Leidse Suske & Wiske vanaf nu te koop

3

Een speciale Suske en Wiske die handelt over het Leids Beleg is vanaf nu te bestellen via de 3 October Vereeniging. In ‘Suske en Wiske en het Lijdende Leiden’ maken Lambik en Sidonia ruzie. Een ietwat vreemde vriend des huizes wil hen helpen en voert hen samen met de rest van de bende op magische wijze naar het verleden. De hoofdrolspelers uit de immens populaire stripreeks blijken zich plots in het Leiden van 1574 te bevinden. Daarbij zijn ze hun eigen identiteit vergeten en spelen ze de rol van enkele historische figuren.

In ‘Het Lijdende Leiden’ kruipt Lambik in de huid van Valdez, de bevelhebber van de Spaanse troepen die de stad in die dagen belegeren. Sidonia gaat door het leven als Magdalena Moons, de dame met wie Valdez een liefdesaffaire had. Hun relatie krijgt een flinke knauw als blijkt dat Magdalena de kant van de Leidenaars kiest. Vooral het feit dat Valdez de stad laat uithongeren stoot haar tegen de magere borst. Ze tracht Valdez ervan te overtuigen het beleg op te geven. Beiden zijn echter bijzonder koppig en het lijkt er op dat hun liefde een stille dood zal sterven.

Tot overmaat van ramp bevindt er zich een mol in de stad die ervoor zorgt dat Sidonia ook bij de Leidenaars in slecht daglicht komt te staan. Een hopeloze situatie, ware het niet dat twee kids hen te hulp komen, Louise, het nichtje van Magdalena en Francis, een weesjongen uit de stad. Zal de liefde alles overwinnen en Lambik en Sidonia weer dichter bij elkaar brengen?

Delen

3 reacties

 1. Piet Pekelharing op

  Jammer dat er geen eigentijdse Leidse prominenten in voorkomen. Het is toch wel erg verleidelijk je een Peter Labrujère in te beelden die op zijn Harley over de Lammenschans scheurt en en passant de hutspot oppikt. Of een Frederik Zevenbergen die een Spaanse soldaat in bedwang houdt door er eenvoudig boven op te gaan zitten. Of wat dacht u van een Dick de Vos, die op het moment dat de burgemeester zijn arm aanbiedt om de hongerige bevolking te voeden, vraagt of er ook een vegetarische variant beschikbaar is.

  Dankzij een aantal twitterende raadsleden (vult u zelf maar in wie) lukt het het stadsbestuur contact te onderhouden met de Prins van Oranje. Deze laatste besluit ondanks de protesten van de boeren en Asje van Dijk de polders te laten onderstromen. De Geuzen steken de dijken door. De eerste weken heeft dat niet het gewenste effect. Het water stroomt overal heen, behalve naar Leiden. In de nacht van 2 op 3 oktober draait uiteindelijk de wind die dan stormkracht heeft bereikt en dweept het water op richting Leiden. Die ochtend kan onze stadsheraut Aad van der Luit eindelijk op zijn welbekende wijze de apotheose kan aankondigen: de aankomst van de Watergeuzen! Langzaam varen de platbodems van de Watergeuzen via de Vliet de stad binnen. Men is reeds onder de Vlietbrug door. Dan volgt de Molensteegbrug. Men hoeft niet ver meer te gaan naar het Rapenburg. De uitgehongerde bevolking snelt reeds toe. Tientallen uitgemergelde stadgenoten. Al snel zijn het er honderden. De watergeuzen halen manden met haring en witbrood tevoorschijn. Gretige handen grijpen naar de lekkernijen………..”Er zijn ook vegetarische haringhapjes!” roept Dick de Vos met twee schalen in zijn handen.

 2. pietpartdeux op

  humor, leuk bedacht piet , zo ontdek ik nog een hele andere kant van je haha.

 3. Ik vind dit ook een geestig stukje.
  En was het maar waar, in 1574, dat er ergens, ergens in de stad nog een "vegetarische variant" voorhanden was, zodat deze goede burgemeester van der Werf zichzelf niet hoefde op te offeren. Leverde wel een mooi schilderij en standbeeld op.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline