Van der Klaauwtoren al in oktober gesloopt

2

De Van der Klaauwtoren gaat in oktober definitief  plaats maken voor een flat met appartementen. De Universiteit Leiden heeft de sloopvergunning ontvangen en start volgende maand met de asbestsanering. Walter van Peijpe, gemeenteraadslid voor GroenLinks in Leiden is teleurgesteld dat de toren tegen de vlakte gaat. “Het is dramatisch en onbegrijpelijk. Iedereen die de sloop kon voorkomen, heeft dat niet gedaan.”

De universiteit geeft aan het gebouw niet te kunnen behouden. De toren was ongeschikt voor appartementen. “Zonder balkon of buitenruimte zouden de appartementen onverkoopbaar zijn”, aldus een woordvoerster. De universiteit wil de grond na de sloop verkopen. In de financiele planning van de restauratie van de Sterrewacht is de verkoop van de toren meegenomen.

De Van der Klaauwtoren, waar de faculteit Biologie gevestigd was, werd vorig jaar door de bezoekers van de Open Monumentendagen nog verkozen tot Jong Monument 2011. Aankomend weekend zijn de Open Monumentendagen.De toren is dan niet te bezoeken. De naastgelegen Sterrewacht wel.

Delen

2 reacties

 1. Maar dan t volgende:

  De Van der Klaauwtoren, waar de faculteit Biologie gevestigd was, werd vorig jaar door de bezoekers van de Open Monumentendagen nog verkozen tot Jong Monument 2011…

  Dit betekent dus, dat deze toren NIET gesloopt mag worden!!!
  De naam zegt t al, MONUMENT…

 2. @killRdevil: Helaas, al roepen miljoenen bezoekers een pand of toren uit tot monument, dan hoeft het niet te betekenen dat het om een monument met monumentenstatus gaat.
  De toren voldoet niet aan de criteria (architectuur, uniciteit, historische waarde) om tot rijksmonument met beschermde status te worden uitgeroepen. Misschien is het jammer dat de toren plat gaat, maar er is geen enkele grond om een sloopvergunning te weigeren.
  Bovendien, de sloop plus verkoop van de te realiseren woningbouw is nodig voor de financiering van de Sterrewacht. Ik voorzie miljoenenclaims als de gemeente een sloopvergunning zou hebben geweigerd. En terecht. Na restauratie van de Sterrewacht, kan niet opeens achteraf een essentieel onderdeel (de financiering!) van dit proces met zwaarwegende financiële gevolgen worden teruggedraaid.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline