Verkiezingen al begonnen voor D66 Leiden

21

Vanaf vandaag hebben de Leidse D66-leden 2,5 week de tijd om te stemmen op de kandidaten die door de interne SelectieAdviesCommissie op de lijst zijn gezet voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Van de huidige tien fractieleden willen er twee niet meer door (Mark Koek en Sabine Verschoor) en zijn er van de acht overgebleven raadsleden slechts drie op een min of meer verkiesbare plaats gezet: Jeffery van haaster (4), Marc Gaulard (6) en Aad van der Luit (9). Lijsttrekker is wethouder Robert Strijk die het liefst opnieuw wethouder wordt in een volgend college.

De huidige raadsleden moeten op de conceptlijst veel voor hen compleet onbekenden voor zich dulden. Gisteren was er een kennismakingsbijeenkomst met de nieuwelingen bij Robert Strijk thuis. Grote afwezige daar was Aad van der Luit die voor de eer bedankte: “De nieuwkomers moesten in het zonnetje en ik mag als dank voor de bewezen diensten in de schaduw/kou staan. Schiet mij maar in een loempia!”

Hij werd gemist als je de berichten op Twitter mag geloven: “Hey @AadvanderLuit wij missen je bij de kandidatenaftrap man! Je naam valt vaak en elke D66″er hier is positief! #aadinderaad stuurt campagneleider Lodi van Brussel de wereld in. Zelf staat nieuwkomer Van Brussel op plek 5 van de voorlopige lijst.

Via onder meer Facebook, Twitter en deze site krijgt Van der Luit veel bijval. Veel mensen denken dat hij met voorkeurstemmen toch wel in de raad wordt gekozen. Dat ziet Van der Luit niet zitten. Eerder dit weekeinde zei hij daarover: “Dan heb ik het gevoel dat ik op een verjaardag zit waar men mij liever ziet gaan dan komen”. Wel is hij naar eigen zeggen gisteren benaderd door een aantal serieuze mensen uit de stad die met Aad een nieuwe Leidse partij willen oprichten. Of hij daarin mee gaat, weet Van der Luit nog niet: “Ik wil nu eerst even afwachten wat de leden van D66 gaan doen”.

Ondertussen zijn verschillende D66-raadsleden een campagne begonnen om de leden ertoe te bewegen ze een hogere plek op de lijst te geven. Met slogans als “Eigen Kracht” (Timo Gubbens) en “Peter Hoog” (Peter Bootsma) doen ze een beroep op de leden.

Woensdagavond presenteren alle kandidaten zich aan de leden tijdens een openbare bijeenkomst in de bovenzaal van Restaurant Buddha’s aan de Botermarkt.

Delen

21 reacties

 1. Aad, als jij met voorkeurstemmen gekozen wordt is dat de wil van de kiezer en dus de ultieme vorm van democratie. En daar staat D66 toch voor?

 2. Aad blijf jezelf, denk aan de bewoners van Leiden dat is ruim voldoende, D66 is een leuke fiets maar je moet zelf in de pedalen als je ergens wil komen.

 3. Je bent een goeie Leienaar, als je op de facebook-pagina van D66 Leiden (https://www.facebook.com/D66leiden) een stemverklaring geeft om Aad van der Luit op een verkiesbare plaats in de gemeenteraad van Leiden te krijgen. Stem AAD in de RAAD !

  STEMVERKLARING

  Leden van D66 Leiden, u heeft de gelegenheid om vanaf 14 oktober 2013 de lijst van de Leidse gemeenteraadsfractie vast te stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Als inwoner van Leiden zou ik u willen adviseren om kandidaat Aad vd Luit op een verkiesbare plaats te plaatsen. xxxxxxx(vul uw eigen naam in), inwoner van Leiden.

 4. Denk->vooruit op

  ‘Schiet mij maar in een loempia’? Volgens mij, Van der Luit, is de sambal naar je hoofd gestegen. Wie eerst als nestbevuiler zwaar tekeer gaat tegen zijn partij in een recent interview in het Leidsch Dagblad en buitengewoon oncollegiaal te werk gaat door mede-raadsleden uit te schelden voor ‘grijze gehaktballen’ moet natuurlijk niet raar opkijken als ie op een lage niet-verkiesbare plek terecht komt op de D66- kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

 5. Aad van der Luit op

  Lieve Denk>vooruit,
  Dank voor je sympathieke, weliswaar anonieme boodschap! Een hart onder de riem is altijd fijn zeker zo een welgemeende. Love You. XX

 6. het ware fijn geweest als de personen die nu laag op de lijst zijn geplaatst over enige zelfkennis zouden beschikken. Je komt als zittend raadslid niet zomaar laag op de lijst, er moet een goede reden voor zijn. Zou het dan niet beter zijn om de eer aan jezelf te houden in plaats van campagnes voor een hogere plaats te gaan voeren?

 7. Nou Saskia, dat is toch iets te kort door de bocht geredeneerd, want dat zou betekenen, dat de lage plaatsing van ieder raadslid per definitie altijd zijn/haar eigen schuld is. De tracekeuze voor de Rijnlandroute bij voorbeeld, waarbij er binnenskamers afspraken waren gemaakt met de Provincie ZH was een pijnpunt voor sommige raadsleden. De toezeggingen aan de bewoners van de Stevenshof die D66 ineens bleek te zijn vergeten. Over dit soort zaken volgt dan later de afrekening.

 8. Denk->vooruit op

  @Vd Luit: graag gedaan, vriend. Ik reageer bij jou niet meer onder eigen naam, want je scheld immers iedere Leienaar die het niet eens is met je drammerige werkwijze de huid vol.(zoals bijvoorbeeld mevrouw Bierenbroodspot heeft mogen ervaren) Een raadslid onwaardig.
  Het gewraakte interview uit juni j.l. met nestbevuiler Vd Luit trouwens hier:

  http://www.unityfm.nl/nieuws.php?id=27062

  Dit is iemand die kennelijk weinig tot niets van het politieke bedrijf heeft begrepen. Als je er na 8 jaar pas achter komt dat dit niet jouw ‘ding’ is, dan ben je in mijn ogen toch wel erg naïef.

 9. Aad van der Luit op

  Schattige Denk>vooruit,

  Je hebt nog nooit onder je eigen naam gereageerd heb ik moeten vast stellen! Mocht het tussen u en mevrouw Bierenbroodspot ooit iets worden dan beloof ik u dat u van mij de ringen krijgt! Nog een fijne dag verder. XXX

 10. Mag ik even opmerken dat plek 9 helemaal niet zo laag is als in dit artikel wordt gepretendeerd. Zeker niet gezien het feit dat de stemadviescommissie uitgaat van de grootte van de huidige fractie (10), daarmee geven zij aan dat ze Aad wel degelijk graag in de fractie zijn. Net als menig d66’er trouwens.

 11. Denk->vooruit op

  @VdLuit: dat zal dan moeilijk worden, aangezien u niet behoort tot het selecte gezelschap van de ‘BABS’ 😉
  Maar misschien is dat nog iets voor na uw raadslidmaatschap, want 10 zetels zal die club van miezerig mannetje Peggold sowieso niet meer halen.

 12. Aad van der Luit op

  ‘Lieve’ Denk>vooruit,
  Ik had op grond van uw eerdere berichtgeving al vast gesteld dat u de klok heeft horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt. Ook nu heeft u het WEER verkeerd. Ik ben officieel BABS maar ben op geen enkele wijze van plan het huwelijk tussen u en wie dan ook, te voltrekken (het idee alleen al bezorgd mij kippenvel) ik overhandig u ‘slechts’ de ringen. Al was het maar voor een persoonlijke ontmoeting en om vast te stellen of u echt zo lief/schattig bent als u zich voor doet. Ik kan niet wachten XXX
  PS.,
  Meneer van der Luit voor u. (heb ik U al eens eerder tegen u gezegd toen u onder een andere pseudoniem ‘actief’ was.)

 13. Aad van der luit…
  Dat is toch die meneer die iedereen die het niet met hem eens is voor sukkel uitmaakt?
  Die meneer die op dit forum en in andere media nog nooit inhoudelijk heeft gereageerd op argumenten die hem niet bevallen?
  Die meneer die op dit forum kwistig strooit met eenvoudig weerlegbare leugens en insinuaties?

  Viator had heer van der Luit op dit forum al een keer gewaarschuwd dat dergelijk gedrag zijn herverkiezing wel eens in gevaar zou kunnen brengen. Waarschijnlijk beseft het bestuur van zijn partij nu dat de aanhang van heer van der Luit voor een groot deel bestaat uit lieden die schelden, vloeken, tieren en bedreigingen op dit forum plaatsen (zie de pagina’s die handelen over de vermeende wandaden van rederij Rembrandt/Sleepdienst Groenen). Een zichzelf respecterende politieke partij zal zo’n aanhang kunnen missen als kiespijn.

 14. Aad van der Luit op

  Kijk is aan, die schattige Viator is ook weer in beeld Jammer dat je niet een nieuw verhaal hebt. Probeer nu nog eens goed na te denken je zal toch wel iets beters/anders kunnen verzinnen, want zo intelligent schijn je te zijn. Dat varen is voor jou tijdverdrijf heb ik begrepen!? Ik wens je nog een fijne avond en als je naar buiten gaat wel je jasje goed dicht doen! Stel dat je ziekjes wordt.
  Lieve groet, Aad. XXXX

 15. Ook dit is weer nauwelijks een inhoudelijke reactie te noemen en daarmee bevestigt heer van der Luit ten overvloede nog een keer het tweede argument in mijn vorige bijdrage.
  Waarschijnlijk heeft het bestuur van zijn partij hem opgedragen dat hij mij niet meer voor sukkel mag uitmaken en is hij, met het oog op de komende verkiezingen aan een "charme offensief" begonnen.

  Beste heer van der Luit, bespaar me alsjeblieft uw liefdesverklaringen en zogenaamde grapjes en geef voor ėėn keer inhoudelijk antwoord op de vele inhoudelijke vragen die ik u op dit forum heb gesteld. Als u die vragen inmiddels bent vergeten wil ik ze hier best nog een keer herhalen. Zo lang ik die antwoorden nog niet heb ontvangen heb ik geen enkele behoefte aan een nieuw verhaal.

 16. Aad van der Luit op

  Wat weet je toch veel lieve viator. Ik kom inderdaad net thuis van een gesprek met het bestuur waarin de door u aangedragen argumenten onderwerp van het gesprek waren en sukkel zou net mogen!! Maar daar vind ik je dan toch weer te lief voor. Ik bied je met heel mijn hart aan om gezellig samen een kopje koffie te drinken, want zo is onze liefde wel heel platonisch. Ik hoor graag wanneer en waar!
  Slaap lekker schatje en maak je vooral niet te druk is zo slecht voor je gezondheid en ik wil nog heeeeeel lang plezier aan je beleven. Ik vind dat je zo lief/leuk schrijft dat ik de Donald Duck heb opgezegd. Nou neem van mij aan, dan ben je heel belangrijk in mijn leven!

 17. Sonja Bierenbroodspot op

  Beste Viator,

  Wat is jou geheim dat "heer" van der Luit jou een uitnodiging stuurt om koffie met hem te gaan drinken?
  Ik heb hem al meerdere malen uitgenodigd om dit te doen, echter "heer" van der Luit beschuldigd en verwijt mensen liever via Sleutelstad of via zijn column in de krant dan een normaal gesprek aan te gaan. Terwijl de partij D66 toch voor democraten 66 staat toch? Dit gaat bij deze "heer" niet op hij luistert vooral en graag naar zichzelf. Nu kan ik zeker weer van "heer" van der Luit een onsamenhangende mail terug verwachten of zijn deze antwoorden dan toch misschien te wijten aan zijn leeftijd en/of de vele judoka klappen tegen zijn hoofd dat hij nu ook al mannen als schatje en kusjes aanspreekt.
  p.s. Ik nodig u nog steeds uit op de koffie "heer" van der luit en hoop ooit nog eens een normaal gesprek van horen en wederhoren met u te voeren. Dan zou u in ieder geval de partij waar u voor staat eer aan doen.

 18. Beste Sonja,
  Heer van der Luit heeft op dit forum al vele malen duidelijk gemaakt dat er met hem op geen enkele manier een zinnige, inhoudelijke discussie te voeren is. Die “liefdesverklaringen” bevallen mij nog minder dan zijn vertrouwde leugens en insinuaties. Daarom bedank ik voor de eer om koffie met die man te gaan drinken. Straks gaat ie nog echt proberen om mij te zoenen… Zo’n dikke ouwe vent die van vieze moppen houdt… brrrr, ik moet er niet aan denken.

  Dus, beste Sonja, ik moet je een rechtstreeks contact met heer van der Luit ten sterkste afraden. Het zal niets zinnigs opleveren en een beetje afstand is beter voor je eigen veiligheid.

 19. Denk->vooruit op

  Van der Luit, beter u leest geen Donald Duck maar raadstukken. Foei! Verklaart overigens wel uw nietszeggende bijdragen in de gemeenteraad van de afgelopen 8 jaar met dergelijke weinig verheffende lectuur….

  Toch BABS? Kijk eens aan, heeft u in ieder geval iets om handen voor na uw raadslidmaatschap.

  Tot slot heb ik nog even overlegd met mevrouw Bierenbroodspot, maar wij zien af van uw service om ringen te verstrekken. Uw doorgaans smakeloze en inhoudsloze bijdragen op dit forum en elders geven ons aanleiding om liever met mensen van wat beter allooi zaken te doen.

 20. Aad van der Luit op

  Wat een briljant begin van deze dag. Welkom te worden geheten door sjek, sjek en de vloeitjes pseudoniem voor Denk<vooruit, viator en Bierenbroodspot. Ik ben zo gelukkig met deze fans. Ze hebben altijd weldoordachte, hart onder de riem verheffende teksten. De teksten kunnen zelfs niet door een slimme jurist bedacht kunnen worden! Jammer dat jullie de ringen niet nodig hebben, ik heb ze inmiddels maar weer aan de gordijnen vastgemaakt. En dat koffie drinken moeten we ook maar niet doen, want ik denk aan jullie teksten te kunnen aflezen dat jullie niet echt gezellig zijn. Ik ben er ook niet van overtuigd dat jullie je netjes kunnen gedragen en kleden en dat zou dan weer terugslaan op mij. Ik krijg immers overal de schuld van! Ik hoop nog heel lang in goede gezondheid van jullie heerlijke weloverwogen proza te mogen genieten en zoals een bekend Nederlander ooit zei: Doorgaan vooral doorgaan. En maak alsjeblieft onderling geen ruzie, want ik ben echt zielsgelukkig met mijn fanclub. Misschien dat ik voor de verkiezingen nog een beroep op jullie doe om mij te helpen met de verkiezingscampagne maar dat laat ik bijtijds weten! Ik wens jullie een mooi, gezond, maar bovenal VROLIJK weekend.

  Jullie toegenegen,

  Aad van der Luit

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline