Universiteit investeert half miljard in herhuisvesting

Tot 2025 steekt de Universiteit Leiden zo’n 500 miljoen euro in de herhuisvesting van haar faculteiten. De universiteit wil met die enorme upgrade marktaandeel winnen en zorgen dat zowel medewerkers als studenten van de verschillende studierichtingen meer met elkaar in contact komen. Bij veel verouderde universiteitsgebouwen komen ze elkaar nauwelijks tegen, omdat het allemaal losse gebouwen zijn.

Audiofragment: Directeur Frans Dekker van de Universiteit Leiden vertelt over de herontwikkeling van de faculteit Geestenwetenschappen.

In 2004 werd het Kamerlingh Onnesgebouw (KOG) omgevormd tot nieuwe rechtenfaculteit, begin maart ging de herontwikkeling van de Bèta-campus in het Bio Science Park van start (totale kosten circa 280.000.000 euro) en de komende acht jaar wordt ook de Faculteit Geesteswetenschappen aan beide zijden van de Witte Singel getransformeerd. Met die laatste ingreep is een investering gemoeid van ongeveer 75.000.000 euro.

Rond de zomer wil de universiteit samen met de gemeente en omwonenden een keuze maken uit een negental modellen die voor de nieuwe faculteit Geestenwetenschappen zijn ontwikkeld. Daarvoor wordt volgende week een intentieovereenkomst met de gemeente gesloten. De nieuwe faculteit gaat uit drie gebouwen bestaan. Een voor onderwijs, een voor onderzoek en een voor de collecties. De ruimte die overblijft komt als het aan de universiteit ligt beschikbaar voor woningbouw.

In alle plannen wordt een deel van de bestaande gebouwen gesloopt. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het gebouw links van de Universiteitsbibliotheek, het Lipsius (waar voorheen ook het LAKTheater was gevestigd) en het Huizinga. Ook wordt bekeken of een aantal gebouwen kan worden omgevormd tot woonruimte.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline