Lokale omroepstrijd barst los in Leidse regio

10

Wie mag zich vanaf oktober dit jaar voor een periode van vijf jaar de lokale omroep noemen in Leiden en een aantal omliggende gemeenten. Die vraag ligt voor nu niet alleen Holland Centraal/Unity daarvoor een aanvraag heeft ingediend, maar ook de nieuwe stichting Lokale Omroep Regio Leiden (Lorelei) die in combinatie met Sleutelstad op de lokale omroepstatus aast. Naar verwachting buigen de verschillende gemeenten in de regio zich na de zomer over de aanvragen. Hun advies gaat vervolgens naar het Commissariaat voor de Media in Hilversum die uiteindelijk beslist wie de machtiging krijgt toegewezen.

In Leiden speelt nog iets anders. Het college heeft eind 2010 al besloten om na afloop van de huidige zendmachtiging van Holland Centraal, in oktober van dit jaar, helemaal geen lokale omroep meer te kiezen. Wettelijk is namelijk geregeld dat als er een publieke lokale omroep is, de gemeente daarvoor een bepaalde ‘zorgplicht’ heeft. Dat betekent in praktijk een subsidie van circa 1,30 euro per huishouden per jaar. Die 75.000 euro per jaar houdt het college in deze tijden van bezuinigingen liever in de zak.

Delen

10 reacties

  1. Als ik afga op de naam, dan moet Lorelei natuurlijk de machtiging worden toegewezen. Unity is een naam van niks.

  2. Hoewel ik in het begin van Unity toch wel getwijfeld heb vind ik Unity FM een waardige opvolger voor Holland Centraal. In de ochtend luister ik altijd naar Unity Up to date. Ik geniet daarnaast van de lekkere muziek die ze draaien.

    Sleutelstad biedt nog geen televisie uitzendingen en zou Sleutelstad die dan wel opeens gaan bieden als ze lokale omroep worden? Met een zelfde hoeveelheid en kwaliteit als die van Unity? Ik betwijfel het. Overigens is dit wel een verbetering bij Unity t.o.v. Holland Centraal. Ze hebben het bloemencorso zelfs bij Unity op tv. Bij sleutelstad is er niets te zien van het bloemencorso behalve wellicht wat foto’s.

    Wat ik wel wat minder vind is bij Unity (behalve Unity uptodate dan) de nieuwsvoorziening, maar dat volg ik toch via internet en mobiel. maar daarvoor heb je sites als sleutelstad en dichtbij.nl en westonline.nl

    Commercieel of publiek maakt niet meer uit, Unity is als publieke zender net zo commercieel als Sleutelstad. Eigenlijk zouden Unity en Sleutelstad de handen ineen moeten steken. Maar ja het gaat ongetwijfeld om geld (zoals altijd) en dan houdt iedereen liever zijn eigen koninkrijkje

  3. Chris de Waard op

    @Martijn Volgens mij weet jij als geen ander dat het niet om geld gaat, maar veel meer om passie. De lokale/regionale radiowereld loopt als sector voor geen meter, que inkomsten dan. Dat was een belangrijke reden voor de landelijke overheid om alle in 2003 voor veel geld geveilde niet-landelijke radiofrequenties voor de nieuwe vergunningsperiode op maximaal 0 euro te waarderen.

    Lokale tv bestaat pas kort in de Leidse regio en voor een groot deel bij de gratie van een stuk publieke financiering die pas in 2010 verplicht is gesteld. Valt dat weer weg, zoals Leiden wil, dan wordt het voor iedereen moeilijk om daarmee door te gaan op het huidige niveau of beter.

  4. Piet Pekelharing op

    Radio! Mijn god, radio. Weer zo’n volkomen overschat hypermodern medium. Wie zit daar nu weer op te wachten. Alsof we niet al genoeg communicatiemiddelen hebben. En als ik potverdrie muziek wil horen, zing ik zelf wel.

  5. Hebjehaarweer op

    Ik als import Leidenaar vindt het leuk om reportage’s over Leiden te zien en natuurlijk ook voor het , "he kijk, daar heb je …. gevoel" 🙂

  6. Mag een gemeente dat eigenlijk?
    Ooit waren er kijk- en luistergelden. Volgens mij zijn die toen afgeschaft en in de belastingen verwerkt. Daarmee is weliswaar de uitvoering verschoven maar niet per se ook de macht om een lokale omroep wel of niet te hebben. Omgekeerd kun je ook redeneren dat iedere regio cq stad/dorp recht heeft op een lokale omroep en dat daar dus geld voor is via de belasting.

  7. marc vertuin op

    Ik wens je veel succes Chris.
    HC rommelt. Ik heb gehoord dat er van het nieuwe bestuur er al weer twee weg zijn.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline