Leefbaar Leiden wil Pikzwarte Pieten

10

Leefbaar Leiden wil dat het College van Burgemeester en Wethouders garandeert dat in Leiden tot in lengte van dagen het Sinterklaasfeest gevierd wordt. Inclusief Pikzwarte Pieten. Ook het gouden kruis op de mijter van de goedheiligman moet een vaste waarde blijven.

Fractievoorzitter Daan Sloos van Leefbaar Leiden stelt geschrokken te zijn van de uitspraak van VN-onderzoeker Verene Shepherd: “Deze van oorsprong Jamaicaanse bepleit het afschaffen van een oerhollandse traditie. Dit is de zoveelste gerichte aanval op onze prachtige Nederlandse cultuur”.

Sloos ontleende zijn vragen aan een soortgelijk setje dat de PVV Den Haag stelde aan het college daar. Hij en de zijnen staan overigens bepaald niet alleen in hun zorgen. Een Pietitie op Facebook werd binnen 24 uur al ruim 685.000 ‘geliked’ terwijl de Petitie zelf ook al meer dan 117.000 keer is ondertekend.

Delen

10 reacties

 1. Piet Pekelharing op

  Namens het Republikeins Gezelschap Leiden (RGL) laat ik weten dat wij republikeinen vrezen dat het toelaten van witte, blauwe, groene en gele pieten in het straatbeeld de deur openzet voor de, oh gruwel, Oranje Piet. Dat gaat ons toch echt een brug te ver!

 2. Piet Pekelharing op

  Namens het Republikeins Gezelschap Leiden (RGL) laat ik weten dat wij republikeinen vrezen dat het toelaten van witte, blauwe, groene en gele pieten in het straatbeeld de deur openzet voor de, oh gruwel, Oranje Piet. Dat gaat ons toch echt een brug te ver!

 3. Dit is heel verrassend van Sloos, want Piet is misschien een Moor en in dat geval hoogstwaarschijnlijk een moslim.

 4. Badr Maghrani op

  Namens de Marokkaanse gemeenschap wil ik de Antilliaanse en Surinaamse gemeenschap bedanken, voor het opstarten van deze discussie. Hoop dat die in de lengte van dagen voort zal duren. Met de focus van de autochtoon op Zwarte Piet, laten ze ons Marokkanen tenminste met rust!

 5. Piet Pekelharing op

  In mijn eerdere reactie hierboven sprak ik mijn afschuw uit over Oranje Piet. Op dat moment ging ik ervan uit dat een Oranje Piet een volstrekt fictief idee was, een utopie a.h.w. Wie schetst dan ook mijn verbazing toen ik attent gemaakt werd op de volgende video:

  (zie rond 2:45)
  http://www.brusselnieuws.be/nl/video/tvbrussel/sinterklaas-komt-aan-brussel-0

  Overigens zijn de opmerkingen van de presentator in de eerste 18 seconden omtrent de kleur van de Nederlandse Pieten volgens mij onjuist.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline