Politieke afrekening bij D66 Leiden compleet

12

De SelectieAdviesCommissie (SAC) die de voorlopige lijst opstelde waarmee D66 Leiden de verkiezingen in gaat, rekent keihard af met de zittende fractie. Gisteren konden we al melden dat slechts drie van de tien zittende raadsleden een plek bij de bovenste negen hebben gekregen (Jeffrey van Haaster op vier, Marc Gaulard op zes en Aad van de Luit op negen), vandaag blijken ook de plaatsen tien, elf en twaalf naar politieke nieuwkomers te gaan. Respectievelijk staan op die posities Eduardo Felici (van het Leidse platenlabel Minderbinder), ene John de Groot en docente Myrthe Woddema.

De SAC van D66 Leiden bestaat uit enkele D66 leden die (tegenwoordig) wat verder van de Leidse gemeentepolitiek afstaan. Bijvoorbeeld Lia de Ridder (tot december 2012 wethouder voor Progressief Oegstgeest, sinds kort D66 wethouder in Blaricum), oud-fractievoorzitter Olav Welling (1994-2003) en Rosa van der Tas die voor D66 Zuid Holland in Provinciale Staten zit.

Voor veel van de huidige fractieleden zijn de druiven overduidelijk zuur. Timo Gubbens (plek 19 op de nieuwe lijst) vindt het ronduit balen. Peter Bootsma houdt zich in en spreekt van ‘een bewogen dag’, terwijl Aad van der Luit vindt dat hij ‘letterlijk en figuurlijk is bedankt’ met zijn negende plek. Van der Luit die door zijn grote bekendheid een goede kans maakt om met voorkeurstemmen alsnog in de raad gekozen te worden zit daar niet op te wachten: “Dan heb ik het gevoel dat ik op een verjaardag zit waar men mij liever ziet gaan dan komen”.

Wie ondanks een lage plek op de lijst ongetwijfeld ook met voorkeurstemmen terug kan keren is Vahit Köroglu. In 2010 stond hij op plek 18, maar dankzij veel stemmen uit de Turkse gemeenschap van Leiden kwam hij toch in de raad. Die actie leverde de partij destijds een stortvloed aan boze mail op, nadat website Geenstijl er over schreef. In Leiden maakte VVD fractievoorzitter Paul Laudy zich boos over de poster met Turkse teksten. Hij noemde die campagne verwerpelijk.

De komende weken mogen de leden van D66 Leiden via internet stemmen op de kandidaten. Dat kan vanaf aanstaande maandag tot en met 30 oktober. Morgen is er eerst nog een bijeenkomst voor alle kandidaten bij lijsttrekker Robert Strijk thuis. Om de D66-leden in de gelegenheid te stellen om alle kandidaat raadsleden te ontmoeten en de kandidaten de gelegenheid te geven om zichzelf te presenteren wordt er aanstaande woensdag een Lagerhuisdebat voor de kandidaat raadsleden georganiseerd in restaurant Buddhas aan de Botermarkt 20. De aanvang is 20.30 uur en de inloop is vanaf 20.00 uur. De avond staat onder leiding van Adriaan Andringa van D66 Den Haag. De zittende fractieleden hopen dat ze door de leden alsnog op een hogere plek worden gezet.

Op 1 november stellen de leden tijdens een afdelingsvergadering het verkiezingsprogramma vast.

Delen

12 reacties

 1. ‘In Leiden maakte VVD fractievoorzitter Paul Laudy zich boos over de poster met Turkse teksten. Hij noemde die campagne verwerpelijk.’

  En terecht. Bij de afgelopen verkiezingen voor de Duitse Bundestag deed een van oorsprong Nederlander mee die voor de CDU gekozen is in het kiesdistrict Anhalt.(www.keesdevries.de) De kandidaat deed veel moeite om kiezers in zijn beste Duits aan te spreken en warm te krijgen voor zijn partij.

  Mag hopen dat die Köroglu -mocht ie überhaupt nog eens met een poster komen- dit keer wel de moeite neemt om z’n boodschap in het Nederlands over te dragen i.p.v. in het Turks. Ik vond dat toen (2010) echt ‘blöd’ (=onnozel) en eigenlijk niet kunnen.

 2. Je bent een goeie Leienaar, als je op de facebook-pagina van D66 Leiden (https://www.facebook.com/D66leiden) een stemverklaring geeft om Aad van der Luit op een verkiesbare plaats in de gemeenteraad van Leiden te krijgen. Stem AAD in de RAAD !

  STEMVERKLARING

  Leden van D66 Leiden, u heeft de gelegenheid om vanaf 14 oktober 2013 de lijst van de Leidse gemeenteraadsfractie vast te stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Als inwoner van Leiden zou ik u willen adviseren om kandidaat Aad vd Luit op een verkiesbare plaats te plaatsen. xxxxxxx(vul uw eigen naam in), inwoner van Leiden.

 3. Johan Volkers op

  D’66 doet me een beetje denken aan de NCRV, die lange tijd als slogan had: Het gaat om mensen, om vervolgens diverse gewaardeerde krachten de laan uit te sturen.

  Om een dergelijke ‘opruimactie’ zuiveringen te noemen, klinkt wel heel stalinistisch en is duidelijk 1 (?) stap te ver.

 4. cees mentink op

  Aan Robert Strijk.
  Jij laat toch niet passeren dat AAD van der LUIT zich komende week moet presenteren om de aanwezigen te overtuigen hem hoger te plaatsen op de lijst?
  Dat zou te gek voor woorden zijn.

  Mocht AAD toch aan zo’n onzalig toneelspel meedoen, kijk ik hem nooit meer aan. Ja ja, ik weet het, dat komt keihard aan,
  maar soms moet dat.

 5. Leiden InMotion op

  Onbegrijpelijk……ik zou hier niet aan mee doen als ik Aad was. Mijn advies: Stem ‘Lijst Van der Luit’ !

 6. Piet Pekelharing op

  @Johan Volkers

  Een partijzuivering houdt in dat aan de subversieve gedragingen van dissidenten een halt wordt toegeroepen door hen uit de politieke organen te verwijderen (te elimineren a.h.w.) en vervangen worden door de gestaalde kaders die de ideologische lijn uitgezet door de centrale organen van de partij nauwgezet volgen. Of hiervan in het onderhavige geval sprake is, valt zonder interne informatie niet te zeggen.

 7. Zowel het CDA als D66 krijgt dus een lijsttrekker die als wethouder de gemeenteraad heeft voorgelogen. Dat kan hier. Heel zuiver is het niet. En wee de gewone Leidenaar die de gemeente onjuiste informatie verstrekt.

 8. Michiel de Vries op

  Nou, zo’n partij waar het voor de verkeringen al hommeles is, daar zal ik zeer waarschijnlijk niet op stemmen.

  Maar waarop dan wel? Wat een Leids zootje, die politiek hier!

 9. wie in staat is zijn zetel te ontstijgen en het belang van de stad voorop te stellen, door zich 24/7 in te zetten voor de bewoners van Leiden, die kan opstaan en blijven zitten …

 10. 1 Turk kan de hele wereld aan. Ik kan me trouwens een motie over Energy Drinks herinneren, die het haalde. Hoe staat het eigenlijk met Energy Drinks ?

 11. Vahit, laat je a.u.b. niet gek maken door mensen waarvan het vizier niet verder reikt dan het schouwspel van de Raad. Afgelopen periode hebben wij jou betrokkenheid en werkbezoeken enorm gewaardeerd, in die zin kan je een voorbeeld zijn voor de rest. Ik denk dat ik dan ook spreek mede namens andere collega’s vanuit het werkveld zoals JES, jongerenwerk en alle andere sociaal-maatschappelijke organisaties in de stad, waarvan de anderen het bestaan niet eens weten. Succes met de interne verkiezingen binnen je partij! J. van Dijk

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline