Eeuwenoude Leidse wens in vervulling: Lakenhal koopt schilderij Rembrandt

27

Drieënhalf jaar geleden begonnen de onderhandelingen, rond middernacht ging de gemeenteraad na een besloten vergadering akkoord en vanmorgen werden de handtekeningen gezet en is De Lakenhal voor het eerst in de geschiedenis eigenaar van een echte Rembrandt. “Met de aankoop van ‘De brillenverkoper’ van Leidens beroemdste zoon gaat een eeuwenoude Leidse wens in vervulling”, aldus wethouder Jan-Jaap de Haan (cultuur) vanmorgen tijdens de presentatie van het vroegste doek van Rembrandt in het stedelijk museum.

Wie de verkoper van het doek is en wat ervoor is betaald, blijft geheim. Wel duidelijk is dat de gemeente Leiden er 1,5 miljoen euro aan meebetaalt. Geld dat de gemeente haalt uit de opbrengst van de NUON-aandelen. Verder betaalden de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en de Vereniging van Belangstellenden in De Lakenhal (VBL) mee aan het miljoenen kostende doek uit de begintijd van Rembrandt.

briilenverkoper.jpg

De Leidse schilder maakte ‘De Brillenverkoper’ waarschijnlijk in 1623 of 1624 in een atelier in de Pieterskerk. Eronder is nog een tweede schilderij verborgen, zo bleek uit röntgenonderzoek. Het gaat om een afbeelding van een naakte vrouw. (Afbeelding: De Lakenhal).

Delen

27 reacties

 1. Waarom al die geheimzinnigheid? het zij wel de belasting centen van de leidenaar,het minste wat er gedaan kan worden een afbeelding van het schilderij op de site,of is dat te veel ??

 2. Super dat de stad dit doet. Het is zonde dat Leiden als geboortestad van zo veel grote kunstenaars relatief zo weinig werken heeft van deze schilders (waaronder Rembrandt). Mooi voor de stad dus en mooi voor de Lakenhal.

 3. Wat mij betreft een slechte investering. In tijden dat de broekriem aangehaald moet worden wordt er een schilderij van Rembrandt gekocht. Leuk voor het museum maar dit ene schilderij gaat maar weinig extra inkomsten genereren.

  Hoe wordt dit nu uitgelegd aan de Leidenaar die wellicht straks de extra bezuinigingen moeten gaan dragen?

 4. Prima investering, hopelijk de eerste en niet de enige. Heeft Leiden eindelijk iets waar je naar toe kunt gaan en naar kan kijken, als tastbare herinnering aan de aanwezigheid van Rembrandt. Een motivatie om op congres nr. zoveel in Noordwijk of tijdens de vakantie in Katwijk ook eens in Leiden geld uit te geven.

 5. Jan Binnenstad op

  Uitstekende aankoop ! Ik klaag wel ‘ns over de hoge OZB hier en vooral over waar al dat geld heen gaat, maar dit is nu eens een uitgave waar ik blij van word. Wel nog een verzoek of de Lakenhal voortaan ook op maandag open gaat? 1.500.000 klinkt misschien veel maar is nog geen 0,33 % van de Leidse uitgaven in 2012. Leiden geeft dit jaar 457.726.443 euro uit.

 6. Jan binnenstad , dat is bijna het bedrag dat er in de WMO AWBZ bezuinigt gaat worden , ik ben eens benieuwd of the urennorm voor schoonmaken PGB voor gehandicapten nu niet in gevaar komt ???

 7. @ vragende burger. Volgens mij heb ik het gedeeltelijk zelf betaald, ik betaal immers ook belasting. En het doet me werkelijk goed dat de gemeente er dit soort nuttige dingen mee doet.

  Leiden moet het naast zijn oude binnenstad toch hebben van zijn museale collectie. Iedere kwaliteitsimpuls aan die collectie is waardevol. Het is toch te zot voor woorden dat er in zeker drie musea in Nederland meer schilderijen van Rembrandt hangen dan in zijn geboortestad? En dan heb ik nog maar niet eens over buitenlandse musea. Daarnaast is het ook nog eens één van zijn vroegste werken, uit zijn Leidse periode dus. Het doekje is hier, een paar straten bij zijn geboortehuis vandaan, gewoon op z’n plek.

  Dat we moeten bezuinigen zegt me niet zoveel. De bijdrage van 1,5 miljoen is ruim, maar op de totale leidse begroting ook weer niet gigantisch. Daarnaast moet je ook in tijden van crisis ook investeringen durven te doen. Als we dat eerder niet gedaan hadden stonden alle leidse musea nu met lege zalen. Is dat dan wat je wil vragende burger?

 8. Johan Volkers op

  Goed dat er naast de paar verzuurde reacties ook vele positieve commentaren te lezen zijn! Het wordt hoog tijd dat Leiden nog meer werk van de Leidse meesters in huis haalt! Dit is een goede stap! Leiden doet nog veel te weinig aan promotie van Rembrandt en de Gouden Eeuw met schilders als Gerard Dou en Jan Steen. Een groot standbeeld rond station of op de Beestenmarkt (bijv. 3-4 bekende Leidse schilders staand naast elkaar) zou een goede aanzet hiertoe zijn.

  Terecht noemt het filmpje op deze pagina het standbeeld op de weddesteeg (bewust?) niet. Dat beeld blijft een pijnlijke vergissing….

  Leiden is goed bezig, maar het kan altijd nog beter!

  Johan Volkers, Leidse KluchtenCompagnie

 9. Fijn dat er ook mensen zijn die de komst van dit meesterwerk toejuichen. Maar kan iemand mij uitleggen waarom een gemeente hierin moet bijspringen wat betreft het rond krijgen van de financiering van dit schilderij?

  Wat levert dit de gemeente uiteindelijk concreet op? Moet ik dan heel abstract denken, goede publiciteit voor de gemeente of extra bezoekers richting Leiden die hier uitgaven doen die ten goede van de gemeente komen?

  Natuurlijk moet je ook in lastige tijden investeringen blijven doen maar wel met enige zekerheid namelijk dat het je wat oplevert. M.i. hoort een gemeente geen filantropische instelling te zijn en dat is het met bepaalde zaken wel.

 10. vind het al helemaal raar dat er zo weinig doeken van rembrandt hangen in leiden,nee het moet in amsterdam hangen omdat,dat de hooftstad van nederland is,terwijl die een echte leidenaar is vind gewoon dat ze in leiden moeten hangen is ook goed voor het toerisme en komt er ook weer geld i het laatje,amsterdam heb genoeg

 11. Beste mensen, voor €12,50 per inwoner hebben we een Rembrandt gekocht die waarschijnlijk een veelvoud daarvan waard is. Ook iemand die op de centen zit (zoals ik) kan hier blij mee zijn.

  (daarnaast ben ik er natuurlijk ook gewoon erg trots op)

  Leiden moet inderdaad flink bezuinigen op de ‘vaste lasten’. Maar dit is een eenmalige uitgave, dat heeft daar niet zoveel mee te maken.

  Laat je deze unieke kans voorbijgaan en koop je de Rembrandt niet, dan hoef je daardoor helaas geen cent minder te bezuinigen.

 12. martin kuivenhoven op

  hilarisch schilderij; om juist in deze tijd "verder" te kijken dan de neus lang is

 13. Een ‘eenmalige uitgave’? Wat een lulkoek, man. Dat aangekochte doekje komt natuurlijk gewoon uit de algemene reserves van de gemeente Leiden. Er is hier jarenlang veel pijn en moeite gestoken in het weer op peil brengen van de algemene reserves/het primair weerstandsvermogen van Leiden. M.n. om te zorgen dat in slechtere tijden zoals nu met de recessie waarin we verkeren gevoelige klappen zoals bezuinigingen vanuit Den Haag (bv. op de zorg/WMO of het werkdeel van de WWB) kunnen worden opgevangen. Feestvierders zoals deze Koek van D66 denken altijd dat de bodem van de gemeentelijke schatkist oneindig diep reikt en komen dan met een onnozele argumentatie als ‘het kost maar €12,50 per inwoner’ aanzetten. Zeer kwalijk ook is dat de besluitvorming rond de aankoop van het doek achter gesloten deuren/een besloten deel van een vergadering heeft plaats gevonden. Dit, in weerwil van de mooie praatjes die het college van B&W sinds het aantreden in 2010 afsteekt over openheid en transparantie. Met D66 in het college zou het allemaal anders worden. Toch?

  De periode dat Rembrandt hier verbleef was trouwens relatief onbelangrijk voor Leiden. De Renaissance schilder Lucas van Leyden is voor Leiden van veel groter belang geweest.

 14. Was er geen mogelijkheid gewest om voor het geld het stadhuis even te schilderen aan de buitenkant ziet er niet meer uit…..

 15. Jan Binnenstad op

  @Mieke, Leiden kan dit betalen omdat Nuon voor een belachelijk bedrag is overgenomen. Alleen omdat Vattenfall veel te veel geld heeft uitgegeven kregen we als stad 200 miljoen overgemaakt. Daar heeft niemand zuinig voor aan hoeven doen. Alleen Vattenfall nu omdat ze al een half miljard op Nuon hebben moeten afschrijven. Een nieuwe Rembrandt dus met dank aan te gretig Zweeds staatsbedrijf.

 16. Ze doen aan creatief boekhouden bij de gemeente Leiden. Waarop is Koek eigenlijk trots? Op het uitgeven van geld dat niet van hem is? Laat Koek en ’t Haantje dat ding maar uit eigen zak betalen.

 17. @jonas: geheimzinnigheid rond de verkoop van een topstuk lijkt mij niet meer dan normaal en waarschijnlijk op initiatief van de verkopende partij. Ik denk niet dat de verkoper blij zou zijn met free-publicity, zodat hij, als hij terugkomt van een vakantie, ook zijn overige kunstwerken niet meer in z’n huis kan vinden.

 18. @mark, leuk geprobeerd maar je houdt er een hele scheve beredenering op na. Feitelijk is het een soort gedrag dat ik vrijwel over de gehele linie binnen de raad maar zie blijven terugkeren, megalomane gedragingen (en dus de plannen die daaruit voortkomen).

  Ik heb de voorstanders nog steeds niet gehoord wat nou maakt dat dit doek een verstandige investering is door de gemeente Leiden, behoudens het feit dat we als Leidenaren maar wat trots op dit doek mogen zijn want het is een Rembrandt.

  @Gijsbert: wat betreft de free-publicity, als je zulke kunstwerken in huis hebt mag ik hopen dat je beveiliging daar ook op ingesteld is. Kennelijk mag in de achterkamertjes flink wat geld gespendeerd worden zonder er enig verantwoording voor af te leggen, toch?

 19. Vragende Burger op

  Is "free-publicity" iets anders dan gratis publiciteit?
  Is 1,5 miljoen euro belastinggeld "free" of gratis? Of is het een groot bedrag?

 20. Gelet op het aantal reacties is de aankoop nu al een publicitaire meesterzet van de eerste orde.
  Wat een hoop zeikerds overigens, op dit forum. Bij elke uitgave begint het gejammer weer dat er moet worden bezuinigd.
  Nou en?
  Hulde dus aan de bijdrage van Leiden Noord! Zo is het maar net: Leiden heeft veel te weinig werk van Rembrandt in huis.
  En dan durft er nog iemand te beweren dat Lucas van Leyden veel belangrijker was…. Ha, ha, ga eens naar New York en vraag een willekeurige voorbijganger van wie ze hebben gehoord: van Rembrandt of van Luicas van Leyden. Zelfs in een stad (NY)waar een Van Leyden Gallery is, is de kans levensgroot dat 99% Rembrandt noemen. Rembrandt is onmiskenbaar Nederlands bekendste schilder. Maar ja, op dit forum is er weer een tante die het beter weet. En al was Van Leyden belangrijker, dan nog is dat toch geen reden om geen Rembrandt te kopen?
  Hele goede aankoop, gaat het museum op jaarbasis mogelijk wel duizenden extra bezoekers opleveren.

 21. Rustig nou, Eric van’t Groenewout. Je blijft maar obsessief over NY zeuren. We weten nu echt wel hoor dat jij een man van de wereld bent. Mieke schreef: "De periode dat Rembrandt hier verbleef was trouwens relatief onbelangrijk voor Leiden. De Renaissance schilder Lucas van Leyden is voor Leiden van veel groter belang geweest." Dat is waar. Rembrandt had trouwens een zeer hoge dunk van Lucas van Leyden
  Rembrandt vertrok naar Amsterdam. Daar maakte hij zijn belangrijke werk. Het door/voor de Lakenhal aangekochte schilderij is een Leids jeugdwerkje van Rembrandt. Het is geen bijzonder goed stuk.
  En niet onmiddellijk weer verontwaardigd reaguren. Laat het even bezinken. Adem diep. Denk er rustig over na.

 22. @Eric, zijn mensen die vraagtekens zetten bij een aankoop van een schilderij en refereren aan de bezuinigingen die zullen volgen per definitie zeikerds? Wees blij met de tegenstanders, zonder discussie zag de wereld er een stuk saaier uit.

  Overigens, kom ik nog steeds niet een onderbouwing tegen waarom we als Leidenaren nu zo blij moeten zijn met de aankoop van dit doek….

 23. Even een misverstand ophelderen: het gaat hier niet om een doek, maar om een plank hout. Wat betreft de prijs: die is voor Leiden ruim € 4500 per cm². Lijkt me in deze financiële omstandigheden tamelijk pervers. En reken maar niet dat er één toerist meer komt. Het hing al geruime tijd als bruikleen in de Lakenhal en er kwam niemand voor. Wel voor Lucas van Leyden.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline