Paul van Meenen: “D66 kiest niet sec voor Zoeken naar Balans”

5

D66 heeft afgelopen donderdag niet gekozen voor het Zoeken naar Balanstracé van de RijnlandRoute. Dat zegt fractievoorzitter Paul van Meenen daags na de tumultueus verlopen raadsvergadering waar een meerderheid van de Leidse politiek koos voor het provinciale voorkeurstracé. Althans, alleen in de beeldvorming was dat de gemaakte keuze volgens Van Meenen. Het aangenomen wijzigingsvoorstel van zijn partij bevatte twee punten. Begrip voor het provinciale standpunt én een Leidse keuze voor de Churchill Avenue. Van Meenen vindt het juist pure winst dat (met name) VVD en CDA ook dat tweede punt nu hebben onderschreven door voor het amendement te stemmen.

Paul van Meenen van D66 in gesprek met Chris de Waard over de keuze van zijn partij. Was het nou voor Zoeken naar Balans of voor Churchill Avenue? De waarheid ligt volgens Van Meenen ergens in het midden.

Van Meenen denkt dat D66-wethouder Robert Strijk met het signaal uit Leiden veel kan bereiken in de onderhandelingen met de provincie. De variant Churchill Avenue is voor Van Meenen nog niet zomaar van tafel nu de Leidse raad zich in zijn ogen ferm heeft uitgesproken voor die voor Leiden gunstige variant. Dat dat afgelopen donderdag allemaal niet zo uit de verf kwam, betreurt hij, maar doet volgens hem niks af aan de tekst van het aangenomen voorstel.

Delen

5 reacties

 1. WyboMentink op

  Zit in ‘Onderweg’ van Jack Kerouac en ik kan echt meer dingen tegelijk en ik doe echt mijn best maar ik kan D66 Leiden inzake het RLR-standpunt niet meer volgen. Oei, wat is er met onze Spielmacher in de Leidse politiek aan de hand?

  Paul van Meenen lijkt niet alleen hard toe aan reces, maar nog harder aan Betteke van Ruler’s pennenvrucht "Met het oog op communicatie: reflecties op het communicatievak".

  Bovenstaande bijdrage lees ik als een mislukte poging om de schade voor zijn eigen partij te beperken. Het vreemde amendement, het vervangen van de woordvoerder, de uitspraak van de eigen wethouder. Dit is niet van het niveau van een bad hair day, deze manoeuvre kost D66 3-5 zetels.

  De VVD Leiden het partijpolitieke machtsspelletje overtuigend heeft gewonnen. Waarschijnlijk stond de coalitie, een creatie van Paul van Meenen, op springen en probeerde de D66-fravo te redden wat er redden viel. Misschien redt de PvdD D66 alsnog door het controversieel verklaren van de RLR.

 2. Deze partij moet controversieel verklaard worden. Wat een onbegrijpelijke verklaring om niet toe te geven dat je gewoon gezwicht bent voor druk van college en eigen wethouder. De polder wordt minder groen, kiezers worden groen van onbegrip en ergernis.

 3. @Rudeboy: mee eens. De pest is dat ook VVD en CDA en SP voor ZnB waren, en de PvdA waarschijnlijk alleen maar tegen stemde omdat ze vanuit de oppositie nu een SP-geluid (‘néééé!!!!!) kan laten horen, maar zodra de billen van PvdA en GroenLinks richting pluche gaan, zijn dat ook draaikonten van jewelste. Er blijft niets meer te stemmen over. De bureaucratie heeft het primaat van de democratie verdrongen. En dualisme? Dat bestaat niet meer. Maar de opstelling van Van Meenen en vooral Bootsma is een dieptepunt in de Leidse ‘parlementaire’ geschiedenis. En slim gespeeld van SP, CDA en VVD: D66 vangt alle klappen op en de reputatie van D66 ligt – voorlopig – aan gruzelementen.
  Wat me wel verbijsterd: als CA maar 229 miljoen meer kost (wat wordt betwist door het team Churchill Avenue) en door de gemeenteraad bepleitte aanpassingen om ZnB wat minder schadelijk voor de omgeving te laten zijn, meer dan 300 miljoen bedragen, dan zou de conclusie toch moeten luiden dat CA tientallen miljoenen goedkoper is dan ZnB? Kromme zin, excuses.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline