Dierenpartij wil verbod op dieren in 3 oktoberoptocht

82

Dick de Vos van de Partij voor de Dieren is ontzet over het feit dat er afgelopen maandag onder meer ganzen en kamelen hebben meegelopen in de 3 oktoberoptocht. Hij heeft er inmiddels schriftelijke vragen over gesteld aan het college. Zo wil hij onder meer dat er geen levende dieren meer worden gebruikt als object ter opluistering van een evenement: “Dieren hebben een eigen waarde en die dient te worden gerespecteerd.” De Vos wil verder weten hoeveel en welke soorten dieren er nog meer hebben meegelopen, waar vandaan ze zijn vervoerd en waarom de gemeente er een vergunning voor heeft verleend.

Eén vraag kunnen we hier al beantwoorden: Naast ganzen en kamelen liepen er honden, paarden, pony’s en een ezel mee in de optocht.

Delen

82 reacties

 1. Willem Kooreman op

  Beste Dick,

  Ik heb al een psychiater geregeld. Eh, voor de ganzen.

  Groet,

  Willem

 2. Volgens mij was er maar 1 gestresst en dat was ome Dick zelf.

  Zeurpiet..

  Ik ga vanavond weer heerlijk genieten van mn biefstukje, mmm!!!

 3. Nu, ik vind dit een knap staaltje crowd management waar het college van B&W bijzonder trots op mag zijn.Zo’n stel gestresste ganzen veilig tussen de dranghekken loodsen valt niet mee.

  Ik krijg een permanent geluksgevoel van deze foto.

  Volgend jaar kunnen we de ganzen ook een onderbroek aantrekken ter verhoging van de feestvreugde. Neem het mee in de evenementennota en in de nota dierenwelzijn, zou ik zeggen.

 4. @ Jonas
  Goede vraag!
  Het Provinciale Staten-lid voor de Partij voor de Dieren was ooit bij de politie te paard in Leiden. Volgens haar hangt het van het paard af, of hij de stress kan hanteren. Op zich willen paarden de mens graag helpen.
  Dit jaar schijnt iemand een paard een klap gegeven te hebben, dat is natuurlijk uit den boze.

 5. Zo te zien hebben die ganzen het behoorlijk naar hun zin, want ze lopen allen in een stevige ganzenpas 😉 Het lijkt mij eerder dat we te maken hebben met een neurotische vos. What’s next? Schriftelijke vragen over de stressgevoeligheid van het paard van Sinterklaas bij diens intocht volgende maand?

 6. @Jaap10: Mij interesseert het wel wat Henckie eet. Hij heeft mij op een goed idee gebracht.

  Ik word wel een beetje moe van die dierenpartij. Heeft Dick soms een babbeltje met die ganzen gemaakt? Ganzen zijn namelijk zenuwpezen van nature. Of ze nu vrij in de natuur leven of een wandelingetje door de stad maken, dat maakt geen verschil.

  Overigens voor mij met kerst gewoon weer ganzenlever, omdat het kan.

 7. Met de kerst lekker naar Parijs. Even weg uit dit soms opeens achterlijke en bekrompen dorp.

 8. @M.Modde:
  Leiden was ver voor 1574 misschien een dorp, maar nu in elk geval al heel wat jaartjes niet meer 😉

  Hoe gek wil Dick de Vos t gaan maken?
  Nu geen echte dieren meer, straks ook geen mensen meer, verkleed als dieren?
  Volgens mij heeft Dick een bakkie teveel op dit weekend en is t alcohol m naar t hoofd gestegen, anders had hij zich hier niet zo druk om gemaakt…

 9. @Leidenaar
  ganzenlever! Weten we gelijk dat dierenwelzijn jou werkelijk HELEMAAL NIETS kan schelen. Het produceren van ganzenlever is in Nederland inmiddels verboden, maar de echte beulen kunnen het nog gewoon uit het buitenland laten importeren.

 10. Dick, even een hart onder de riem! Je hebt volkomen gelijk!
  Gelukkig zijn er ook mensen die denken aan het dierenwelzijn! Gelukkig was ik niet bij de optocht, volgend jaar ook maar niet!

 11. @killRdevil
  Dat wist ik niet;) Nu, schout en schepenen hebben de ganzen dan zeker over het hoofd gezien bij het geven van stadsrechten.Ze zijn ook zo klein! Maar wie het kleine niet eert…

 12. De optocht is toch ook leuk zonder dieren? Het is weleens goed om na te denken of het wel zo verstandig is om dieren mee te laten paraderen. Wij vinden de taptoe gezellig, en genieten van de show- en marching bands, de ronkende bolides enz., maar kom op zeg: ganzen en kamelen voegen er toch weinig aan toe?

 13. Misschien gaat het voor veel mensen wel wat ver, maar het partijprogramma is gewoon duidelijk hierover. Dat dhr. de Vos hier dan een punt van maakt betekent dat hij gewoon perfect uitvoert waar hij voor gekozen is. "De Partij voor de Dieren vindt dat dieren als levende wezens met bewustzijn en gevoel met respect en zorgvuldigheid behandeld moeten worden en heeft daarom bezwaren tegen het gebruik van dieren ten koste van hun vrijheid en welzijn ter vermaak van de mens. De gemeente dient proactief informatie te verschaffen, het goede voorbeeld te geven en evenementen waarin dieren worden misbruikt, te ontmoedigen en niet te subsidiëren."…

 14. @ Jonas.(en anderen)

  Paarden zijn al eeuwen gedomesticeerd. Het zijn van oorsprong prooidieren en dus gevoelig voor stress. Ze moeten kunnen vluchten. Maar een goede training en een goede ruiter kunnen de angst van het dier wegnemen. Wat ons betreft dus geen verbod op paarden in de optocht.

  Enkele jaren geleden zag ik temidden van de herrie op de kermis een treurige pony die voortdurend kleuters een rondje moest laten rijden. Een troosteloos gezicht.

  Dit jaar geen zielige ezeltjes tussen de kermisattracties, maar wel kamelen en ganzen. Wat die met de historie van Leiden te maken hebben is me een raadsel.
  Blijkbaar worden de dieren in de optocht louter ingezet worden als decoratie, ter vermaak van de mens. In 2005 was het een olifant, nu kamelen en ganzen. Straks een tijger? Kruipende palingen? Een kruiwagen vol kikkers? Lachen toch?

  Wij zien dieren niet als vermaaksobject maar als levende wezens met bewustzijn en gevoel, en niet als decoratie van feestelijkheden. Exploitanten die dieren verhuren voor dit soort festiviteiten zouden we al helemaal niet moeten steunen.

 15. Het lijkt mij toch niet zo verwonderlijk dat ganzen in de stress schieten bij het ontwaren van een vos in het publiek.
  Verder zag ik ook nog een aantal bekenden in de optocht voorbij komen, te weten: dhr. de Haan, dhr. Kraai, Mw. Konijn, mw. Nachtegaal, dhr. de Hond, dhr. Gans, Mw. Ooievaar, dhr. Muis, dhr. Schaap, mw. Koekoek en tot slot mw. Zwaan.
  Wat denk je Dick, naar het leek hadden ook deze dieren het erg naar hun zin. Of toch ook maar een vergunning weigeren volgend jaar? We zien wel , wijsheid komt met de jaren.

 16. Piet Pekelharing op

  Die ganzen waren uitsluitend gestrest bij het passeren van bepaalde niet nader genoemde spijshuizen (tegenwoordig ook wel restaurants genoemd).

  Overigens was ik er ooit getuige van dat een olifant in de Optocht der Optochten een blikje van de straat raapte (uiteraard met zijn of haar slurf) en deze gelijk inslikte.

 17. Als meneer Dick de Vos zo nodig vragen moet stellen aan het college over de optocht.
  Dan heb ik nog een een veel belangrijker item.
  Waarom heeft het college een vergunning afgegeven voor een race monster in de optocht dat idiote capriolen uithaalde.
  Wel eens gedacht aan de talloze kinderen langs de route?
  Gelukkig goed afgelopen maar er zal maar iets zijn mis gegaan.
  Dit lijkt mij belangrijker dan die beesten.
  Of volgend jaar ook maar de haring uitreiking afschaffen??

 18. Ik wil een verbod op de dierenpartij omdat kiezers of partijgenoten (misschien) meelopen in de 3 oktober optocht. Het is mij inziens zware mishandeling deze levende objecten c.q mensen mee te laten lopen in een optocht die zij geestelijk niet aankunnen. Misschien dat zij hun beperkingen kunnen laten onderzoeken in het pieterbaan centrum om zo onder de last van het ´ grote volk´ uit te komen. Welllicht dat Dickie Dick het vervoer en welzijn van zijn partijgenoten die deelnemen aan dergelijke evenementen beter kan waarborgen in de nabije toekomst!

 19. Inderdaad Wim,
  Bijna vier en een halve ton haring. Zielig, die hadden nu nog lekker in de zee kunnen zwemmen. Dan hebben die ganzen het er beter vanaf gebracht. Nou is het ook wel moeilijk om haringen in de optocht te laten meelopen. En behalve het racemonster heb ik nog wel meer zaken in de optocht gezien op over te zeuren. Halfblote dansende vrouwen, gelukkig hadden ze goed weer maar o, o, o, wat vrouwonvriendelijk. Kamelen, die horen in de woestijn. Belgen die met gevaar voor eigen leven als een soort slaaf op stelten de hele optocht moesten lopen. Eén van hen moest dat zelfs bekopen met een rit naar het LUMC.
  Wat zou het toch mooi zijn als mensen zich eens wat meer zouden druk maken over de echte problemen. Niet dat ik het ganzenverhaal van Vos niet snap hoor, er valt best wat van te zeggen, maar roep dat dan niet zo hard. Er zijn misschien ook mensen uit andere landen die dit lezen, we staan er als "kikker"land toch al een beetje "ezel"achtig op bij andere landen. Bijvoorbeeld bij een waar we miljarden aan weggeven, daar kijken ze niet op van een paar ganzen in de straat.

 20. @ Jan de W,

  Ik wil die Dick wel eens in discussie zien met inwoners van een Afrikaans of oost Ararbisch land waar nu de hongersnood heerst. En wat griekenland betreft, volgens mij is dat de voorloper op wat ons allemaal nog te wachten staat!

 21. een Leids burger op

  Die reactie van pete is wel een leuke.
  ’t is dat je de dieren natuurlijk zelf
  niet "persoonlijk "kunt vragen of ze het naar hun zin hebben tijdens die optocht.
  En heb je geen respect voor dieren als je die wel laat meelopen in de optocht?

  Zolang er geen dierenmishandeling plaatvindt lijkt mij een verbod niet echt nodig.

 22. erikvandendoel op

  @Redbull ik wil jou wel eens in discussie zien met inwoners van een Afrikaans of oost Ararbisch land waar nu de hongersnood heerst.
  Een dier moet gemiddeld zeven gram groenten consumeren om een gram vlees te ‘produceren’. 50 procent van de wereldweide graanoogst wordt geconsumeerd door de veestapel. 70 procent van de wereldweide landbouwgrond wordt gebruikt voor het verbouwen van veevoer.Er zijn een miljard mensen met honger.

 23. @ erikvanderpoel,

  Uit welk mislukt onderzoek heb je nu weer deze cijfers Erik!
  allemaal aannamens door mensen die geil zijn op cijfers.
  De graan wordt opgevreten door insecten als sprinkhanen, of heb je die beelden nog niet helder op je netvlies!!
  Ik heb geen koeien, schapen, geiten en ganzen gezien in maisvelen, of graanvelden, Jij wel!!
  Nou succes met je cijfertjes uit "wetenschappelijk onderzoek"

 24. @Redbull
  Erik heeft gelijk.

  Type graan – veevoer – honger in op een zoekmachine en je weet alles.

 25. @erikvanderpoel en Linda,

  Jullie reactie is geweldig alleen 1 vraag overheerst hierin. Wie heeft deze mensen gemaakt de dieren? Nee wij als mens denken steeds maar dat we het alleen macht hebben en alles in stand moeten houden nou de aarde regelt zelf wel de populatie dan weer door een aard beving dan weer door droogte. En waar teveel van is op een specifieke plaats op de wereled, dan wordt dat gewoon weer terug gebracht. Dat die mensen daar niet leren dat als ze aan geboorte beperking doen dat ze automatisch meer voedsel overhouden omdat er minder monden te voeden zijn daar hebben we het niet over schijnbaar. Dus erik als je een reactie geeft dan moet je je wat meer in de materie verdiepen ten aanzien van natuur.
  Dus een dier boven een mens uitsteken is een beetje kortzichtig.

  Ten aanzien waar het hier omgaat en dat gaat om de parade met daarin dieren vind ik dat de heer vos best vragen mag stellen alleen dat hij de kosten die voor dit hele gesprek en debat gemaakt worden uit eigen zak betaald want ook als deze vraag gesteld zou worden zou de meerderheid het onzinnig vinden. Deze partij van de dieren heeft best wel goede plannen ten aanzien van dieren welzijn alleen ze slaan een beetje door want als de dieren niet zo in een optocht zouden mogen staan en lopen wat doen we dan met de dieren in een dierentuin? Er zijn gewoon een aantal gemeente raadsleden die in iedere partij een beetje kortzichtig zijn en het hele perspectief verloren zijn enkel om hun naam maar ergens te laten gelden want misschien is er dan wel een baantje weggelegd in den haag.

 26. Dat er mensen zijn die willen meelopen in een optocht is totaal hun eigen keuze. Niemand die ze dwingt. Dat een dier meeloopt, is wat anders. Zij kunnen niet kiezen of ze het willen of niet, dus!! De ganzen waren totaal in op hun gemak. Ze lopen mee, omdat wij het zoooo leuk vinden. Voor mij hoeft het niet hoor. Laat ook een dier in zijn/haar waarde, net zoals je dat met mensen doet en laat ze lekker dier zijn. Dan zijn ze gelukkiger dan wanneer ze opgesloten zitten in een hok en af en toe mogen scharrelen in een optocht.

 27. Steven S. Hof op

  Niet vergeten dat ganzen kunnen vliegen he? Als ze het echt zo verschrikkelijk zouden hebben gevonden dan waren ze weggeweest.

 28. Kun je nagaan onder hoeveel stress ze stonden dat ze dat helemaal vergeten waren. Op YouTube staat een filmpje van een ander jaar met twee honden achter ze aan. Als ze opstijgen, dan bijten-ze je, denk je niet?

 29. Kunnen we met z’n allen niet onze focus plaatsen op zaken die urgenter zijn dan dierenwelzijn? Al die dierengekkies tegenwoordig, alhoewel zoveel zijn het er ook weer niet. Het electoraat van de PvdD bestaat voornamelijk uit jonge vrouwen. Deze vrouwen beginnen al te soppen als ze Robijntje op televisie zien verschijnen van wasmiddelenproducent Robijn. Veel te veel mensen die deze one-issuepartij nog serieus nemen ook!

 30. Robijn doet de was! Helaas niet proefdiervrij. Ik vrees derhalve dat er geen match is tussen het PvdD electoraat enerzijds en Robijntje anderzijds.

 31. Dick de Vos schrijft "Wij zien dieren niet als vermaaksobject maar als levende wezens met bewustzijn en gevoel, en niet als decoratie van feestelijkheden"

  Ik neem aan, beste Dick, dat je als je konsekwent bent jullie standpunt ook onverkort van toepassing verklaart op huisdieren.(?) Hoeveel mensen zijn er niet die slechts een hond of kat hebben puur ter decoratie ende vermaeck? De schattingen lopen uiteen, maar het aantal katten in Nederland wordt inmiddels geschat op 3,6 miljoen en honden op 2 miljoen. Dat mag ook wel eens wat minder. Dan hebben we het nog niet eens over alle uitwerpselen die de beesten her en der deponeren in de openbare ruimte. Vorige maand nog een volkomen terechte inbreng van de VVD-fractie in d egemeenteraad over de overlast die ontstaat door hondepoep. Als mensen zo graag willen knuffelen, aaien of aanhalen waarom kan dat dan niet hun gezinsleden? Waarom moet dat met dieren die uit hun natuurlijke habitat worden gerukt en in een deprimerende huiselijke omgeveving worden geplaatst en buiten aan een lijntje moeten lopen? Of durf je dat vanuit electorale redenen niet aan te roeren Dick?

 32. een Leids burger op

  De overlast door hondepoep e.d. is zeker een reëel probleem, maar dat kan natuurlijk niet de dieren zelf verweten worden. Wel hun menselijke baasjes…

  Dieren als "vermaaks""object is geen probleem zolang dit niet in dierenmishandeling gaat ontaarden.

  Nu viel het wel mee met de hondenuitwerpselen tijdens die optocht en daarna. Maar de paardeuitwerpselen logen er niet om…..Moet allemaal kunnen toch? Want wat zegt de PvdD:"Wat ons betreft dus geen verbod op paarden in de optocht." volgens de heer D.de Vos in een eerdre reactie in deze draad.

 33. @ R. Dentener.

  Op zich goed dat de VVD zich verdiept in dierenwelzijn. Doorgaans gaat die belangstelling inderdaad niet verder dan hondenpoep.

  Er zijn mensen van wie de liefde voor dieren zo ver gaat dat ze elk gebruik van dieren, ook als huisdier, afwijzen.
  Er zijn er helaas ook die zo ver gaan dat ze hun huisdier vormen naar hun eigen behoeften, zie de mismaakt doorgefokte hondjes met ademnood of vergroeiingen. Dat soort praktijken wijzen sterk we af.
  We hebben uiteraard geen bezwaar tegen het houden van gedomesticeerde dieren die goed verzorgd worden en niet voor de vleesconsumptie bestemd zijn.
  Veel dieren zijn niet gedomesticeerd en niet geschikt als huisdier, exotische dieren bijvoorbeeld. In het wild gevangen dieren overleven de jacht of het transport vaak niet en worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden. Veel dieren sterven door eenzaamheid of verkeerde verzorging. Niet zelden worden ze gedumpt als het nieuwtje eraf is.
  Goede voorlichting over de (sociale) behoeften van een dier, de opvoeding, de voeding en de huisvesting kan mens en dier veel ellende besparen. Daar ligt m.i. een taak voor de gemeente.

 34. Anja du Mortier op

  ik verbaas mij achteraf over mijzelf dat ik ( die doorgaans vooraan staat als het over dierenwelzijn gaat) hier tijdens de optocht helemaal niet bij stil heb gestaan; het tafereel oogde relaxt…ik denk dat de relaxte houding van de ganzenhoeder bepalend is geweest voor het gedrag van de ganzen en de hond en dat leek Ok!….maar toen ik achteraf mensen hoorde praten/klagen over dit tafereel en óf dat wel ok is betreft het dierenwelzijn ben ik mij één ding af gaan vragen: die arme ganzenpootjes/"voetjes" …….zou dát misschien té veel zijn geweest om die pootjes te laten lopen door heel de stad op straatstenen?..( geld natuurlijk ook voor de hond)waar glas ligt en ander ellende en wat geen demping geeft…de hoeder had schoenen aan en wij allen ook!!!!..?…ik denk dat de ganzen doorgaans op andere grond lopen dan op stenen…….als dit achteraf schadelijk is gebleken voorr hun pootjes/"voetjes"….zou ik het jammer vinden dat daar niet over is nagedacht tevoren en hoop ik dat zich dit niet zal herhalen.

  Anja du Mortier Leiden

 35. erikvandendoel op

  Zeer sterk punt Anja! Hier zie je hoe veel moeite het ons mensen kost ons te verplaatsen in de dieren. Jou lukt het wel.
  En al die mensen die hierboven zo kinderachtig reageren niet.

 36. @Dick de Vos:

  Dit jaar geen zielige ezeltjes tussen de kermisattracties, maar wel kamelen en ganzen. Wat die met de historie van Leiden te maken hebben is me een raadsel.

  Hier kan ik kort en bondig in zijn beste Dick, want wat dacht je van de ganzenveren in kussens en voor zover ik begrepen heb vroeger ook in matrassen?
  Olga is een van oorsprong Leids matrassen fabriek, do I need to say more? 😉

 37. @erikvandenpoel:

  Misschien wel, maar ik baseer me op (oude) feiten, de heer Dick de Vos wilde weten wat ganzen met de geschiedenis te maken heeft, dan kom je toch al snel hier op uit 😉

 38. Ganzen, kippen en geiten kwamen in elke middeleeuwse stad voor.
  Als je nou een specifiek Leids dier zou moeten bedenken, kom je eerder uit op het schaap (lakenindustrie) of duiven (koeriers tijdens het beleg).

 39. Piet Pekelharing op

  OK, het staat nu alvast genoteerd. Vanaf volgend jaar hebben we een nieuw onderdeel voor de 3-octoberfeesten. KillerDevil gaat middenin van de Breestraat ganzen plukken. Inwoners van Leiden kunnen de veren gratis afhalen om hun kussens en matrassen te vullen. Inschrijven hiervoor kan tegelijkertijd met de inschrijving voor de uitdeling van het haring en wittebrood.

  Bovenal blijf ik van mening dat de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden hersteld dient te worden.

 40. TJee wat zijn we lollig zeg. Gelukkig wonen er meer normale mensen in dit gehucht dan het vaste kliekje zielige zichzelf belachelijk makende sukkels hier. Die schijnbaar de godganse dag niets anders te doen hebben dan te zeiken over van alles en nog wat. Wat lijkt me dat lachen zeg om jullie op bijvoorbeeld een verjaardag te ontmoeten, maar ach hoogstwaarschijnlijk komen alleen hier zulke uitspraken…lekker veilig achter je computertje en je schuilnaampje, lekker trappen naar andere.

 41. @Dirk
  Ik wil helemaal niet lollig zijn ben al jaren vegatarier.
  Maar kom graag op uw verjaardag,misschien dat ik dan wel mn grapjurk aantrek,zeg maar waar we moeten zijn.
  Misschien rijd ik wel met Piet mee,aangezien wij elkaar in een ander onderwerp wel hebben ”gevonden”.

  Oja.dieren horen niet in een optocht !! .

 42. @ Anouk
  Dieren horen niet in een optocht, mee eens. Ik kijk net naar Omroep West met herhalingen van beelden van de optocht. De ganzen, maar ook een ezel met een vervelende griet achterstevoren op z’n rug. Dit moet volgend jaar echt anders hoor, dat sollen met beesten moet maar eens afgelopen zijn.
  Los van welke politieke partij dan ook; ook de Dierenbescherming wijst gebruik van dieren ter vermaak af (www.dierenbescherming.nl) omdat ze het niet meer van deze tijd, respectloos en stressvol voor dieren vinden.

  Wat kun je doen?

  Als je vindt, dat de gemeente geen vergunningen meer moet verlenen voor dit soort evenementen, kun je een voorbeeldbrief downloaden op de website van de dierenbescherming en deze verzenden. Hopelijk doen veel mensen dit.

 43. Dirk Jansen heeft wel gelijk. Op dit forum zijn veel te veel anonieme reaguurders die blijven hangen in stompzinnigheden van jewelste.

 44. Wat is stompzinnig, kun je dat altijd zeggen? Sommige bijdragen zijn plain nasty, da’s waar, maar anderen drukken zich alleen wat onparlementair uit, denk ik. Onderhand staan er ook heel wat serieuze en positieve bijdragen bij, of vind je van niet? Bovendien gaat het onderwerp in tegen het gangbare denken in; reacties van "raar" zijn dan "logisch".

 45. pietpartdeux op

  NIEMAND WEET DAT IK REPELSTEELTJE HEET, IK BEN GELUKKIG NIET ANONIEM GROETJES PIET

 46. Een wijs man zei ooit, vergeef hen,ze weten niet wat ze doen (zeggen).
  Laat ze lekker vlees eten,het is hun Krama en Dharma.

 47. Het Orakel van de Burcht op

  @Anouk:

  Lucas 23:34 Statenvertaling 1637

  Ende Iesus seyde, Vader, vergeeft het haer, want sy en weten niet wat sy doen.

 48. Piet Pekelharing op

  Op zo’n onderwerp kun je toch ook nauwelijks serieus reageren? Of een paar ganzen gestresst raken van een eindje door de stad te lopen.

  Zestig jaar geleden was het nog de normaalste zaak van de wereld om pasgeboren katjes in een zak te verdrinken. Nu maken we ons al druk wanneer een groepje ganzen aan een stadswandeling deelneemt. Als we nu eens druk zouden maken over echte problemen.

  Bovenal blijf ik van mening dat de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden hersteld dient te worden.

 49. Piet, de mens heeft een intellect dat is wat ons geen dieren maakt,als we nu allemaal nog denken en handelen zoals we 60 jaar terug deden,doen we ons intellect tekort,dat heet ontwikkelen,verlichting,en komen tot een (ik hoop collectief) besef dat we zorg moeten dragen voor al wat leeft.

 50. "De mens is voor betere doelen geschapen dan om dieren te doden. Geen enkele wreedheid is nuttig"

  (Cicero)

 51. @ Piet.

  overal zijn er trollen en relschoppers en internet haalt vaak niet het beste in mensen naar boven.

  Los daarvan: bij ieder probleem is er wel een ander probleem te bedenken dat "serieuzer" is. Alsof er een universele rangorde van problemen zou bestaan. Een dergelijke leedconcurrentie is niet vruchtbaar, want het verlamt en leidt tot apathie, desinteresse of het verlies van idealen.

  Op de lange termijn laat de geschiedenis toch wel een zeker beschavingsproces zien: gedragingen die vroeger normaal werden gevonden zijn nu ondenkbaar, lees Norbert Elias’ Civilisatieproces.

  Nu over dierenwelzijn: op enkele achtergebleven gebieden na worden dieren niet meer voor vermaak gedood en als het gebeurt, zijn er mensen die daar onmiddellijk tegen protesteren. Dat betekent dat we onze ethiek niet alleen exclusief richten op mensen maar langzaamaan verruimen en toepassen op andere levensvormen.

  Anders gezegd: we zien dieren niet langer als object, waar je naar willekeur over mag beschikken, maar als dieren die dezelfde behoeften hebben als wij mensen. Net als wij willen ze vrij zijn van honger en dorst, van ongemak, van pijn, verwonding en ziekte, angst en spanning en willen ze hun normale gedrag kunnen vertonen.

  De bio-industrie, stierengevechten, proefdieren of dieren in een circus of een optocht passen daar allemaal niet bij en daarom zou een gemeente dit niet moeten faciliteren.

  Vind ik, en een groeiend aantal mensen wereldwijd.

 52. Als ik de oogst van een week discussieren over lees zou ik een onderscheid willen maken tussen dierenwelzijn en de handhaving daar op enerzijds, en het uitbreiden van dierenrechten anderzijds.
  Het eerste is een taak van de Dierenbescherming. Het tweede zou ik graag geplaatst zien in een historisch bredere beweging die solidariteit hoog in het vaandel heeft staan. Dit zou dan meer cross-the-species moeten zijn.
  so-li-da-ri-ty- for-e-ver…met Job als premier.

  Whisper words of wisdom…Let it be.

 53. Piet Pekelharing op

  Dick, ik ben het meestal met je eens en heb grote bewondering voor je onbegrensde idealisme (of liever gezegd ik ben jaloers dat je dat nog kunt opbrengen. Zie ter toelichting mijn laatste bijdrage in de volgende blog http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2011/01/dick-de-vos-is-raadslid-van-het-jaar-2010). Ik genoot er werkelijk van toen ik je vroeg uit te leggen wat vegetarische tonijn is (liefst met recept) en je prompt met een recept op de proppen kwam.

  Maar deze keer denk ik toch dat je een beetje doorgeschoten bent. Waar hebben we het nu over? Of een groepje ganzen gestresst raakt van een stadswandeling? Om hoeveel ganzen gaat het nu eigenlijk? Dit komt mij over als geneuzel. Het is maar goed dat de Telegraaf en de Henk en Ingrids die daar gewoonlijk reageren het te druk hadden met de plaszak van onze Nationale Spoorwegmaatschappij. Ik vrees dat anders de honderden voornamelijk negatieve reacties uit de tijd van de Palingmotie wel eens overtroffen hadden kunnen worden.

  En als we paarden kunnen trainen hun angst te onderdrukken, moet dat voor ganzen toch ook lukken?

 54. @ Piet

  "Houd zo vast aan je idealen dat niemand ze van je kan afnemen."

  Albert Schweitzer

  (Best moeilijk, overigens, soms.)

 55. @M.Modde:
  Wilt u dat NL nog ASOCIALER wordt?
  Dan moeten we met zijn allen massaal op Job als premier stemmen, dan breekt hier echt acuut de oorlog uit HAHA…

  Ik vind t gewoon te ver gaan om te zeggen dat de ganzen gestresst waren tijdens de optocht, niemand kan in hun koppies kijken dus beoordelen of dit werkelijk zo was…

 56. Inderdaad sprake van "geneuzel" over ganzen (de Dierenbescherming kan men hiervoor ook contacteren) zolang niets in een breder perspectief wordt geplaatst.Ik vraag me eigenlijk steeds meer af, of dit locaal mogelijk is binnen een partij, die dieren als uitgangspunt neemt en hier de partij als het ware "omheen" bouwt.Bovendien een partij met louter mannenbroeders die de schepping denken te beheren; dit doet eerder aan de ChristenUnie denken. Ik herken althans locaal niets meer in de PvdD en ga er ook niet meer op stemmen.

 57. @KillRdevil:
  Wie heeft de boel bij elkaar gehouden in A’dam na de moord op van Gogh, denk je? Daar werd de oorlog bijtijds gestopt, hoor.

 58. Piet Pekelharing op

  @Dick de Vos: Was sich liebt, das neckt sich

  Om vergissingen te voorkomen: Ik bedoel hiermee niet dat we de ganzen de nek moeten omdraaien.

  Maar even serieus: Ik kan mij natuurlijk vergissen maar het stressprobleem bij de ganzen in de optocht lijkt mij schromelijk overdreven. Tenslotte ligt het in de aard van die diertjes om achter hun moeder (in dit geval hoeder) aan te marcheren in (jawel) ganzenmars. Zij vertrouwen volledig op hun voorganger en trekken zich weinig aan van wat er in hun omgeving gebeurt.

  Waar het om stress bij dieren gaat, maak ik mij eerder bezorgd omtrent de gevolgen van vuurwerk voor vogels en vleermuizen. Vogels die niet gewend zijn in het donker te vliegen kunnen in paniek ergens tegen op vliegen. Vleermuizen overleven het niet als zij tijdens de winterslaap worden verstoord.

  Bovenal blijf ik van mening dat de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden hersteld dient te worden.

 59. @M.Modde:
  Dat was Job Cohen ja, maar als Burgemeester van Amsterdam, hij vertegenwoordigde hiermee alle partijen…
  Dus is het hoog van de toren geblazen om te zeggen dat het ALLEEN de PVDA is geweest, want alleen PVDA is niks waard 😉

 60. @ killRdevil: Binnen een paar uur na de moord op van Gogh bracht Cohen partijen bij elkaar (politieke partijen maar ook vertegenwoordigers van verschillende gemeenschappen) en richtte een Netwerk Sociale Cohesie op. Hij heeft hierin een verbindende rol gespeeld en gezorgd dat alle partijen zich vertegenwoordigd VOELDEN zodat verdere conflicten uitbleven. Zijn slogan "Iedereen telt mee" heeft trouwens ook een relatie tot (de) oorlog; zijn Joodse moeder kreeg het gevoel dat ze meetelde door de rede van Cleveringa tegen de Duitse bezetter; zij zat in de zaal. Kom op, de boodschap van de man gaat echt wel ergens over!

 61. Modde: niet meer stemmen op de PvdD? Nu verliest U zelf het brede perspectief uit het oog. In verhouding staat de ‘ganzenparade’ net als de ‘vissenkom’ naast 61 moties van de PvdD die wèl voor eenieder aanspreekbaar zijn. En wat bedoeld U met ‘herenbroeders’? Als U echt serieuze politieke twitters en comments de wereld in wilt sturen bestel en lees het omvangrijke jaarverslag van de PvdD. Dat U Uw gram haalt bij één gemeenteraadslid en dat daarna al Uw idealen verdampen zegt alles over Uw visie.

 62. erikvandendoel op

  @killRdevil 1)waar hebben die ganzen eigenlijk hun thuis? Hoeveel uur hebben ze, om hier in Leiden te komen, in een veewagen gezeten?
  2) Door een ongeluk heeft de optocht anderhalf uur still gelegen. Hoe was dat voor de gansen?

 63. erikvandendoel op

  @Piet Pekelaring
  "Maar even serieus: Ik kan mij natuurlijk vergissen maar het stressprobleem bij de ganzen in de optocht lijkt mij schromelijk overdreven. Tenslotte ligt het in de aard van die diertjes om achter hun moeder (in dit geval hoeder) aan te marcheren in (jawel) ganzenmars. Zij vertrouwen volledig op hun voorganger en trekken zich weinig aan van wat er in hun omgeving gebeurt."
  Vanwaar dan de hond?

 64. @ Peter H.
  Je hebt mij al eens eerder anoniem en op vertrouwelijke toon op dit forum gevraagd, of ik wel eens van "bloeddiamanten" had gehoord toen ik vertelde over Job Cohen die op een bijeenkomst in A’dam zei, dat vrouwen voor hem als diamanten waren. Voor mij heb je je gediskwalificeerd als discussiepartner. Je hoeft mij niet nog eens aan te spreken op dit forum.

 65. Piet Pekelharing op

  @erikvandendoel; ‘vanwaar dan die hond?’. Tot zover ik weet was die hond niet agressief naar de ganzen. Hij (of zij) functioneerde meer als een soort begeleider, zoals er bij een uitstapje van de basisschool meerdere onderwijzers langs en vooral achter de groep leerlingen aanlopen om hen te manen op de stoep te blijven.

  Overigens werden ganzen vroeger vaak als waakbeest gebruikt. Men is later overgestapt op het gebruik van een hond voor deze taak heeft mogelijk te maken met de bijkomstige mogelijkheden van dit viervoetige dier. Een stel ganzen mag dan zeer waakzaam zijn, het afschrikken van een indringer is niet echt aan hen besteed.

  "waar hebben die ganzen eigenlijk hun thuis? Hoeveel uur hebben ze, om hier in Leiden te komen, in een veewagen gezeten?" Nochtans hebben wij toch ook ganzen in de Leidse singels. Het is dus niet eens nodig je ganzen van heinde en ver te halen. Daarom zeggen wij met een knipoog naar een uitspraak van wijlen CD-leider Hans Janmaat (of was het nou de slogan van het voormalige Vlaams Blok): "Eigen vogels eerst".

  Bovenal blijf ik van mening enz. enz. enz.

 66. een Leids burger op

  Citaat M.Modde (over de PvdD?):
  "…een partij, die dieren als uitgangspunt neemt en hier de partij als het ware "omheen" bouwt.Bovendien een partij
  met louter mannenbroeders die de schepping denken te beheren"

  Nou, bij die "mannenbroeders" (van CDA en CU) staat de mens toch meestal nog wel boven het dier hoor.
  De mens is dus daar het uitgangspunt.En dat is ook bij vele niet-christenen zo. Maar bij de PvdD net andersom, zo is
  mijn indruk. Of men stelt daar het dier als een soort gelijkwaardige aan de mens. En dat blijven toch fundamenteel verschillende uitgangspunten.

  Dat van die ganzen die een zo gestresste indruk zouden maken tijdens die optocht vind ik ook wel wat overdreven…
  (zie reactie 6-10-2011 21:31 uur hierboven in deze draad)
  Het is natuurlijk goed dat de PvdD zich blijft inzetten voor dierenleed|dierenmishandeling, maar je kunt ook wel wat overdrijven….

 67. Bedoeld werd overigens wel de landelijke CU, locaal is de partij glossy & modern. En eigenlijk weet ik ook weinig van de landelijke partij en is het dus eigenlijk een vooroordeel. Ik neem het terug.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline