Provinciale VVD bereid om RijnGouwelijn te offeren

9

Als er niet voldoende geld is voor én de RijnGouwelijn én de Rijnlandroute, dan kiest de VVD Zuid-Holland voor de RijnlandRoute. “Asfalt gaat boven alles,” aldus VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot maandagavond op een campagnebijeenkomst van de VVD Leiden. Hij houdt serieus rekening met de mogelijkheid dat de twee infrastructurele megaprojecten niet allebei door kunnen gaan. Volgens Aptroot is het met de bereikbaarheid van Leiden verschrikkelijk gesteld, maar is het op de weg net een tandje erger dan op het spoor. De VVD Leiden zou diezelfde keuze maken, als het inderdaad zover komt, zeggen zowel wethouder Van Woensel als fractievoorzitter Paul Laudy. Over de te volgen tracés van zowel de RGL als de RLR wil de provinciale lijsttrekker Floor Vermeulen zich, in tegenstelling tot de Leidse fractie, nog niet uitlaten: “Er worden nu mer-onderzoeken uitgevoerd. Het zou onze geloofwaardigheid aantasten als we de uitkomst daarvan niet afwachten en nu kiezen, terwijl er straks misschien iets heel anders uit die procedures komt.”

Een verbetering van het spoor tussen Leiden en Utrecht staat overigens wel op het wensenlijstje van de provinciale liberalen. Dat hoeft niet persé een spoorverdubbeling te zijn. Volgens Aptroot kunnen er met allerlei maatregelen meer treinen op het bestaande spoor gaan rijden. Dat moet dan wel opgeknapt worden en treinen moeten de mogelijkheid krijgen elkaar op bepaalde punten in te halen.

Als het aan de VVD ligt maken de huidige directies van NS en Prorail dat trouwens niet meer mee. Deze overheidsbedrijven falen op alle fronten en de directies dienen zo snel mogelijk zonder gouden handdruk naar huis gestuurd te worden. Aptroot: “Neem nou Prorail. dat bedrijf heeft zoveel personeel, 800 fte’s, dat groeit zelfs nog en de achterstand neemt alleen maar toe. Ook de NS-directie stapelt volgens Aptroot fout op fout. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van treinstellen voor NS highspeed. “In plaats van dezelfde treinen te bestellen die in Frankrijk (TGV) en Duitsland (ICE) al jaren naar volle tevredenheid rijden, kiest de NS voor een afwijkend type uit Italië. Als die dit jaar ook eindelijk echt geleverd worden, zijn ze drie jaar te laat.” Het met faillissement bedreigde NS highspeed hoeft van de VVD niet het alleenrecht op het HSL-spoor te houden. “Laat een buitenlands bedrijf het maar doen als die het wel kunnen. Dat is beter dan 100 miljoen in NS Highspeed te pompen voor een treintje dat met 160 km/u door het land sukkelt, omdat ze verkeerd materieel hebben gekocht.”

Delen

9 reacties

 1. Emile van Aelst op

  Dat geld is er toch niet, dat is alvast een hele geruststelling.
  Nu even snel zeteltjes gaan tellen of er een meerderheid tegen te krijgen is.

 2. Zowat een bevestiging, betreft deze uitspraak,
  om de RGl te laten gaan…

  Wat ik al voorzie, dat deze echter niet doorgaat,
  en ik blijf daarbij, dat RGL, uitblijft.

  Daarvoor in de plaats de NS-spoorverbetering tussen Leiden en Utrecht.

  De Rijnlandroute, klikt echter haalbaar en belangrijker.
  We zullen het wel zien de komende tijd.

 3. ‘"Asfalt gaat boven alles," aldus VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot’.

  Voor wie méér wil dan asfalt is een andere partij dan meer geschikt, misschien?

 4. Anti-RGL uitspraken doen het altijd erg goed in verkiezingstijd. Zijn de verkiezingen achter de rug, dan smelten de ferme uitspraken weg als sneeuw voor de zon. Dat gaat nu al jaren zo. Neemt niet weg dat het toch verstandig lijkt het CDA van Meneer Asje van Dijk (en Verhagen) terug te brengen naar 0 zetels. Moet kunnen lukken, ze zijn tenminste al aardig op weg.

 5. @Piewie:
  De zetel aantallen van van Dijk staan al op 0, hij heeft zichzelf niet herkiesbaar gesteld…
  Nu maar afwachten of VVD de ballen heeft om voet bij stuk te houden, of dat zij hun Leidse collega’s achterna gaan en dus wederom kiezersbedrog geven…
  Hoezo wij winnen altijd eerlijk?

 6. "Asfalt gaat boven alles," aldus VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot.
  De VVD: plat en stinkend.

 7. "Asfalt gaat boven alles"…??? Klinkt wel eng toch? Boven gezondheidszorg, boven opleiding, boven leefbaarheid, boven natuur, boven werkgelegenheid… Ga zo maar door. Sinds vriend PVV erbij is gekomen is de VVD nog veel enger geworden dan ze al was.
  Oké, als die RGL er niet komt zal ik de laatste zijn die daar een traan om laat, maar asfalt boven alles klinkt makkelijk, goedkoop en kort door de bocht. Inderdaad weer een sterk (nou ja, sterk?) staaltje van kiezersbedrog.

 8. Bureau Partijkretologie op

  Nog wat VVD-kreten:

  De VVD maakt Nederland zwart.

  Groen wordt zwart met de VVD aan de macht.

  Stem VVD. Wij asfalteren gans het land.

  Stem VVD, uw asfaltpartij.

  Minder groen en meer zwart met asfaltpartij VVD.

 9. Piet Pekelharing op

  "Over de te volgen tracés van zowel de RGL als de RLR wil de provinciale lijsttrekker Floor Vermeulen zich,<…>, nog niet uitlaten: "Er worden nu mer-onderzoeken uitgevoerd. Het zou onze geleefwaardigheid aantasten als we de uitkomst daarvan niet afwachten en nu kiezen, terwijl er straks misschien iets heel anders uit die procedures komt."

  Probeert de redactie met de spelling van het woord geloofwaardigheid in bovenstaand fragment de bekakte uitspraak die bij deze club rechtse ballen gebruikelijk is, weer te geven? Of probeert men middels een zeer ingenieuze contaminatie aan te geven dat de leefbaarheid binnen onze prachtige stad op het spel staat?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline