Geen Leidse steun voor onderzoek boortunnel

5

Leiden gaat het verzoek om een onderzoek naar een boortunnel onder het tracé Churchill Avenue niet ondersteunen. De gemeente Wassenaar heeft de provincie om zo’n onderzoek gevraagd en hoopt dat andere gemeenten langs het tracé er ook hun handtekening onder zullen zetten. Leiden gaat dat dus niet doen. Van alle tien de partijen in de Leidse gemeenteraad zijn alleen GroenLinks en de Stadspartij ervoor. Zelfs verkeerswoordvoerder Gijs Holla is van mening dat zo’n verzoek nu contraproductief zal werken. Holla is een van de bedenkers van de Churchill Avenue. Wel wil hij de brief als een ‘Zwaard van Damocles’ boven de provincie laten hangen. Als die niet in voldoende mate tegemoet komt aan de Leidse inpassingswensen, kan Leiden de brief alsnog ondertekenen.

Audiofragment: De extra commissievergadering was niet via internet te volgen, maar Sleutelstad heeft hem intregraal opgenomen.

Die inpassingswensen, het zijn er zeven, kunnen volgens wethouder Strijk niet allemaal gehonoreerd worden. Althans, dat zei hij tot voor kort. Vandaag stuurde hij een brandbrief aan de gemeenteraad, waarin hij zich zeer positief uitlaat over de honorering door Rijk en Provincie van die Leidse wensen. Dat is dan ook de reden dat bijna alle partijen nu afzien van de ondertekening van de Wassenaarse brief. Moeilijk doen kan altijd nog, als het resultaat alsnog tegen blijkt te vallen.

Delen

5 reacties

 1. Jammer dat Leiden niet samen met zijn buurgemeenten Wassenaar en Voorschoten wil optrekken in dit dossier.
  Zo is het wel erg makkelijk voor de provincie om haar eigen wil door te zetten: de onzalige oplossing ZnB.
  De kans op een slecht knooppunt met de A44 is weer groter geworden samen met de verprutsing van de open polders. Allerlei andere onderzoeken zorgen er wel al voor dat de voor december aangekondigde duidelijkheid over de inpassing er nog steeds niet is.
  Maar een onderzoek of de uit de hoge hoed getoverde ZnB-tunnel onder Voorschoten wel de optimale variant is als je toch gaat boren voor de Oost-West verbinding, mag weer niet van Leidse wethouder Strijk.
  Kan de Stevenshof niet bij Wassenaar en Voorschoten gevoegd worden ? Die gemeenten zetten zich wel in om hun bewoners van onnodige overlast vrij te houden !

 2. Aanvulling bij dit bericht: ook de Partij voor de Dieren is voor een onderzoek naar de boortunnel.

 3. Dit weer de bekende politiek fuik waarin het Leidse stadsbestuur zich door de Provincie laat vangen. Eerst zijn formeel alle opties open, daarna klapt de fuik dicht met de mededeling dat er nu geen weg meer terug is.

 4. Duurzame Leidenaar op

  Wederom een trieste vertoning. Lekker verschuilen achter de Bondt et al. met een "optimale" variant waar "iedereen" blij van wordt. Dadelijk is sowieso Stevenshof de pieneut van het gestuntel van de Leidse bestuurders.

 5. Als ze het een beetje slim inrichten is Leiden zo veel beter bereikbaar.
  Natuurlijk is de binnenstad nog erg gesloten voor autoverkeer, maar daar kun je elektrische shuttlebussen voor inzetten.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline