Advieslijst D66 Leiden bekend

7

Deze ochtend hebben de kandidaat-raadsleden van D66 Leiden een telefoontje ontvangen van de onafhankelijke adviescommissie van die partij. Ze kregen te horen op welke plek ze gezet zijn op de voorlopige ‘advieslijst’ voor de komende verkiezingen. Dat viel niet voor iedereen mee. Zo heeft de commissie boegbeeld Aad van der Luit op plek 9 gezet en staat zittend raadslid Timo Gubbens op plek 19. D66 heeft op dit moment tien zetels in de Leidse raad.

Van der Luit kondigde eerder aan te zullen stoppen als raadslid, maar kwam op aandringen van zijn partij terug op dat besluit. “Als dank voor de bewezen diensten de afgelopen 8 jaar ben ik op plaats 9 gezet bij D66 gezet. Heb ik toch niet zo heel goed gedaan, jammer”, zo laat hij weten. Ook Gubbens is teleurgesteld, zo laat hij weten op Twitter.

Raadslid Peter Bootsma wil niet zeggen op welke plek de adviescommissie hem heeft gezet, maar het raadslid kwam deze periode een paar keer keihard in aanvaring met zijn fractie. Onder meer op de dossiers Morspoortgarage en RijnlandRoute. Bij de behandeling van het Leidse advies aan de provincie over het gewenste tracé voor de RijnlandRoute werd Bootsma zelfs het woord ontnomen door zijn eigen fractievoorzitter. Destijds was dat nog Paul van Meenen. Met zijn eigenzinnige optreden bracht hij de eigen wethouder Robert Strijk ernstig in verlegenheid. [update] Bootsma staat niet in de top 10 maakt fractievoorzitter Koek zojuist bekend via twitter.

De overige kandidaten hebben zich nog niet uitgelaten over hun plek, maar van de huidige tien raadsleden hebben Mark Koek (fractievoorzitter) en Sabine Verschoor eerder laten weten zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen. Als opvolger van Koek als fractievoorzitter wordt Jeffrey van Haaster genoemd. Van de acht zittende raadsleden die wel door willen, zijn er slechts drie in de top 10 opgenomen. Naast Van Haaster en Van der Luit is dat Marc Gaulard.

Op basis van deze tweet is dus te zeggen dat ook de zittende raadsleden Eric Krijgsman, Farokh Tahmasian en Vahit Köroglu laag op de lijst staan, of helemaal afwezig zijn. Köroglu stond bij de vorige verkiezingen overigens ook al te laag om een zetel te halen (18), maar behaalde met voorkeursstemmen zijn zetel.

[update] Bij de nieuwkomers op de lijst zit in ieder geval Galith Mol. Op Twitter liet zij weten op plaats 3 te staan op de conceptlijst. Mol is coördinator van het onderwijsprogramma van de Leidse afdeling van het COC.

[update] Campagneleider Lodi van Brussel staat op de vijde plek van de lijst, zo laat hij weten op zijn Facebookpagina.

Delen

7 reacties

 1. pietpartdeux op

  ach ja aad je wordt altijd door een strontkar overreden en nooit door een gouden koets

 2. echte Leidenaar op

  raadslid Timo Gubbens op plek 19, dat is niet balen maar zwaar klote voor Leiden die hiermee wellicht een echte dossier tijger met kennis van zaken door zijn dubbele academische opleiding
  gaat ontvallen. D66gers let op uw zaak !!!!

 3. Dit is een meesterlijke zet van D66. Aad krijgt (en terecht!) zoveel voorkeurstemmen dat hij als een echte lijstduwer fungeert. Natuurlijk komt hij terug in de raad.

 4. cees mentink op

  Aad van der Luit op 9 en Peter Bootsma buiten de Top 10.
  Het betreft een VOORLOPIG advies.
  Door het voortschrijdende inzicht van de onafhankelijke adviescommissie zal alles best goed komen.
  Beide mannen horen in de Top Vijf.

 5. Je bent een goeie Leienaar, als je op de facebook-pagina van D66 Leiden (https://www.facebook.com/D66leiden) een stemverklaring geeft om Aad van der Luit op een verkiesbare plaats in de gemeenteraad van Leiden te krijgen. Stem AAD in de RAAD !

  STEMVERKLARING

  Leden van D66 Leiden, u heeft de gelegenheid om vanaf 14 oktober 2013 de lijst van de Leidse gemeenteraadsfractie vast te stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Als inwoner van Leiden zou ik u willen adviseren om kandidaat Aad vd Luit op een verkiesbare plaats te plaatsen. xxxxxxx(vul uw eigen naam in), inwoner van Leiden.

 6. D66 heeft blijkbaar grote verwachtingen van lijsttrekker Strijk (jah die kent u nog van het debat onlangs :), gezien de voorkeur voor vele nieuwe gezichten. Eens zien of de leden van D66 en vervolgens de Leidenaren ook hetzelfde vinden??

 7. Bwahaha! D66, de partij van kereltje Pechtold die samen met een stel dominees en een ‘crematoriumakkoord’ na 10 dagen onderhandelen ons land van de ondergang moet redden? Wanneer stopt deze soap en trekken ze de stekker eruit in Den Haag. Liever vandaag dan gisteren.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline