Mensenrechtenonderzoeker VN: Schaf Sinterklaasfeest af

35

Premier Mark Rutte moet er persoonlijk voor zorgen dat het Sinterklaasfeest in Nederland wordt afgeschaft. Dat zegt mensenrechtenonderzoeker Verene Shepherd vanavond in het televisieprogramma Een Vandaag. Shepherd staat aan het hoofd van de werkgroep van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar Zwarte Piet. De commissie buigt zich over de vraag of Zwarte Piet een racistisch stereotype is.

In Leiden hoeft de VN niet aan te komen met een verbod op Sint en Piet. Die zijn eind november gewoon weer welkom in de Sleutelstad waar ze net als de afgelopen 10 jaar enkele weken logeren in het Huis van Sinterklaas. “Daar zijn ze heel erg welkom”, laat wethouder Van Woensel (publiekszaken) via Twitter weten in antwoord op een vraag van PvdA-duoraadslid Arjen Liemburg.

Ook wethouder De Haan is duidelijk en speelt de VN de zwarte piet toe: “Zo’n VN-mevrouw die een onbewezen link met slavernij ziet. Sorry hoor. Deze traditie is me veel waard.”

D66-raadslid Sabine Verschoor lijkt wel gevoelig voor de argumenten dat Zwarte Piet een verwijzing is naar de slavernij: “Laten we hem nu maar eens 80 jaar rood, geel en blauw maken. Als mensen zich erdoor gekwetst voelen moet je pragmatisch zijn. Het is toch een feest voor iedereen? Het gaat me om een pragmatische oplossing. De kinderen maakt het niet uit hoor.”

Centrummanager Erwin Roodhart zei vandaag in Nieuws071 op Sleutelstad FM geen standpunt in te (willen) nemen in de kwestie. Hij wees erop dat Zwarte Piet zich de afgelopen jaren al aardig heeft weten aan te passen aan de tijdgeest. Zo praat de knecht van Sint tegenwoordig al heel wat eigentijdser dan vroeger. Roodhart erkende echter dat ook volksfeesten open moeten staan voor verandering. Mochten andere steden in de toekomst een trendbreuk veroorzaken, dan is de centrummanager best bereid met die ontwikkeling mee te gaan. “Hoppezak beschikt over vele kleuren schmink.”

Delen

35 reacties

 1. Kat-in-het-Bakkie op

  Het moet niet gekker worden. Een eeuwenoud volksfeest de nek omdraaien omdat iemand misschien aanstoot neemt aan zwarte piet die in de verste verte niets met slavernij heeft te maken.

 2. René Dentener op

  Gelukkig vind ik de VN tegenwoordig aan mijn zijde. Ik heb die sadistische man en zijn slaafje nooit zo gemogen. In tegenstelling tot de Kerstman, tegen welke persoon ik geen enkel bezwaar kan inzien. Hoewel de Partij voor de Dieren het ongetwijfeld ongewenst vindt dat de werkdruk van de gebruikte rendieren in de desbetreffende periode buitensporige proporties kan aannemen…

 3. Piet Pekelharing op

  Zwarte Piet afschaffen? Alsof er niks anders is dat hoognodig dient afgeschaft te worden.

 4. Piet Pekelharing op

  Zwarte Piet afschaffen? Alsof er niks anders is dat hoognodig dient afgeschaft te worden.

 5. Hond in de Mand op

  @kat in het bakkie: Zwarte Piet maakt nog niet zo heel lang deel uit van het Sinterklaasfeest. Pas in 1850 komt deze helper voor het eerst voor, en pas in 1859 krijgt de helper een naam: Pieter.

  Verdorie, nu gaat iedereen die Piet of Pieter heeft ook een klacht indienen bij de VN?

  Je moet overigens wel een racist zijn om in Zwarte Piet een Afro-Nederlander te zien. Het zijn alleen boze, racistische ouderen die dat doen. In dat opzicht ben ik het met je eens: Zwarte Piet heeft niets met slavernij en racisme te maken.

  Stel dat er ‘witte Pieten’ waren: het aantal ‘witten’ dat er aanstoot aan had genomen was vrijwel nihil geweest.

 6. Het bijzondere aan deze opgeblazen ‘kwestie, waar iedereen wel een ongezouten mening over heeft’ is dat niemand van al die zogenaamd intelligente en wel zeker ‘elitaire onderzoekers met een mooi huis en een goed gevulde bankrekening’ de moeite genomen heeft om de verschoppeling ‘Zwarte Piet himself’ aan het woord te laten. Over betutteling gesproken. Wel over je praten en niet met. Dat is dan wel of niet racistisch, maar deugen doet het zeker niet. Ome Koos verzoekt de VN hierbij om een verklaring hierover omdat ze blijkbaar niets beters te doen hebben.

 7. René Dentener op

  Nee Ome Koos, daar gaat u toch wel iets té kort door de bocht. Dat hele Sinterklaasgebeuren draait immers om de angst. Kinderen worden bang gemaakt dat als ze zich niet goed gedragen Sniklaas de opdracht zal geven aan zijn medeplichtige Piet om ze in de zak te doen en af te voeren naar Spanje. Dat is wel degelijk een zaak waar de VN zich mee moet bemoeien. Want is het niet zo dat ‘Freedom from Fear’, eerst door Franklin Roosevelt gedefinieerd en later opgenomen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, één van de meest fundamentele vrijheden vormt van het mensenrechtensysteem van de Verenigde Naties? En is het niet zo, dat zeker kinderen verschoond dienen te blijven van elke vorm van angst? Het VN kinderrechtenverdrag geeft daar zelfs een expliciete opdracht aan de aangesloten lidstaten om er mee aan de slag te gaan.

  Tegen de internationaal opererende criminele schijnheilige zou eigenlijk een internationaal opsporingsbevel dienen te worden uitgevaardigd. De man houdt zich immers geruime tijd bezig met angstzaaierij, kinderlokkerij en internationale ontvoering van kinderen naar zuidelijker gelegen oorden in Europa. Dat dhr. Liemburg van de Partij van de Angst dit maar allemaal goedkeurt is een tegenvaller. Zijn partij heeft een bedreven Tweede Kamerlid in haar midden die zich intensief bezig houdt met de rechten van het kind. Boe!!!

 8. Wat een seizoensdrukte om al weer niets. Zo’n voorzitter van een VN-werkgroep heeft voldoende vrije tijd waarin ze zich gekwetst kan voelen door een kinderfeest in een ver land waarvan ze niets begrijpt. Maar mevrouw Shepherd heeft Verschoor van de pragmatische Dommocraten66 en wat Amsterdammers met invloed in de media aan haar kant. Ik hoop voor die zwartgallige mevrouw Shepherd dat ze geen zwarte schapen in haar kudde heeft die zich tijdens een black-out op een zwarte dag in de geschiedenis met zwart geld laten betalen, want dat zou roet in het eten gooien.
  Mij hebben ze vroeger verteld dat Piet zwart was vanwege de roet in de schoorstenen waardoor hij moest afdalen en klimmen. We verbaasden ons wel al snel over het egaal zwarte gelaat en dachten dat hier iets niet klopte en hij misschien een handje geholpen was met schoensmeer of zo.

 9. Piet Pekelharing op

  Alsof het niet discriminerend is dat in onze Grondwet is opgenomen dat de functie van staatshoofd is voorbehouden aan de nakomelingen van de blanke Koning Willem I, Prins van Oranje-Nassau.

  Waarom doet de V.N. daar niets aan i.p.v. te ageren tegen Pieterman knecht?

 10. @René Dentener
  Je hebt een mooi verhaal, maar je gaat voorbij aan wat ik in mijn onnozelheid op Sleutelstad schreef met het risico dat de vaste betweters hier -die iedereen onderhand wel kent en die er alleen maar op uit zijn om iedereen met een eigen mening af te zeiken waar ze per dag een paar uur mee bezig zijn en die ik aanraad een eigen blog te beginnen waar niemand op afstemt-: Dat er aan Zwarte Piet niets gevraagd wordt over hoe hij het vindt Zwarte Piet te zijn. Dat vind ik pas ‘racistisch’, alsof een ‘zwarte’ geen mening heeft.

 11. De VN moet hun energies gebruiken om die afschuwelijke stierenvechten in Spanje af te schaffen.

 12. De VN is goed bezig je druk maken over een donker getinte man die maar 3 weken per jaar werkt daarna weer lekker kan luiieren in spanje (ja dit is echt slavernij). Veel mensen bij het UWV tekenen hiervoor. Daarnaast kan de VN zich beter druk maken om een tweede ali chemicalie in syrie, maar daar hoor je ze niet over. ten derde is dan het volgende de gouden koets waar de slavernij geschiedenis van Nederland op staat? Als we zo naar feesten gaan kijken voor kinderen dan mag kerst ook niet want dan worden de lilliputters beledigd, het suikerfeest mag dan ook niet want dan worden alle mensen met suikerziekte gediscrimineerd etc.

 13. Waar gaat de wereld heen zeg. Een belachelijk gezeik over de Sinterklaas viering. En dan druk ik me nog héél zacht uit.

  @René Dentener, heb jij soms met Prem gepraat? Ik walg ervan.

 14. Dit gaat inderdaad nergens over. Die Mevr. Shepherd van deze VN commissie komt op mij over als iemand met een aantal onverwerkte jeugd trauma’s. Van een degelijk onderbouwde analyse is geen sprake, terwijl zij haar standpunt al bepaald heeft.
  Het verbaast mij dat de partij van de dieren nu nog geen klacht heeft ingediend bij de VN over de dierenmishandeling van Santaklaus jegens rendieren.
  En dat commerciele feest zouden wij dan als vervanging van de Amerikanen moeten overnemen? Ik dacht het niet.

 15. ‘de gouden koets waar de slavernij geschiedenis van Nederland op staat’

  Uhm, heer Pekelharing?

 16. @René Dentener: je brengt zelf het begrip angst in de discussie. dan ook mevrouw shepherd op alle kerken, moskeeën en andere geloofsbolwerken afsturen, waar in de meeste gevallen ook angst als motivator, stimulator of andere impuls gebruikt wordt? en ze had het net zo rustig.

  verder – en dan trek ik maar even een ander potje open – is men in jamaica niet gediend van homoseksuelen, dus voordat mevrouw shepherd met al te dikke vingers gaat wijzen naar een land als nederland, moet ze even achterom kijken om te zien wat er in haar thuisland allemaal nog geregeld moet worden, om enigszins "civilised" over te komen.

  http://www.gaystarnews.com/article/gays-attacked-their-own-homes-jamaica-hits-record-levels-violence300813

  @herman2: inderdaad, herman. en verder zijn er ook nog wel op deze planeet andere takken van "sport" waarbij dieren gebruikt worden. laat ze inderdaad daar maar eens iets aan doen, maar mevrouw shepherd is

 17. Ik ga door al dat gezever de gekleurde medelander juist
  meer waardering en compassie zien …

  MAG DAT WEL ? van de VN … wie het weet mag het zeggen

 18. René Dentener op

  Beste Ome Koos, Jordypapier en tokke: mijn bijdrage was slechts bedoeld om de absurditeit van het rapport van de VN werkgroep nog wat verder uit te vergroten en om aan te geven tot hoever je een dergelijk gebruikte argumentatie kunt doorvoeren. Maar kennelijk hebben jullie die hint niet zo opgevat. Prem (Radhakishun) lig ik altijd helemaal bij dubbel als ie weer eens hevig moreel verontwaardigd in de media verschijnt over deze of gene onderwerpen. Maar ben het vaker niet dan wel met zijn uitgesproken meningen eens.

  Een korte blik op de achtergrond van de Jamaicaanse professor Sheperd leert mij dat haar focus ligt op de zogenaamde ‘gender studies’. Daar kan zij zich beter op richten dan op volkstradities, want met vrouwenrechten is het in bepaalde gebiedsdelen op deze aardkloot zoals het Midden-Oosten niet best gesteld.

  Wie zwarte piet is? Daar kun je tientallen wetenschappelijke verklaringen op los laten, er is geen eenduidigheid over te verkrijgen. Is het niet een stijlfiguur zoals de moor die je veelal terugziet op schilderijen uit de Gouden Eeuw? Ik laat het maar over aan de cultuurhistorici, zij zijn er beter in ingevoerd.

 19. Zwarte Piet is een ‘knight’, een ridder met een bijpassend 16e- eeuws kostuum (zie schilderij in Rijksmuseum), een prachtige donkere man. Zonder deze ridder(s) is Sinterklaas hulpeloos, met zijn bril en zijn boek. Dat hij nog kan paardrijden op zijn leeftijd is niet te geloven. Maar we geloven het graag. Je minderwaardig en gekwetst voelen zit in jezelf. Nodeloos mensen kwetsen is niet nodig, maar maak het niet groter dan het is. Ik ben tegen de kapitalistische kerstman, Sinterklaas is een creatief feest.

 20. @René D.: sorry, verkeerd opgevat. misschien helpt een smiley hier of daar.

  en absurd, ja zeker. ik krijg de indruk dat mevrouw shepherd al een beetje teruggefloten dan wel uitgekotst wordt door haar eigen vn. gelukkig maar. overigens vind ik dat de gemiddelde nederlander dit gebeuren wel opvat om mordicus nederlands te zijn en te doen, met name op twitter en facebook. het schept wel saamhorigheid, gelijk aan die die je vindt rond een voetbalkampioenschap. heeft het toch nog een nut gehad. dank u, dame shepherd (misschien haar bedoeling om de nederlandse schaapjes te hoeden. ik had het eerder moeten zien!).

 21. En nog steeds is er niets aan ‘Zwarte Piet’ zelf gevraagd. Wel vele pagina’s op websites en in kranten over hem, waar hij vandaan komt en waarom hij zwart als roet is. Daarom blijft Ome Koos reuze benieuwd wat Zwarte Piet zelf van alle commode vindt. En van alle Pieten in toverbalkleuren die net doen of ze Zwarte Piet zijn. We zullen wel op zijn persoonlijke in levende lijve antwoord moeten wachten tot Zwarte Piet met de Goedheiligman in Leiden aankomt. Zou mooi zijn als ze dan met de Stoomboot bij het Stadhuis konden afmeren, in plaats van op de Beestenmarkt, dat is toch geen ambiance. Ome Koos ziet al die blije kindergezichten van vorig jaar op het Stadhuisplein weer voor zich. Wat een feest voor jong en oud.

 22. Alle Zwarte Pieten weg, en de mensen die zwart zijn van de eigen huid kleur aannemen zo de probleem opgelost.

 23. Raymond Harper op

  Wat ik vooral zo wezenloos vond van die mevrouw Shepherd met haar "Hebben jullie niet genoeg aan één Santa Claus?", is dat zij niet schijnt te beseffen dat Santa Claus een van zijn katholieke roots ontdane veramerikanisering van ‘onze’ Sinterklaas is, die bij gebrek aan beter – ‘White Anglo-Saxon Protestants’ doen niet aan heiligen – aan het kerstfeest is vastgeplakt. In z’n rode kostuum zie je nog sporen van mijter en tabberd terug. En dat noemt zich ‘onderzoeker’ – wat veel goeds belooft voor het vervolg van dit ‘onderzoek’.

 24. Piet Pekelharing op

  Uit onderstaande filmpje op jouwbuisje blijkt wel dat de Smartiepieten al enige tijd een feit zijn.

  Yegada di Sanikolas e dushi Kurso! En voor de bakra’s: Aankomst van Sinterklaas op het lieflijk Curaçao!

 25. Handen af van onze Sinterklaastraditie. Die heeft niets te maken met slavernij en racisme.

  Maar als we toch gaan morrelen aan onze tradities: schaf dan liever de vuurwerktraditie af, want daar hebben veel meer mensen last van. Ieder jaar weer miljoenen euro’s schade, oogletsel, verminkte handen, de hele dag herrie en een heleboel getraumatiseerde dieren. 49% van de Nederlanders wil dit niet meer, net geen meerderheid maar wel een zeer grote minderheid.

 26. Piet Pekelharing op

  Ik vermoed dat mevrouw Shepherd haar mening omtrent het Sinterklaasfeest baseert op de Sinttraditie zoals deze tot in de jaren 30 van de vorige eeuw bestond. De Sint en Piet zijn namelijk pas na de Tweede Wereldoorlog de rol van de kindervriend, waarvan wij ze nu kennen, gaan vervullen,

  Onderstaand treft u enige filmpjes van de intochten van weleer aan waaruit blijkt dat in vroegere tijden Piet als eerste ontscheepte om zodra hij voet aan wal had gezet eerst met zijn roe wat kinderen af te rossen. Zodoende maakte hij de weg vrij door de menigte zodat de Sint op zijn paard slechts enkele charges hoefte uit te voeren om zijn weg naar de kroeg te kunnen vervolgen.

  Inval in Amsterdam van 1930

  Inval in Amsterdam van 1920

  En de inval in Amsterdam in 1935

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline