Oostvlietpolder blijft groen, met een klein beetje rood

6

De Oostvlietpolder blijft groen. Het bedrijvenpark dat vorige colleges er gepland hadden is definitief van de baan. Dat lijkt oud nieuws want we schreven dat al vele malen eerder, maar afgelopen donderdag is dat voornemen eindelijk ook echt geformaliseerd toen de gemeenteraad met alleen de stemmen van de PvdA tegen de nieuwe structuurvisie voor het gebied vaststelde. De PvdA gaat er vanuit dat Leiden straks sterker uit de crisis komt en wil daarom de mogelijkheid openhouden om het bedrijvenpark dan alsnog aan te leggen. “We zijn niet tegen een groene polder, maar houden ook oog voor de noden van het bedrijfsleven,” aldus PvdA-raadslid Roelof van Laar.

GroenLinks, eerder voorstander van het bedrijvenpark, stemt nu ook in met het groen houden van de Oostvlietpolder. Wel wil de partij dat het mogelijk is om kleinschalige woningbouw te realiseren langs de Vliet. Samen met D66 diende GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe daarover een amendement in dat met algemene stemmen werd aangenomen. Van Peijpe: “In mooi groen zit namelijk altijd een beetje rood en in het mooiste rood zit ook altijd wel wat groen,” zo gaf hij een lesje kleurenleer.

Een voorstel van D66 om op het grasland tussen de Europaweg en de Vrouwenweg sportvelden aan te leggen, haalde het niet. Een aantal sportvelden langs de Vliet moet mogelijk wijken voor de aanleg van de RijnlandRoute. Het idee is daarmee niet van de baan, maar andere partijen vinden het nog te vroeg voor zo’n beslissing. Het genoemde terrein is momenteel bij de gemeente in beeld voor het realiseren van studentenwoningen. Daar zou dan een alternatieve locatie voor gevonden moeten worden.

Dick de Vos van de Partij voor de Dieren toonde zich opgetogen met het besluit. Wel wil hij, net als andere partijen, dat het gebied toegankelijker wordt voor recreatie: “De polder is niet alleen voor dieren. Het is ook een prima plek voor recreatie. Vlakbij de bewoners die er dan op de fiets naartoe kunnen. Dan krijg je ook geen files naar de groene polder.”

Delen

6 reacties

 1. Roelof van Laar, wie zegt dat deze PvdA-er nog in dienst is na tig jaren .Spreekt hij voor zichzelf of namens Zijn PvdA partij!
  Leegstand genoeg in Leiden..en deze – lege- bedrijven verhuizen naar de buitenwijken van Leiden …nog meer leegstand in het Centrum van Leiden hierdoor. Roosenveltstaat- Leiden een tig leegstand van gebouwen aldaar! Regeren is vooruitzien maar dan wel graag met de juiste persoon aan het ROER!

 2. Karel Kozijn op

  Zo lang mensen als Van Laar het binnen de PvdA voor het zeggen hebben stem ik zeker niet op deze partij.

 3. Jantje van Leiden op

  Het is hier al net zo als bij het Aalmarktplan: lang niet alles is in eigendom van de gemeente. D66 mag van alles willen met het gebied tussen Europaweg en Vrouwenweg, maar het is niet van de gemeente! Dus die studentenhuizen komen er ook niet.

 4. Vrienden Oostvlietpolder op

  De Vereniging Vrienden Oostvlietpolder (VVO) is erg blij dat nu de Structuurvisie voor een groene Oostvlietpolder definitief is vastgesteld en (op de PvdA na) alle partijen écht werk willen maken van een groene Oostvlietpolder! Verstandig dat partijen daarbij ook een kritische houding hebben over ontwikkelingen in de polder die wel of niet kunnen. Wat de VVO betreft is het versterken van de recreatieve waarden en toegankelijkheid van de polder zeker mogelijk, maar alleen als dat niet ten koste gaat van de voorkomende natuurwaarden en het cultuurhistorische agrarische karakter van de polder. Want alleen zó blijft de Oostvlietpolder tot wat ie is: een alom gewaardeerde polder voor de Leidenaren.

 5. @Diederick: helemaal mee eens. Als Leiden sterker uit de crisis komt, zou het mooi zijn als de deels leegstaande en verloederde bedrijventerreinen nu al fiks op de schop gaan. Er kan zoveel ruimte worden gewonnen door de jaren zestig en zeventig bouwsels eens grondig aan te pakken.
  En het zou helemaal mooi zijn als de bedrijven langs de Rooseveltstraat ondergrondse parkeergelegenheid gaan aanleggen, want een deel van de files aldaar ontstaat door het absurde parkeergedrag van vrachtwagens.
  Ook de entree langs de Lammeschansweg is allang niet meer van deze tijd, op een paar bedrijven na. Hi-tech nieuwe bedrijventerreinen wil ik niet in mooie polders aangelegd zien, maar in de stad om de verloedering tegen te gaan en de aantrekkelijkheid van Leiden te verhogen.
  De PvdA heeft overigens wel gelijk: echt goede bedrijventerreinen zijn er veel te weinig in Leiden. Maar de Oostvlietpolder is een gemakzuchtige keuze. Natuurlijk moet die groen blijven.

 6. Gelukkig dat de OVP groen blijft. Hebben we straks de ruimte om die rare slinger aan te leggen die de A44 met de RLR-ZnB moet gaan verbinding. Die ging al aardig wat bouwgrond kosten voor bedrijven in de OVP, maar dat is nu geen probleem meer.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline