Carel Stolker: ‘Niet doen alsof universiteit de stad gaat verlaten’

1

Vandaag krijgt de universiteit van Leiden een nieuwe rector magnificus. Carel Stolker volgt Paul van der Heijden op, die zes jaar rector was. Van der Heijden zal vandaag officieel het stokje overdragen aan de oud-decaan van de Rechtenfaculteit tijdens de viering van de 438e verjaardag van de universiteit.

Volgens Stolker is Leiden eigenlijk ‘wel vol’. Dat is een van de redenen dat de universiteit onder zijn leiding zal doorgaan met het uitbreiden richting Den Haag. Ook de samenwerking met Rotterdam en Delft zal worden geïntensiveerd door het creëeren van meerdere centra waar het beste van de universiteiten kan samenkomen.

Hoewel Van der Heijden goede resultaten boekte voor de universiteit kreeg hij vanuit de stad veel kritiek te verduren. Zo zou hij met het wegbezuinigen van het LAK-theater en de sloop van de Van der Klaauwtoren met de rug naar de stad zijn gaan staan. Stolker vindt die kritiek maar gedeeltelijk terecht: “De gemeente moet niet net doen alsof de universiteit de stad helemaal gaat verlaten. Dat is gewoon niet zo.”

Ook de nieuwe rector denkt dat hij het LAK waarschijnlijk had moeten sluiten. “Maar ik vind wel dat de universiteit niet echt open is. De poort van het Academiegebouw is altijd half dicht. Ik zou de universiteit en de stad voor elkaar toegankelijker willen maken.”

Om 14.30 kan je de viering van de 438e dies natalis hier live bekijken. Hieronder vind je het hele interview met Carel Stolker.

Audiofragment: Carel Stolker volgt Paul van der Heijden op bij Universiteit Leiden

Delen

1 reactie

  1. Joost van Breukelen op

    Een zeer hartelijk en warm welkom voor Carel Stolker. Een bruggenbouwer die al eerder heeft laten zien en horen dat stad Leiden en universiteit Leiden onlosmakelijke eenheden vormen. Blij met zijn komst en visie.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline