Naturalis print bultrugbek in 3D

Gisteren is Naturalis begonnen met het printen van de bek van de bultrug, die vorig jaar december aanspoelde. De bek wordt in 3D geprint op een schaal van 1:6. Studenten van Windesheim, kennisinstelling voor hoger onderwijs en onderzoek (Zwolle) gebruiken dit model van de walvisbek om een vernieuwend waterzuiveringssysteem voor de industrie te ontwikkelen. 

Audiofragment: Jeroen van der Brugge (Naturalis Educatie) in Nieuws071 over het baleinenonderzoek.

Kennis over het filtermechanisme van baleinwalvissen zoals de bultrug, levert de industrie inzicht op voor mogelijke praktische toepassingen. Het printen van de bultrugbek duurt een paar dagen. De 3D-printer blijft tot en met 29 juli staan, zodat ook andere objecten uit de collectie van Naturalis geprint kunnen worden. Een baleinwalvis zoals de bultrug, is een uitstekende waterfilteraar. Hij slokt in één keer grote hoeveelheden zeewater op en perst dat door de zeef van zijn baleinen weer naar buiten. Wat achterblijft is zijn voedsel; met één hap eet hij kilo’s kleine zeediertjes als visjes en krill. De studenten van Windesheim gaan samen met een aantal bedrijven het 3D-model van de bultrugbek testen op de doorstroming van water en op de flexibiliteit van de kaak, het ‘tandvlees’ en de baleinen. Dit gebeurt begin 2014 in de sleeptank van de Technische Universiteit Delft. Dr. Alexander Werth van Hampden-Sydney College, USA, stuurt het onderzoek aan. Hij is wereldwijd expert op het gebied van het voedingsmechanisme van baleinwalvissen. Kennis over dit efficiënte filtermechanisme levert de industrie inzicht op voor mogelijke praktische toepassingen.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline