LeidenKiest.nl: College verliest meerderheid

3

Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden, heeft het zittende college van VVD, CDA, D66 en SP geen meerderheid meer. Althans, volgens de ruim 1.000 stemmen die inmiddels zijn uitgebracht op peilingsite LeidenKiest.nl die totaan 19 maart volgend jaar de stemming in de stad peilt.

De collegedragende partijen hebben samen 24 zetels in de raad. Daar blijven volgens de peiling vandaag slechts 16 zetels van over. “Dat is vier te weinig voor de kleinst mogelijke meerderheid,” zegt initiatiefnemer Hans van Dalen die het verder opvallend vindt dat álle collegepartijen zetelverlies leiden. In Van Dalen’s peiling gaan Leefbaar Leiden en GroenLinks aan kop.

De peiling op LeidenKiest.nl begon op 27 september. Van Dalen: “Wij wilden een échte Leidse peiling van de politieke stemming in de stad om vooruitlopende op de gemeenteraadsverkiezingen van maart te kijken hoe de vlag ervoor hangt. Dagelijks houden wij via @LeidenKiest op Twitter de vinger aan de pols.”

Vooralsnog peilt de site alleen de voorkeur voor partijen. Zodra de kandidatenlijsten per partij bekend zijn, kunnen Leidenaren ook stemmen op de mensen die zij in de raad willen. “Dat verwachten wij half december te kunnen doen. Dan begint de stemming pas echt”, aldus Van Dalen. De peiling blijft open tot en met 18 maart.

Vanaf 6 november geeft Van Dalen ook wekelijks een update van de stemming in de stad via Sleutelstad Radio dat op die dag een nieuw politiek programma lanceert: Rondom de Raad. Dat programma is vanaf november elke woensdagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur te beluisteren.

Delen

3 reacties

  1. Uit methodologisch oogpunt erg onbetrouwbaar: steekproef door zelfselectie produceert geen representatieve peiling, bovendien kan over hele lange periode gestemd worden, voorkeuren kunnen in die tijd veranderen. Niet te veel aandacht aan besteden dus.

  2. René Dentener op

    Ik kon tweemaal stemmen binnen een week door gewoon alle caches van mijn internetapplicaties te wissen. Dit zegt al genoeg over de (on)betrouwbaarheid van deze peilingsite. En nee, ik zeg niet op welke partij(en) ik stemde.

  3. Blijkbaar slaan ze nu IP-adressen op. Maar deze niet-representatieve "peiling" is natuurlijk waardeloos en dient misschien alleen om "nieuws" te maken.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline