Geen extra aankoop grond Oostvlietpolder

9

een ruime raadsmeerderheid schaart zich achter het collegestandpunt om niet over te gaan tot de aankoop van een perceel grond in de Oostvlietpolder. Een landeigenaar bood de grond onlangs aan, maar het college ziet er geen brood in. Wethouder Van Woensel heeft daar drie redenen voor: “We hebben er geen geld voor, we hebben de grond niet nodig om er iets te realiseren en ook niet om toekomstige ontwikkelingen juist tegen te houden. Wat er volgens de bestemming mag, vinden we prima.” Met die uitleg namen de meeste partijen genoegen. Wel blijkt er een probleem met de recreatiewoningen in de polder. De meeste staan er illegaal.

Volgens afspraken met de provincie moet Leiden recreatiewoningen tot maximaal 29 m2 toestaan. In het huidige bestemmingsplan mogen ze 40 m2 zijn, maar in praktijk zijn veel bestaande huisjes wel 55 m2. Als de raad nu zou besluiten om vast te houden aan 29 m2 heeft dat grote gevolgen voor die bestaande, te grote, recreatiewoningen. Die kunnen volgens wethouder Van Woensel dan namelijk niet meer gelegaliseerd worden. “En dan kom je dus in een handhavingstraject terecht,” zo waarschuwde hij de commissie die vervolgens akkoord ging met een paar weken uitstel.

Begin volgend jaar neemt het college een besluit en komt dan met een afgewogen voorstel naar de raad, zo beloofde de wethouder. Er kan dan bijvoorbeeld een uitsterfbeleid worden geformuleerd voor de recreatiebungalows die te groot zijn. Wat er staat mag dan blijven staan, maar er mogen geen nieuwe meer bijkomen.

Delen

9 reacties

 1. Als er ergens een parkeerverbod is en je zet er toch je auto neer, dan krijg je een bekeuring. Waarom gebeurt ditzelfde niet met mensen die de regels over de grootte van vakantiewoningen overtreden ? en dan een maand later weer controleren en eventueel weer bekeuren. Dan is het snel afgelopen.

 2. Dan weten we gelijk over welk stuk grond het hier gaat. De woningen staan daar illegaal omdat de toenmalige eigenaar een plekje in de gemeenteraad bezat. Dus Leonardo, dan schijnt zoiets te kunnen.
  Als ik het mis heb hoor ik dat graag…

 3. @Jan de W: was dat die VVD-er met dat huis met al die witte kitsch beelden in de tuin. Ik herinner me ook iets vaag dat ie klappen uitdeelde n.a.v. die recreatiehuisjes. Maar wel tegen de bewoners, dacht ik.
  Wie was dat, hoe zat het? Je bedoelt i.i.g. niet die volkstuincomplexen. Fris ons geheugen even op, als je wilt.

 4. Schiet me ineens te binnen: misschien Nicolaas Paulus Langerak (VVD), raadslid 1973-1990.
  Zie verder Het Leidse Pluche.nl/personalia.

 5. Jantje van Leiden op

  Met die VVD’er wordt waarschijnlijk Tinus Laken bedoeld. Maar die is inmiddels wel in 1999 overleden.

 6. Als je Leidsch Dagblad, Tinus Laken googled, krijg je dit:
  CD-woordvoerder Tinus Laken "haalt de mensen het bloed onder de nagels vandaan". Dat zei de officier van Justitie onlangs toen Martinus Laken veroordeeld werd wegens mishandeling. Laken is eigenaar van recreatiepark De Lakenhoeve en verhuurt aan ongeveer 90 mensen grond. Die hebben daar huisjes op. Hij leeft met zijn huurders op voet van oorlog. Volgens hen is Laken een "terrorist", een "voIslagen gestoorde", en stamt hij uit het "feodale tijdperk". Hij intimideert en terroriseert hen voortdurend. Hij bespioneert en filmt hen met een videocamera en barricadeert de toegang met een auto of een hek. Op onrechtmatige wijze heeft hij de grondhuur verhoogd. Hij sluit de stroom en het water af. Hij sluit mensen op in zijn park en tuigt ze af. Een huurder: "Laken valt alleen degenen lastig die hij aankan. Oude alleenstaande vrouwen met weinig verweer intimideert hij op een heel onfrisse manier." Ex-politievoorlichter D. Graveland: "Laken doet niets anders dan mensen van hun vrijheid beroven." Inmiddels heeft Laken al vele processen van de huurders verloren. Hij negeert de vonnissen en is daarvoor diverse malen in hechtenis genomen. Daarbij heeft hij gevochten met de politie. Laken staat niet op de CD-kieslijst. Wel is hij woordvoerder van de CD in Leiden en adviseur van toekomstige raadsleden. Hij zat in 1985/1986 zelf voor de VVD in de raad.
  Kennelijk net als de PVV nu, was hij in vroegere tijden ook een afscheiding van de VVD. En met een strafblad kennelijk.

 7. @Jan de Wit: ”die woningen staan daar omdat de toenmalige eigenaar een plekje in de Gemeenteraad bezat”.
  Dat kun je niet zo zeggen. Je kan wel stellen dat politici met veroordelingen en/of schikkingen zoals Matthijs Huizing, Ton Elias, Erik Ziengs op grond van alcoholmisbruik en geweld (allen VVD-ers) en verder Jhim van Bemmel (valsheid in geschrifte), Marcial Hernandez (kopstoot), Hero Brinkman (geweld, alcohol), Eric Lucassen (lijkt op Tinus Laken, intimidatie, en seksueel geweld), Dion Graus (vriendin inelkaarslaan), allen PVV-ers, een goed onderkomen vinden bij partijen als de VVD en PVV. Zoals dat dus ook destijds het geval was bij Tinus Laken, gemeenteraadslid VVD en later woordvoerder van de CentrumDemocraten.

 8. Mijn excuses voor reactie 8 december ’10, om 18:16.
  Verkeerde herinnering, alleen de twee eerste letters connoteren en associëren.
  Maar het moet toch wel duidelijk zijn dat de proleten, niet de maffia in Italie en Rusland hoor, dat soort toestanden, hier nu in Ons Nederland de politiek zijn binnengetrokken. Met de PVV en hun kweekklasje voor zakkenvullers.
  Op lokaal niveau is hier wel eens een boer in de Gemeenteraad
  gematerialiseerd.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline