. “Dat zou voelen alsof ik op een verjaardagsfeestje zit waar ik eigenlijk niet welkom ben”, vertelde Van der Luit eerder op Sleutelstad Radio. Als de D66 leden hem niet flink omhoog hebben gestemd, gunt hij D66 die extra stemmen bovendien niet: “Daar doet D66 dan ook zijn voordeel mee”.

Naar welke partij Van der Luit overstapt als hij niet bij D66 blijft, wil hij pas kwijt als hij alle direct betrokkenen heeft ingelicht. Gezien zijn aversie tegen de landelijke politiek, ligt een lokale partij als de Stadspartij Leiden Ontzet wellicht het meest voor de hand.

Delen

39 reacties

 1. Harry Bakker op

  Wat een enorme beroepspoliticus. Zomaar een beetje aansluiten bij de partij waar je de grootste kans op een zetel hebt…

 2. Weer een persoon die van kleur veranderd omdat hij zijn zin niet krijgt. Denk dat er een goede reden was om hem op plaats 9 te plaatsen. Landelijke politiek zijn 3 bruggen te ver.

 3. Barry von der Badeanzug op

  Raar dat Aad roeptoetert dat hij de partij elitair vindt en openlijk solliciteert bij andere partijen maar ‘in een loempia geschoten’ wil worden als hij de kans krijgt om weg te gaan met een ‘lage’ plek.

  Aad is een opportunistische populist die als als het puntje bij het paaltje komt op zijn raadszetel blijft zitten. Jammer van Aad en debiel van D66 dat ze zo’n dreigende draaikont op de lijst plaatsen.

 4. René Dentener op

  Wat een belachelijk onevenredige aandacht wordt er toch op Sleutelstad geschonken aan een interne procedure voor nomenklatoera bij D66.(ik geloof nu al het zesde of zevende artikel van de redactie) In Nederland stemt de kiezer in hoofdzaak op een partij en het daarbij behorende verkiezingsprogramma. Ongeleide projectielen die meer op hebben met hun eigen persoon dan met partijbeginselen kunnen beter hun heil in een andere sector zoeken ipv de volksvertegenwoordiging…

 5. Aad van der Luit op

  Geachte reageerders,

  Zou het niet prettiger en eerlijker zijn als u reageert op een verhaal uit mijn mond? Ik wil met alle liefde een kopje koffie met u drinken om u feitelijk bij te praten. Ik begrijp wel dat het prettig is te denken dat u een stok gevonden heeft om te slaan maar kom op zeg. Ooit stond er in een landelijk dagblad dat ik zou trouwen met Bettine Vriezenkoop en dat was ook niet waar. En is het erg onbescheiden als ik mezelf bepaalde kwaliteiten toedicht waar ik nog iets mee wil doen. En heb ik niet de vrijheid om zelf te bepalen hoe of wat? Waar denkt u het recht aan te kunnen ontlenen om op een dergelijk manier personen weg te zetten. Wat is uw maatschappelijk bijdrage anders dan je af te zetten tegen andere personen en dan ook nog anoniem!! Als je daar niet ooit een onderscheiding voor krijgt, wegens betoonde moed. Ik zou het op prijsstelen als jullie je maatschappelijke bijdrage even voor mij op papier willen zetten. Bij voorbaat hartelijk dank! En, o ja, de koffie is voor mijn rekening! (om jullie over de streep te trekken)

 6. Stem altijd op D66. En als het ‘ikoon van Leiden’ niet op de lijst staat, al helemaal!
  Zo’n kort lontje kan D66 missen als kiespijn, denk ik.

 7. Kat-in-het-Bakkie op

  Als de heer van der Luit vindt dat hij bepaalde kwaliteiten heeft waar hij nog iets mee wil doen dan is dat zijn goed recht maar liever niet als mijn vertegenwoordiger in de gemeenteraad.Ik ben D66 stemmer.

 8. Sonja Bierenbroodspot op

  Wat een raar antwoord van "heer" van der Luit,

  Zou het niet prettiger en eerlijker zijn als u reageert op een verhaal uit mijn mond? Ik wil met alle liefde een kopje koffie met u drinken om u feitelijk bij te praten.

  Nu het over hemzelf gaat voelt van der Luit zich aangesproken en wil hij ineens met iedereen koffie drinken.

  Alle onzin en onwaarheden die hij zowel in de raad als op internet en zijn stukje in de het op zondag waar hij regelmatig mensen afzeikt dat boeit hem niet. Ik heb hem al regelmatig uitgenodigd om eens koffie te gaan drinken en zaken uit te praten. Helaas gaat van der Luit daar niet op in en krijg je weer een kinderachtig antwoord. Nu treft het hem zelf dat er over hem geschreven word en wil hij ineens met de halve stad om tafel zitten. Toch een vreemd antwoord voor iemand die gewoon maar zegt wat er voor zijn bek komt zonder eerst na te gaan of het verhaal wel waar is. Volgens mij hebben verhalen altijd twee kanten maar zover denkt van der Luit niet na. Als je maar in de belangstelling staat.
  p.s. onder mijn eigen naam geschreven "heer" van der Luit!!

 9. Aad van der Luit op

  Pops en kat in het bakkie ik kan jullie niet vinden op de ledenlijst van D66???? En ‘mevr. Bierenbroodspot u viel even uit uw geveinsde ‘beschaafde rol’, het is mond en geen bek!!!! En inderdaad heeft alles in het leven meerdere kanten zelfs een pannenkoek!

  En ik wens u allen veel gezondheid, geluk en beschaafdheid toe.

  En ik geef even aan dat dit in dit geval mijn laatste reactie is sorry. Doe vooral geen onnodige moeite.

 10. Sonja Bierenbroodspot op

  Geachte "heer" van der Luit,

  Nee, spreken wat er voor je bek komt is een uitdrukking, het staat ook nog tussen aanhalingstekens maar dat moet je wel snappen. Natuurlijk had ik zo een antwoord wel verwacht. Het is dan ook te hopen dat mensen twee keer nadenken voor ze op u stemmen in de gemeenteraad.

 11. Aad van der Luit op

  Mevrouw S. B. te L. U kunt zo op de kermis zitten met en glazen bol als u van te voren weet wat u kunt verwachten. En de door u aan gegeven haakjes bij de ‘uitdrukking’ zijn weggevallen of …………… Fijne dag verder.

 12. Sonja Bierenbroodspot op

  U zou toch niet meer reageren? Daar heb ik geen glazen bol voor nodig zie alle reacties van u in voorgaande artikelen.
  En…zie hier toch weer u stem is niets waard, veel geblaas en daarna windstil

 13. Enig zelf reflectie komt niet in het woordenboek bij v.d. Luit voor. "Het" schreeuwt alleen maar. Een Heer, allesbehalve. Note, denk dat meeste lezers dat zielige afzeiken in zondagsblad meer dan zat zijn. Zo eenvoudig om naar beneden te trappen om zelf een beetje hoger te komen. Mocht dit ooit mij overkomen staan er 5 advocaten te trappelen om een zaak te beginnen. Moet wel toegeven dat v.d. Luit een boeren slimheid heeft. M.a.w., hij kiest z’n slachtoffer wel uit.
  P.S.
  Is het de lezer wel eens opgevallen dat er op de site van v.d. Luit alleen maar positieve dingen staan. Juist, alle negatieve reacties over hem haalt deze politieke kleurloze weg.

 14. Sonja Bierenbroodspot op

  Gelukkig ben ik dus niet de enige die er zo over denkt.
  Vandaar dat ik de "heer" altijd tussen aanhalingstekens zet.
  Van der Luit is verre van een heer, dan zal hij eerst manieren moeten leren. Het vervelende is alleen dat dit heerschap nog in de raad zit. Ik weet uit betrouwbare bron dat ze hem liever kwijt dan rijk waren en ze dachten op een redelijk fatsoenlijke manier van hem af te komen. Helaas…

 15. bluezzmaster op

  Nu kan Mevrouw Bierenbroodspot wel zo tekeer gaan tegen de heer van der Luit maar u moet even niet vergeten dat een groot gedeelte van de Leidse bevolking u ook meer dan zat is.
  Uw eeuwige sabotage acties en klaagzangen als er wat te vieren valt in Leiden zijn we meer dan zat.

 16. Vreemd ook, dat de voorzitter van de gemeenteraad heer Van der Luit niet eens bij zich roept en aanraadt om eens wat terughoudender te zijn in reacties richting burgers. Zeker waar het ondernemers betreft zoals mevrouw S.B. te L. die hier met hun nering het dagelijks brood proberen te verdienen. Bij conflicten met de gemeente is immers de burgervader als primus inter pares en neutraal persoon in principe altijd het eerste aanspreekpunt en niet dhr. Van der Luit in zijn ietwat doorgeslagen enthousiasme. Daar heeft dhr. Lenferink ook geen glazen bol voor nodig, lijkt mij.

 17. Mevr. Bierenbroodspot. Het is moeilijk voor een narcistisch persoon (v.d. Luit) om enige terughoudendheid te tonen dan wel in te zien dat het gene wat hij denkt te kunnen vele malen geringer is. Ook ik weet dat men op vele plekken in de politiek/ambtenaren v.d. Luit liever gister zagen vertrekken dan vandaag. Hij voegt niets toe, integendeel. Mevr. Bluezzmaster is een product van v.d Luit die met zijn onbezonnen uitingen niets oplost maar alleen onrust stookt. Note, ik heb geen mening over ijsbaan en/of kerstmarkt op het water gezien ik niet alle ins and outs weet en alleen maar het onbezonnen geschreeuw van een stuurloze "politieker" hoor/lees. Ik kan wel zeggen dat beiden evenementen een sfeervol gebeuren voor de stad Leiden is.

 18. bluezzmaster op

  Beek je kan te ver gaan ik een product van v.d. Luit.
  Heb goede en hele lieve ouders wat je nu zegt is dus grote onzin.
  Je gaat het nu op het persoonlijke vlak spelen maar zo een zielige reactie kan je verwachten van de bekrompen V.d. Luit haters want dat is waar jullie goed in zijn mensen beschadigen en beledigen.

 19. Ik heb het, meen ik, niet over uw ouders gehad. Goed lezen! Wel eens gehoord van, "Wie kaatst kan/moet de bal verwachten"? Uw aanval op mevr. Bierenbroodspot sloeg nergens op. Ik ken noch u noch mevr. Bierenbroodspot en/of het hele Leidse probleem betr. schaats-/kerstmarkt. Heb daaraan geen behoefte en heb gelukkig andere drukke bezigheden. Betr. mensen beschadigen/beledigen, is "dhr" v.d. Luit uiterst sterk in. Case closed.

 20. Sonja Bierenbroodspot op

  Beste Bluezzmaster,

  Zet nu 1 keer je roze bril is even af en kijk dan is met een heldere blik naar waar je andere mensen van beschuldigt. Is dit nu niet pressies de onzin die van der Luit constant uit kraamt. Hij roept een heleboel stookt de halve stad op en trekt zich vervolgens terug. Ja het is vind ik heel laf om personen met naam en toenaam te beledigen en te beschuldigen van zaken zonder te weten waar het nu daadwerkelijk over gaat.Ik ken "heer" van der Luit niet. Hij heeft nog nooit een woord met mij gewisseld laat staan dat hij zich ooit heeft voorgesteld.
  Toch beledigd en beschuldigt hij mij constant op internet,zelfs in de raadzaal als ik op de publieke tribune een zaak in van de raad wil volgen brult hij vanaf de raadzaal mijn naam naar boven en loopt dan kwaad de zaal uit. terwijl hij weet dat er vanaf deze tribune geen weerwoord gegeven mag worden, dit vind ik meer dan laf!! helemaal omdat hij geen normaal gesprek met mij aan wil gaan. Als we het dan toch over op de man gaan spelen hebben. Ik dacht toch echt dat juist dat personen die deel uitmaken van D66 voor democratisch denken waren?? Als u gaat reageren dan wel graag een overwogen reactie en niet alleen maar schelden en tieren.

 21. J. Bordewijk op

  wat zou Leiden toch een prettiger stad zijn zonder Bierenbroodspot en die zelfgenoegzame van der Luit. Alsof we op beiden zitten te wachten….Hou toch op.

 22. bluezzmaster op

  Na 56 jaar in Leiden te wonen weet ik echt wel wat er aan de hand is. En neem ik het op voor de mensen die veel doen voor de Leidse bevolking o.a. het centrum management dat bijvoorbeeld de ijsbaan en de kerstmarkt probeert te organiseren .Maar dat wordt door de nodige mensen moeilijker gemaakt als nodig is.
  En helaas krijgen mensen die daar tegen zijn van mij geen steun

 23. Wat een hoop gelul hier. Het lijkt wel een wedstrijdje wie er het beste kan beargumenteren. Tsjonge jonge. Van der Luit zet zich al jaren in voor de stad Leiden. Mevrouw Bierenbroodspot maakt het Leidsche water juist een gevaar.

  Al moet ik opmerken dat van der Luit zich het beste kan onthouden van commentaar op dit soort discussies. En als je het dan doet, graag goede argumenten geven. En niet zeggen "veel geluk en gezondheid". Teken van zwakte.

  Mevrouw Bierenbroodspot, doet u mij een plezier en laat de Leienaren in hart en ziel lekker met rust op het water.

 24. Als heer van der Luit met dat "feitelijk bijpraten" nu eens een begin zou maken op dit forum? Want op Sleutelstad heb ik hem nog nooit op enige zinnige bijdrage kunnen betrappen. Als hij dan ook zijn eigen "maatschappelijke bijdragen" hier even op papier zou willen zetten? Want ook daarvan heb ik op dit forum weinig meer gevonden dan schelden op mensen die het niet met hem eens zijn…

  De aanhangers van heer van der Luit zijn hier plotseling sterk in de minderheid en dat doet me goed. Er blijken in Leiden toch veel meer mensen te zijn die zijn iconische status in twijfel trekken. Zijn hogere plaats op de kandidatenlijst zou D66 in Leiden wel eens zo veel stemmen kunnen gaan kosten dat zelfs plaats 5 niet hoog genoeg is voor een raadszetel.

 25. Ach bluezzmaster, er zijn zoveel Leidenaren die iets goeds voor de stad hebben gedaan, zonder het van de daken te schreeuwen. Maar de heer vd L wil graag de eer en de aandacht. Zo ook weer in zijn eigen partij. Hoog van de toren blazen om hoog uit te komen op de kieslijst.
  En nog even dit voor vd L. Ik hoef geen lid van een partij te zijn om er op te kunnen stemmen. Vreemd dat u dat als ‘politicus’ niet weet!

 26. bluezzmaster op

  Kijk daar is Viator weer en ja hoor gaat gewoon door met vd Luit te beschadigen nu gaat keer niet over een boot maar u vind wel weer wat .Moet toegeven u bent wel een volhouder maar wel een hele zielige.

 27. mevrouw bluezmaster, als er sprake zou zijn van beschadiging des persoons dan zou dhr. Van der Luit naar ik aanneem allang naar de rechter zijn gestapt. Maar dat is niet het geval en de vrijheid van meningsuiting is een hoog goed in dit land. Daarbij moet een politicus die het publieke domein opzoekt en zelf participeert in de sociale media maar tegen een stootje kunnen, anders hoort hij of zij daar niet in thuis.

 28. bluezzmaster op

  Dank je Mieke maar kan niets vrouwelijks aan mij vonden maar dat ter zijde .Gaat mij er eigenlijk om dat een figuur uit dat 020 dorp zich al maanden er mee bemoeid.
  Hebben ze daar geen problemen genoeg.

 29. Aad van der Luit op

  Geachte lezers, mocht u mij vandaag zien lopen met drie bossen bloemen en een fotograaf dan klopt dat. Ik heb via IP inmiddels drie van de sympathieke reaguurders kunnen traceren(Het kost een paar centen maar dan heb je ook wat) en ga ze een bloemetje brengen, de hand schudden en mezelf voorstellen. Zit u vandaag niet bij de gelukkige maakt u zich alstublieft geen zorgen dan zit u bij de volgende ronden! Een mooi weekend gewenst.
  Uw toegenegen,
  Aad van der Luit

 30. Zoals gebruikelijk ontwijkt het kandidaat raadslid elke inhoudelijke kritiek op zijn handelen en beperkt hij zich wederom tot ondoordachte acties en uitspraken. Daarbij handelt hij in strijd met de wet, doordat hij tegen betaling als burger IP adressen opvraagt bij ISP providers en/of social media. Deze mogen dat op grond van de in Nederland vigerende privacywetgeving niet zonder dat daaraan een bevel van een officier van justitie ten grondslag ligt. Hiermee overschrijdt het kandidaat raadslid dus een (strafrechtelijke) grens en heeft vhij een VERBODEN handeling verricht. Dit kan hem duur komen te staan. Ik raad eenieder aan die last heeft van de door Van der Luit gevolgde handelwijze een klacht in te dienen bij de voorzitter van de Leidse gemeenteraad, dhr. H. Lenferink die verplicht is een dergelijke klacht in behandeling te nemen en daarmede serieus aan de slag te gaan.

 31. Aad van der Luit op

  Maakt de Leidenaar zich zorgen!!!!! Volgende week krijgt u een bosje bloemen. Ondanks het feit dat u onder drie verschillende pseudoniemen opereert bent u toch getraceerd. En de onzin die u verkondigd en de opruiende taal die u verkoopt weerhoud mij u er niet van u de hand te komen schudden en de bloemen persoonlijk te overhandigen.
  Wel stel ik het op prijs als u mij voorbij fiets in uw witte jack dat u niet schijnheilig gedag zegt!!! En ik heb niet betaald voor de adressen, alhoewel indien nodig doe ik dat met alle plezier, maar er zijn meerdere personen die zich ontzettend ergeren aan het gedrag van sommige lafaards op dit forum. Mijn antwoord zal wel niet in uw straatje passen, ik zou zeggen maak dat vooral kenbaar.

 32. Hoewel Viator lang niet altijd gelijk heeft, probeert hij wel te argumenteren en doet hij dit met fatsoenlijke taal. Dit keer roept hij vd Luit op met zijn "feitelijke bijpraten" en "maatschappelijke bijdragen" hier op dit forum een start te maken. Niets mis mee toch?
  Hoe anderd bij Bluezzmaster: zoals gewoonlijk reageert hij weer totaal niet op de inhoud, maar gebruikt u alleen woorden zoals "beschadigen", "zielig" , "bemoeien" en verder niets: geen argument, niets. Kortom alweer veel geroep en weinig inhoud!
  Leienaar: u heeft groot gelijk: dit raadslid van D’66 (de partij die zich landelijk het sterkst maakt voor privacy-wetgeving) zit fout als het waar is dat hij via IP-adressen achter de verblijfplaats van mensen probeert te komen. Voorts zegt zijn voornemen om hierbij fotografen mee te nemen genoeg: het gaat blijkbaar om vd Luit zelf en niet om de zaak. Foto’s nemen van mensen die daar niet om gevraagd hebben (en ze daarmee aan de schandpaal te nagelen?) is weerzinwekkend.
  Een steen door de ruit of erger kun je dan bijna verwachten als je afgaat op het taalgebruik dat hier door bepaalde figuren gebezigd wordt (ook hier heeft Viator al meer dan eens een bloemlezing van gegeven en niemand van de medestanders van vd Luit heeft zich hiervan ooit gedistantieerd!)
  Op D’66 stem ik niet (meer) en nee, Aad: een stemmer is niet hetzelfde als een partijlid (of heb je ook een manier gevonden om achter de verblijfplaats van je kiezers te komen, Big Brother?)

 33. bluezzmaster op

  is natuurlijk ook niet makkelijk om te reageren op al die onzin die o.a. Viator en Wilster hier neer zetten moet ik gaar nu echt op in gaan.
  Viator heeft wel 5 a 6 keer zijn verhaal aangepast om gelijk te krijgen en als het weerlegd wordt past hij het net zo makkelijk weer aan.

 34. ach mens, ga toch koken! op

  Daar heeft wilster waarschijnlijk een goed punt te pakken. Wie berichten aan de fractie van D66 verstuurt ziet vervolgens in zijn webmail omgeving de volgende waarschuwing oplichten: ‘Wees voorzichtig met dit bericht. Er zijn soortgelijke berichten gebruikt om persoonlijke informatie van mensen te achterhalen. Klik niet op links en stuur geen antwoord met persoonlijke gegevens terug, tenzij je de afzender vertrouwt.’

  Inderdaad, zeer fraai. een partij die zo hoog opgeeft over privacybescherming zou beter eens de blik naar binnen kunnen richten. Het fotograferen van iemand zonder dat deze daar toestemming voor verleent is trouwens een schending van het portretrecht. Dit ten overvloede. Van der Luit lijkt mij iemand die definitief de weg is kwijt geraakt. Normaal grijpt het partijburo dan in van zo’n club. Ze zoeken het echter maar lekker zelf uit, wij hebben thuis nooit op dat stelletje zweeffiguren gestemd en zullen er na lezing van de commentaren van de afgelopen weken ook zeer zeker nooit in de toekomst op stemmen.

 35. Piet Pekelharing op

  Tsja, keukenprinsje,

  Voor mij geldt dat D’66 afgedaan heeft sinds het debacle van afgelopen 30 april. De gehele fractie moest zonodig een eed of belofte aan koning Bitterbal afleggen, bah, bah, driewerf bah …en nog eens bah.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline