VVD dringt aan op groen licht voor waterplein Annie’s

18

Het waterplein dat de huidige terrasboten bij Annie’s gaat vervangen, moet er zo snel mogelijk komen. Dat vindt de VVD in Leiden. De partij vraagt het college om nu snel een vergunning te verlenen aan exploitant Marc Huisman die inmiddels al vijf jaar met de gemeente in gesprek is over de vorm van het nieuwe terras op het water. Ondanks een negatief advies van de welstandscommissie.

Audiofragment: VVD-raadslid Zevenbergen vindt dat het college het advies van de monumentencommissie naast zich neer moet leggen.

“Juist op punten waar de gemeente steeds op heeft aangedrongen, heeft de Welstands- en Monumentencommissie van de gemeente nu een negatief advies afgegeven”, aldus Huisman die het inmiddels goed zat is: “Je zult je kunnen voorstellen dat dit negatieve advies na ruim vijf jaar overleg, diverse ontwerpen en ruim 25.000 euro aan kosten, een grote teleurstelling is”.

Huisman vindt de VVD nu aan zijn zijde. “Het moet afgelopen zijn met ondernemertje pesten”, roepen de raadsleden Zevenbergen, Van Gruting en Borst in koor. “Nu het oordeel van de Welstands- en Monumentencommissie na alle inspanningen nog steeds negatief is, en juist op die punten die de gemeente zelf heeft aangedragen of vereist van de ondernemer, is het genoeg geweest met het onnodig administratief belasten van deze hardwerkende Leidenaar.”

Eerder liet VVD-wethouder Pieter van Woensel zich ook al bij herhaling zeer positief uit over de plannen van Huisman. Afgelopen december bij het ontsteken van de gemeentelijke kerstboom op het terras van Annie’s zei Van Woensel nog te hopen dat de kerstboom dit jaar op het nieuwe waterplein kan worden geplaatst.

Audiofragment: Wethouder Van Woensel sprak afgelopen december de hoop uit dat het nieuwe waterplein er dit jaar al zou liggen.

De plannenmakerij voor het nieuwe terras sleept zich al jaren voort. De problemen begonnen al binnen het college waar onenigheid over Huisman’s plannen was. Zo vond wethouder van Woensel dat een terras op het water gewoon mag, terwijl burgemeester Lenferink steeds aan heeft gedrongen op een bouwvergunning, waarbij ook inspraak mogelijk is. Lenferink kreeg zijn zin. Het nieuwe waterplein wordt een gebouwde contructie en geen drijvend terras.

Delen

18 reacties

 1. Kan het plankier onder de brug door niet vervangen worden door een trap? Scheelt weer in gedoe met boten en voorrang geven/nemen. Dan moet de stroopwafelkraam op zaterdag wel wat opschuiven maar het scheelt een hoop gezeik.

 2. Joost van Wassenaer op

  Cato de oudere sloot elke redevoering af met de zin: Ceterum censeo Carthaginem delendam esse. Laten wij iedere correspondent met de Gemeente Leiden beëindigen met de zin: En voorts ben ik van mening dat Annie’s zijn terras moet krijgen!

 3. Mag wel heel stevig worden en goed verlicht anders vaart een bepaalde rondvaartboot er weer tegen aan.

 4. Aad van der Luit op

  Het is best grappig te noemen dat de Welstands- en Monumentencommissie kiest voor de roestige bakken die er al sinds jaar en dag liggen te dobberen. Het zal toch niet zo zijn dat een prachtig mooi doordacht houten terras de prachtige gevels van de kelders beter in zicht gaat brengen?
  Stel je voor dat de bezoekers van Leiden (toeristen) meer zicht op de prachtige kelders van de Hoogstraat krijgen!

 5. "Kapitein Rob" op

  Leiden is aantrekkelijk door de prachtige singels en grachten en het mooie waterplein waar Oude en Nieuwe Rijn samenkomen aan de voet van de Burcht. Waarom dan dat mooie waterplein opofferen aan nog meer terrastafeltjes in een grote platte vorm waarbij het lijkt alsof het waterplein voor driekwart is gedempt?
  Een drijvend terras is OK, dat kan worden weggesleept en dan is het water weer zichtbaar. Annies terras kan ook worden uitgebreid op de Hoogstraat.
  De ruimte op het waterplein is ook nodig op drukke dagen opdat alle boten onder de visbrug achteruit terug kunnen varen als Rederij Rembrandt of Sleep- Duwvaartedrijf Groenen van de andere kant komen en voorrang nemen omdat ze beroepsvaart zijn.
  Als er sloepjes gaan afmeren aan het voorgestelde enorme schiereiland is er helemaal geen ruimte meer om deze rederijen ruim baan te geven.
  Laten we eerst maar eens een paar grachten opengraven voor we wateroppervlakte offeren aan een stukje terras er bij.

 6. @Kapitein Rob,
  Annie´s Terras heeft in het verleden al een keer op de Hoogstraat gestaan en is toen weggejorist door de Gemeente dus dat is geen optie!!
  In de bijbehorende terrasvergunning kan je opnemen dat het verboden is aan te meren aan het terras wat wordt aangelegd.
  En tja over die rederij en Groenen is al genoeg gezegd en geschreven dat behoeft geen toelichting meer.
  Dus conclusie: Terras aanleggen en Leiden een fraai plekje er bijgeven.

 7. Piet Pekelharing op

  Heer of mevrouw Van God Los, er is een simpeler manier om aanmeren te voorkomen die wellicht effectiever is dan een verbod: Gewoon geen bolders of andere uitsteeksels waaraan men kan vastmaken plaatsen. Dat hekwerk op het artistieke ontwerp hierboven lijkt mij volstrekt overbodig.

 8. Misschien moet het gemeentebestuur of haar ambtenaren eerst maar eens met de leden van de Welstandscommissie gaan praten. Die zijn het kennelijk onderling niet eens over de uitgangspunten. Daardoor komt Huisman iedere keer in een Kafka-achtige situatie terecht en wordt hij door de gemeente en deze commsie van het kastje naar de muur gestuurd.

 9. Hoe maak ik een ondernemer gek en maar roepen minder regeltjes en makkelijker maken voor de Leidenaar echt niet dus.

 10. thea de graaf op

  De welstandscommissie ziet het HEEL GOED. Dit terras is veel te groot, en dat past niet in die omgeving.Ik heb vanmiddag gezien dat de trap uitsteekt buiten de hoek van de oude rijn ( foeilelijk)Het is niet duidelijk te zien op defoto of het terras gelijk komt met het vaste terras.Het is een veel te druk onoverzichtelijk punt voor de boten,niet goed voor een veilige vaarweg.

 11. Aad van der Luit op

  Thea een onbescheiden vraag; verhuur jij toevallig die roestige bakken die nu bij Annies liggen?

 12. Prima idee. Annie’s is voor mij een begrip in Leiden, heerlijk terras. Zo op het eerste oog ziet het nieuwe waterplein en super uit. Nog meer gezelligheid in Leiden!

 13. Regeltjes, regeltjes, regeltjes. We moeten er van af of anders in ieder geval veel minder. Verder moeten er niet zoveel ambtenaren zich er mee bemoeien. De één zegt ja de ander zegt nee. Wat moet je dan? Ik vind dit een prachtig idee en ontwerp, van mij mogen ze morgen beginnen. De loempiatent van Fu staat ook niet meer in de weg, dus het kan en het moet. Welkom toeristen naar Leiden. Geniet van Leiden en let niet op haar ambtenaren.

 14. Helemaal gelijk Bram Pater de loempia kar van Fu moest weg voor het uitzicht nu kan het eindelijk een goed uitzicht worden weer niet goed. had Fu er ook nog jaren kunnen staan.
  Maar ja zo lang die groen links/geiten wollen sokken dragers en D66 het voor het zeggen hebben in de gemeente raad zal het wel nooitmeer wat worden met de stad

 15. Johan Volkers op

  Ik snap inderdaad niet waarom de gemeente zich zo opstelt.
  Regeltjes, regeltjes, regeltjes… en dan ook nog die elkaar tegenspreken. Hoog tijd dat Leiden wat slagvaardiger wordt.

  Annie’s verjaardag hoort bij Leiden en laat dat zo blijven!

 16. bluezzmaster: Groenlinks zit al meer dan 3 jaar niet meer in het college en heeft maar 4 van de 39 zetels in de gemeenteraad. Hoezo voor het zeggen? Beetje opletten wat er zoal in je stad gebeurt hoor :-))
  Bovendien, D66 blijkt, gezien de reactie van Aad van der Luit, voor het plan te zijn; jouw vriendjes dus in deze zaak…..

 17. Ja kan het niet zo meer volgen he Wilster politiek is net een duiventil.Maar wie er ook zitten het is nooit goed voor de burger.
  Je kent het gezegde toch een hoerenloper leegt zijn zak en politici vullen hem.
  Zijn alleen maar opstapjes naar een groter doel wat kan een wethouder de burgers nu schelen

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline