Deel politiek: universiteit gedraagt zich onwaardig

7

De universiteit staat met de rug naar de stad, stelt zich steeds vaker halsstarrig op en ontkent de historische maatschappelijke banden met de stad Leiden. En dat allemaal uit nijd, omdat Leiden heeft afgezien van de aanleg van de RijnGouwelijn. Dat stellen GroenLinks, de SP, de Partij voor de Dieren, Leefbaar Leiden en de ChristenUnie in een open brief. “De starre zakelijke houding van de universiteit heeft soms absurde gevolgen”, zo stellen de politici: “Zo was de universiteit niet aanwezig bij het benefietdiner voor de redding van Museum Boerhaave, sloopt ze de Van der Klaauwtoren en sluit ze het LAK. Ook worden opleidingen naar Den Haag verhuisd.”

De brief lijkt wat dubbel. In de eerste alinea’s wordt de universiteit afgebrand om te besluiten met een oproep tot verzoening. Het aantrekken van de banden zou dan symbolisch in het LAKTheater moeten gebeuren. Door dat open te houden kan de universiteit laten zien dat ze de naam ‘Leiden’ waard is en dat het niet alleen een mooie marketingterm is.

Delen

7 reacties

 1. een Leids burger op

  Citaat:"En dat allemaal uit nijd, omdat Leiden heeft afgezien van de aanleg van de RijnGouwelijn."

  De relatie die hier op DEZE WIJZE gelegd wordt tussen LAKtheater en RGL lijkt mij toch wat vreemd en eigenlijk
  wat onwaardig van GL,SP,CU,LL en PvdD. Het was al eerder duidelijk geworden dat de Universiteit niet blij was met
  het nu waarschijnlijk niet meer doorgaan van de rgl DOOR DE BINNENSTAD. Een goede verbinding tussen de verschillende delen van de universiteit in de stad en daarbuiten is immers voor de universiteit belangrijk. Al had de universiteit daar, mijns inziens, toch niet zó fors in hoeven te investeren.

  Maar al in 2009 had de universiteit besloten zich te gaan terugtrekken op de kerntaken en had tevens melding
  gemaakt van afstoting van het Laktheater met een overgangsregeling. Toen(eind2008-begin 2009) was toch nog niet definitief bekend dat die RGL niet meer door de binnenstad zou gaan toch?……Dus dat er nu sprake zou zijn van nijd wegens het waarschijnlijk niet doorgaan van de RGL door de binnenstad en dat DAAROM het laktheater zou moeten sluiten(als een soort rancune of
  vergeldingsmaatregel) lijkt mij dus onjuist.

  Meer dan 20 jaar heeft de universiteit het Laktheater gefinanciëerd.
  Duidt dat dan niet ook op "maatschappelijke banden met de stad Leiden"?

 2. Guido Terpstra op

  @ een Leids burger
  dat ‘citaat’ staat zo niet in de brief, maar is kennelijk de interpretatie van de sleutelstadredactie.

  Ik vind het verband zelf overigens ook flauwekul, sluiting van het LAK is voor de Universiteit gewoon een kwestie van bezuinigen.

 3. Chris de Waard op

  @Guido Terpstra
  Ik wil best ruiterlijk toegeven dat het citaat niet letterlijk zo in de brief staat, maar volgens mij is er geen sprake van interpretatie. De tekst is namelijk erg helder. Alleen is 1,5 A4 een beetje lang voor een berichtje. Maar vooruit @een leids burger. Oordeel vooral zelf: de brief integraal doorgeplaatst:

  Universiteit staat met de rug naar de stad

  Deze week werd bekend dat de Leidse universiteit het LAKtheater sluit. Een onderhandeling tussen de universiteit en stadspodia om het theater over te nemen is vastgelopen en de universiteit ziet geen mogelijkheden om het Leidse LAKtheater open te houden.

  Honderden Leidenaren – hoogleraren, theaterliefhebbers, studenten – lieten zich horen door middel van een brandbrief aan de universiteit en door heel veel prachtige liefdesverklaringen het LAKtheater. Bekende acteurs als Nasrdin Dchar, Gijs Scholten van Asschat, Jan Rot en dansgrootheid Conny Janssen steunden het protest, omdat het theater zo’n belangrijke culturele functie vervult. Maar de Universiteit bleek niet te vermurwen. Het theater is geen kerntaak, dus het kan prima dicht, of de stad dat nou erg vindt of niet.

  Het is een kernmerkende opstelling van de Universiteit Leiden, die zich steeds vaker laat leiden door keiharde financiële en bestuurlijk-strategische belangen, en daarbij vergeet dat ze ook een cultureel maatschappelijk functie heeft. Zeker ook ten opzichte van de stad waarin zij al meer dan 400 jaar diep geworteld is. Marijn Lems van STUK, de evenknie van het LAKtheater in Leuven schreef in zijn steunbetuiging voor het LAK terecht: “Universiteitssteden als Leiden en Leuven kunnen niet zonder een plek waar innovatie op artistiek gebied een thuis vindt; de wetenschap is gebaat bij de originele perspectieven op wereld en samenleving die door kunst kunnen worden geboden.”

  Door haar starre zakelijk instelling staan universiteit en de stad Leiden steeds vaker met de rug naar elkaar toe, met soms absurde taferelen tot gevolg. Zo was de universiteit niet aanwezig bij het onlangs gehouden benefietdiner voor het bedreigde Boerhaavemuseum, terwijl andere universiteiten wel aanwezig waren. Onlangs is de universiteit begonnen met het slopen van de Van der Klaauwtoren, wat belangrijk cultuur-historisch erfgoed is. Tegen de wens van de buurt en terwijl er nog geen kopers gevonden zijn voor de vrijgekomen grond. Ook verplaatst de universiteit de opleiding bestuurskunde naar Den Haag. Het is een kleine optelsom van zaken waaruit blijkt dat voor de Leidse universiteit Leiden een mooie marketing-naam is, maar meer ook niet.

  Een van de redenen voor de halsstarrige opstelling van de universiteit naar de eigen stad lijkt te zijn dan de stad haar bestuurlijke afspraken over het aanleggen van een regionale tram niet nagekomen is. Maar om uit kinnesinne een gat te slaan in het Leidse culturele leven of – in bredere zin – de historische maatschappelijke banden met Leiden te ontkennen is een instituut als de Leidse Universiteit onwaardig.

  Er ligt dus een belangrijke opdracht voor de universiteit en de stad samen om partnerschap te tonen. Want zoals de stad niet zonder universiteit kan is het omgekeerde ook waar.

  Laat dan het LAKtheater de symbolische plek zijn waar de banden weer worden aangetrokken. Waar Leidenaren de academische wereld betreden en waar academici zich laten inspireren. De stad wil, het gemeentebestuur wil, nu moet de universiteit nog willen. Laat de universiteit de naam Leiden waard zijn.

  Pieter Kos fractievoorzitter GroenLinks Leiden
  Robbert van Heuven, woordvoerder Cultuur GroenLinks Leiden en cultuurjournalist
  Eva de Bakker, woordvoerder cultuur SP Leiden
  Dick de Vos, fractievoorzitter Partij voor de Dieren leiden
  Daan Sloos, fractievoorzitter Leefbaar leiden
  Carlijn Bergwerff Duo-raadslid ChristenUnie

 4. Chris, het argument van de boosheid over het niet doorgaan van de RGL staat nergens in deze brief genoemd. Dat is dus een eigen interpretatie geweest. Misschien is die wel op waarheid gebaseerd door de vele rancuneuze reacties van Ton van Raan, maar hij staat nergens in deze brief.
  Dat Universiteit Leiden nu alleen nog maar financieel economische afwegingen laat prevaleren bij haar onroerend goed beleid, is wel een terecht verwijt. Het gebrek aan communicatie hierover tussen het stadsbestuur en het College van bestuur zal echter van twee kanten moeten komen.

 5. Chris de Waard op

  @Emile zie de passage hieronder. Kinnesinne betekent onder andere nijd.

  "Een van de redenen voor de halsstarrige opstelling van de universiteit naar de eigen stad lijkt te zijn dan de stad haar bestuurlijke afspraken over het aanleggen van een regionale tram niet nagekomen is. Maar om uit kinnesinne een gat te slaan in het Leidse culturele leven of – in bredere zin – de historische maatschappelijke banden met Leiden te ontkennen is een instituut als de Leidse Universiteit onwaardig."

 6. een Leids burger op

  @dhr.Chris de Waard
  Inderdaad, het letterlijke citaat uit de brief:"Een van de redenen voor de halsstarrige opstelling van de universiteit naar de eigen stad lijkt te zijn dan de stad haar bestuurlijke afspraken over het aanleggen van een regionale tram niet nagekomen is. Maar om uit kinnesinne een gat te slaan in het Leidse culturele leven of – in bredere zin – de historische maatschappelijke banden met Leiden te ontkennen is een instituut als de Leidse Universiteit onwaardig."sluit, mijns inziens in essentie(details daargelaten) , goed aan met uw korte samenvatting daarvan:"En dat allemaal uit nijd, omdat Leiden heeft afgezien van de aanleg van de RijnGouwelijn." (die ""regionale tram" dus)

  Maar inmiddels heeft de CU-fractievoorzitter gelukkig hierboven in deze draad ook al te kennen gegeven het
  verband, zoals eerder omschreven, flauwekul te vinden.

  Als politieke partijen al een verband menen te moeten zien tussen "die tram" en het Laktheater moet dat op zuivere gronden gebeuren….

  De brief staat inmiddels ook afgedrukt in de Mare(universiteitsblad) van 29-3-2012.
  En ook een universiteit moet prioriteiten stellen. Daarop is echter wel degelijk zeker goede kritiek te leveren…

 7. Zara de Groot op

  In de brief staat: "Er ligt dus een belangrijke opdracht voor de universiteit en de stad samen om partnerschap te tonen. Want zoals de stad niet zonder universiteit kan is het omgekeerde ook waar."
  Dat dit niet meer klopt is cruciaal: De Gemeente Leiden heeft de Universiteit hard nodig om haar ambities waar te maken.
  Andersom is dit niet meer het geval: Den Haag is een goed alternatief gebleken en is bereid om ver te gaan om de Universiteit Leiden te helpen daar waar gewenst.

  Bij de Universiteit is het besef daar dat de situatie zo is. Uit deze brief blijkt dat niet alle raadsleden dit beseffen.

  Wat nu?
  Of de Leidse ambities fors naar beneden bijstellen of in rap tempo zorgen dat Leiden voor de Universiteit weer net zo’n aantrekkelijke partner wordt als Den Haag.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline