Huishoudtoets van de baan

De huishoudtoets wordt afgeschaft. Leiden stopt per direct met het toepassen van de toets die door het kabinet Rutte werd ingevoerd om te voorkomen dat binnen één gezin meerdere uitkeringen of andere inkomens ‘gestapeld’ werden. Er was veel te doen om de huishoudtoets vanwege een aantal bijeffecten. Zo verloren ouders bijvoorbeeld hun uitkering als inwonende meerderjarige kinderen een eigen inkomen kregen. Kinderen moesten dan hun ouders in financiële zin gaan verzorgen.

Wethouder Jan-Jaap de Haan over het afschaffen van de huishoudtoets.

Sinds 1 januari van dit jaar werden mensen die een uitkering aanvroegen met de maatregel geconfronteerd. Per 1 juli aanstaande zou de huishoudtoets ook voor bestaande gevallen gaan gelden. Verwacht werd dat veel kinderen dan in elk geval op papier zouden gaan verhuizen.

Wethouder Jan-Jaap de Haan (CDA, Werk en Inkomen) is blij dat de toets van tafel is, maar hoopt wel dat werkloze jongeren nog steeds gemotiveerd blijven om snel aan de slag te gaan. Als gevolg van de huishoudtoets hadden die vaak geen recht meer op een uitkering en deden meer dan voorheen hun best om aan de slag te gaan.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline