Provincie Zuid-Holland, gemeente Leiden en Holland Rijnland verwerpen Churchill Avenue

11

Er komt een nieuwe wegverbinding tussen de A4 en de A44. Die gaat door Voorschoten en langs de Stevenshof. Met een extra financiële injectie van 100 miljoen zorgt de provincie voor een betere inpassing van de omstreden variant ‘Zoeken naar Balans’. De Churchill Avenue is daarmee van de baan. Veel te duur en niet toekomstbestendig is het harde oordeel van de provincie. Het dagelijks bestuur van de regio Holland Rijnland sluit zich daarbij aan en ook het Leidse College van Burgemeester en Wethouders snapt waarom de provincie deze keus maakt. Voorschoten is woedend en noemt het besluit onacceptabel. Ook in Zoeterwoude staan ze niet te juichen.

Gedeputeerde Ingrid de Bondt (VVD, verkeer en vervoer) licht de keuze voor het Zoeken naar Balans Optimaal tracé voor de RijnlandRoute toe. Ook gaat ze in op het besluit over de RijnGouwelijn. In plaats van een tram door Leiden wordt dat een hoogwaardige openbaarvervoersverbinding voor Zuid-Holland Noord met een frequentieverdubbeling tussen Leiden en Utrecht (trein) en een aantal, deels vrije, buscorridors in de regio.

Delen

11 reacties

 1. Ik vind dat de gemeente Leiden zich niet hard genoeg inzet voor buitenwijk-bewoners. Wanneer het de binnenstad -met haar invloedrijke bewoners- zou betreffen, of ze zouden zelf in de Stevenshof wonen, dan weet ik zeker dat er meer verzet van de gemeente Leiden zou zijn geweest.

  Maar goed, het is maar een buitenwijk vol met simpele zielen, ver weg van het idyllische centrum. Het winkelcentrum lijkt wel een themapark met als onderwerp ‘Sovjetunie’, maar dat maakt niet uit. Eens in de 4 jaar komen ze met hun rode of groene jasjes met een roos om zieltjes te winnen, hebben ze stemmen nodig, voor de rest laat het ze koud!!

 2. J. Putifar op

  Is het niet zo dat dit regeren-over-het-graf-heen is van het vorige provinciebestuur? Ik meen me te kunnen herinneren dat Asje van Dijk (Christen Despotisch Appél) en zijn collega’s aan de nieuwelingen hadden gedicteerd dat alleen deze variant te accepteren is.

 3. Dick de Vos op

  Erna,

  op zondag 3 juni wordt een grote demonstratie georganiseerd tegen de verwoesting van de natuur langs de "Zoeken naar Balans-route". Nadere informatie volgt nog.

 4. @Leidenaar: wat een onzin. Diverse raadsleden wonen in het centrum (zoals Gijs Holla/PvdA) en hebben zich van meet af aan heel sterk gemaakt voor de Churchill Avenue. Idem met Henny Keereweer (ook PvdA), die indertijd ook woonachtig was in de Stevenshof.
  Het zal je zijn ontgaan dat vele politici bij demonstraties aanwezig waren. Je slaat echt finaal de plank mis. Er zijn overigens raadsleden die in buitenwijken wonen. Echt waar!

  Het is in ieder geval goed om te weten dat het denkvermogen van uiterst rechts ook uiterst beperkt is. Het zal je zijn ontgaan dat de VVD in het college zit. Van Woensel (VVD) die zich voor de ‘Sovjetunie’ inzet…? Weleens in de Sovjetunie geweest? Die associatie was me ontgaan als ik heerlijk in het centrum rondloop. De Pieterskerk ons eigen Kremlin?

  Overigens, als je zoals ik in Transvaal woont, erger je je dood aan de vele investeringen van gemeentezijde in de Merenwijk en de Stevenshof. Het lijkt wel alsof deze oude arbeiderswijk uit de jaren ’20 aan de wolven wordt overgelaten.

  @Putifar: lijkt me een gewaagde steling. Ik mis de onderbouwing hiervoor. Kijk ook naar Asjes kroonjuweel RGL. Is zonder pardon aan flarden geschoten terwijl er al veel te veel geld in was gepompt (miljoenen!) om maar een point of no return te creëren. Bestuurlijke moed kan dit college niet worden ontzegd.
  Voor de goede orde: ik ben een groot voorstander van de Churchill Avenue.

 5. Ik heb het over winkelcentrum Stevensbloem eric vtg. Ken je zeker niet, ver weg is dat.

  Kades, bruggen en winkelcentra in Leiden hebben die gasten laten verpauperen, omdat het centrum zo nodig zo mooi en perfect 17de eeuws moest zijn voor de toeristjes en de binnenstadbewoners.

  En wat zeur je nou met je Transvaal, je hebt het met alle respect over 10 straten, leuk dat je een wijkvereniging hebben maar jullie zijn niet eens een wijk, gewoon een deel van de Mors.
  Wat wil je dat de gemeente aan jullie straatjes doet dan, een paar extra prullenbakken ofzo?

 6. Er is aardig wat zand in de ogen gestrooid de laatste tijd. Natuurlijk moest het besluit worden dat de RLR door Voorschoten aangelegd gaat worden. Daarover was bij mij geen enkele twijfel. Domme, ouderwetse visies die de regio geen steek verder helpen in de toekomst.
  Het pijnlijkste vind ik nog dat onder het mom van de zorgvuldigheid er nog enorm veel extra kosten zijn gemaakt terwijl het gewoon een wedstrijdje adem inhouden was.
  Hulde voor de burgers die het volgehouden hebben om een weerwoord te geven aan de politiek.
  De volgende stap zal wel de annexatie van Noord-Hofland worden door de gemeente Leiden. 😉

 7. @Leidenaar: Als je voortaan een beetje duidelijk schrijft, wordt duidelijk welk winkelcentrum je bedoelt.
  Verder: veel kennis van zaken heb je niet. Kom gerust langs in Transvaal, het waren tot voor kort zelfs vier aparte wijken (speciaal voor jou: Transvaal I, Transvaal II, Transvaal III, Transvaal IV) met ieder een eigen bestemmingsplan.
  Maar wat een afgunst t.o.v. binnenstadbewoners. Slecht geslapen in die luxe vinex-buitenwijk?

 8. Wow 4 Transvaals, elke straat een eigen bestemmingsplan, geweldig.
  Maat van me woonde daar ook, buurtje compleet overgenomen door verschrikkelijke bakfiets kaklui. Hetzelfde geldt voor Groenoord-Zuid.

  En maar klagen..geluidsoverlast, jongerenoverlast, vieze uitlaatgassen bah bah. Een parkeergarage? Asielzoekers binnen een straal van een kilometer? Hoe durven ze…dit is ons paradijsje!! Eigen yuppen eerst! Andere Leidenaren raus!

  Stevenshof heeft ongeveer alle problemen waar jullie met je comité over klagen in tienvoud en nu mogen wij niet een keer klagen? Jullie hebben klagen uitgevonden, typ maar eens ‘Transvaal’ in bij het archief op de site.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline