Lustrum: 125 Jaar 3 October Vereeniging

Gisteren was het exact 125 jaar geleden dat in de Stadsgehoorzaal de 3 October Vereeniging, naar Alkmaars en Groningens voorbeeld, werd opgericht. In 1886 had de jonge vereniging ter viering en herdenking van Leidens Ontzet zo’n 200 leden. Anno 2011 zijn dat er ongeveer 15.000. De vereniging is daarmee niet meer weg te denken uit de Sleutelstad. Dat vond ook de gemeente Leiden die gisteravond tijdens de Dies-viering van de jubilerende vereniging een cadeau ter waarde van 125.000 euro aanbood. Van dat geld gaat Leiden een aantal plekken in de stad aanlichten die een historische rol spelen in de geschiedenis van ‘de 3 oktoberrr’. Deze kunnen vervolgens per boot worden bezichtigd tijdens de ‘Magdalena Moons moonlight cruise’. Dat moet een blijvende toeristische vaartocht worden.

Voor deze vaartocht langs bijzondere plekken nodigt de 3 October Vereeniging heel Leiden uit om op 29 september rond 19.00 uur per verlichte sloep of boot naar het Galgenwater te komen. Daar arriveren dan de historische tweemasters die er dan een vier dagen lange Geuzentocht op hebben zitten van Den Briel naar Leiden. Aansluitend vindt de cruise plaats. In de toekomst langs zo’n 100 verlichte objecten.

Tijdens de algemene ledenvergadering werden ook de bestaande, maar vooral ook de nieuwe programma-onderdelen toegelicht. Zo hoopt De Vereeniging in dit lustrumjaar een wereldrecord ‘grootste zeebanket’ te vestigen (haringhappen), komt er een speciale Valdez 3 oktoberwijn en wordt de oude portiersloge van het stadhuis (in het trouwstraatje) tijdelijk omgetoverd tot 3 oktoberwinkel. Daar kan heel Leiden terecht met vragen over de viering en de herdenking en is bovendien een nog uitgebreider assortiment aan 3 oktober merchandising te koop. Zo zijn onder andere rood-witte straatvlaggen, ‘mijn 1e 3 oktober slabben’, verzilverde 3 oktober theelepeltjes, badlakens, banieren en hoeden ontwikkeld. Op 1 oktober is er een ‘reünie van vestingsteden’ (Leiden blijkt nog geen lid van de betreffende vereniging) op de Garenmarkt.

Nieuw op het programma is verder een ‘Korentocht’ en een vurig spectakelstuk op het water langs de Apothekersdijk met Compagnie Doedel die daar op pontons een Burchtachtige setting opbouwt. Klapstuk op 3 oktober is een optreden van zanger Alain Clark (waar slaapt hij, wilden enkele vrouwelijke leden weten). Het seniorengala belooft een feestje op zich te worden met een optreden van het Leidse cabaretduo Tartuffe. De dames gaven tijdens de avl alvast een voorproefje met hun hit ‘3 oktober is van ons’. Of drie oktober niet voortaan twee keer per jaar gevierd kan worden, wilden ze ook van het bestuur weten. Op vier april. “We wilden eigenlijk op 3 april ,maar dat blijkt te vaak op een zondag te vallen en dat is organisatorisch niet handig.”

Omdat het dit jaar om een lustrumviering gaat wordt het feest in alle opzichten mooier en groter. Zo zijn er maar liefst op zeven dagen activiteiten, heeft de inschrijving van de kermis alle records gebroken en belooft De Vereeniging ook alvast een ‘beter vuurwerk dan ooit’. De optocht belooft een ‘the best of’ van alle voorgaande optochten te worden. “Wel inclusief gaten en met meer muziek dan ooit”, zo beloofde optochtvoorzitter Henrriëtte van Balen. De kermis krijgt dit jaar overigens een beetje historische concurrentie. Op het Pieterkerkplein komt een nostalgische kermis met attracties en prijzen van toen. De ritprijs is daar nooit hoger dan 1,50 euro. Op het grote Lunapark zijn de Katapult en de New York New York primeurs voor Leiden. Om het lustrum extra luister bij te zetten, komen er in het centrum ook grote doeken te hangen (net als destijds bij het Rembrandtjaar) met afbeeldingen uit de tijd van de Spaanse bezetting. In de vroege ochtend van 3 oktober zal om 7.30 uur de visfontein weer ‘springen’. Daarmee wordt een oude traditie in ere hersteld.

In 1993 werd voor de eerste keer het Minikoraal voor basisscholieren georganiseerd. “Inmiddels zijn daar bijna alle Leidenaren van 28 jaar en jonger geweest. Een stevige basis onder de herdenking,” zo memoreerde voorzitter Eric Filemon van de Lustrumcommissie. Dit jaar zullen weer duizenden scholieren de historische liedjes zingen op de Garenmarkt. Vrijdag 30 september van 13.00 uur tot 14.30 uur. Op het programma in ieder geval één nieuw lied: De Vrijheid Verlicht, het lustrumlied dat speciaal voor het 125-jarig bestaan werd geschreven door Rens Heruer (tekst), Eric Filemon (muziek) en René Leckie (arrangement).

Ook voor de kinderen: het scholenproject. Leerlingen schrijven verhalen en gedichten over drie oktober en er komt in samenwerking met de Lakenhal een Historische Vaandeltocht zoals die er ook was in 1886. Vroeger hadden bijna alle verenigingen een eigen vaandel. Om die traditie in ere te herstellen gaan de basisscholieren in de Lakenhal aan de slag om vaandels te maken. Het resultaat is te zien op 30 september als de kinderen met Jong K&G in een vaandeloptocht van de Lakenhal naar het Minikoraal lopen.

Om Leidens Ontzet het hele jaar op de kaart te zetten komen er tenslotte 50 tegels op bijzondere plekken in de stad. Bijvoorbeeld in het Van der Werfpark en aan de Boisotkade. Het gaat om 50 straattegels met een stukje van het 3 oktoberverhaal. Daarbij hoort ook een boekje in twee talen. De rest van Nederland en Vlaanderen maakt kennis met de Leidse geschiedenis via de speciale uitgave Suske & Wiske en het Lijdende Leiden.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline