Kunstwerk Theo Van Doesburg krijgt plek bij station

2

Het kan nog wel een paar jaar duren, maar uiteindelijk krijgt het kunstwerk ‘Vierkant in Vierkant‘ dan toch een plekje bij het Centraal Station in Leiden. De gelijknamige stichting zet zich daar al jaren voor in, maar nu ze zelf voor het benodigde geld zeggen te kunnen zorgen, ziet ook het Leidse college geen belemmeringen meer. De gemeente Leiden stelt in het stationsgebied een plek voor het kunstwerk beschikbaar. Wethouder Jan-Jaap de Haan (CDA, cultuur) waarschuwt wel voor al te veel optimisme. Het kan namelijk allemaal nog wel even gaan duren. “Als college zijn we positief over het initiatief en ook in de raad is er brede steun. We moeten de plek echter wel kiezen in samenhang met de gebiedsontwikkeling bij het station.”

“De huidige plannen voor het stationsgebied zijn nog te abstract om ook al exacte plekken voor kunst in de openbare ruimte in te kunnen tekenen,” aldus de wethouder: “Zelfs fiets- en voetgangerspaden staan daar nog niet in.” Ook moet volgens De Haan rekening worden gehouden met toekomstige ontwikkelingen als de RijnGouwelijn en de bebouwde omgeving. Pas daarna wordt duidelijk waar het kunstwerk van beeldend kunstenaar Van Doesburg precies kan komen. “En dat lukt niet binnen een jaar, zoals de stichting graag wil, het kan nog wel een paar jaar duren.”

Delen

2 reacties

 1. Eerst zien en dan geloven!

  Als klein jongetje werd ik door mijn pa mee genomen naar het stadhuis want daar stonde prachtige maquettes van hoe Leiden er in de toekomst uit zou gaan zien.
  Zonder een waarde oordeel uit te spreken of het ook in werkelijkheid prachtig was geweest, de maquettes waren in ieder geval mooi. Maar toen veranderde de politieke inzichten en het meeste van wat op die maquettes stond kwam als het geluk had niet verder dan een plaats in het boek “niet gebouwd Leiden”. Zelfs de maquettes zijn opgelost in de ambtelijke mist.

  Ik ben erg bang dat dit nu ook opgaat voor het stations plein en omgeving.
  Er wordt veel getekend, getekend en overleg gepleegd met betrokkenen en belangstellende waarna B&W van Leiden uiteindelijk tot de slotsom komen dat het allemaal al te veel geld heeft gekost en dat de plannen niet passen in de visie van NS poort (voorheen vastgoed NS) en het provinciaal structuurplan omgeving knooppunt haltes Rijn Gouwe Lijn en overige OV en de daarmee samenhangende provinciale kunst inspanningen. Waarna er door die andere partijen een plan wordt ingediend dat in sneltrein vaart door alle procedures wordt geloodst.
  Als er al een kunstwerk komt dan toch zeker niet kunst dat voortkomt uit een leids burger initiatief. Neen dan liever iets zo van de kunstplank.
  Niets is zo veranderlijk en veradelijk als de politiek.
  Ik zie eerder een replica in schaal 1 op 50 in mijn tuin komen, als dat wordt geacepteerd door de stichting Vierkant in Vierkant, dan het origineel op het stationsplein als ontmoetingspunt en herinnering aan de kunstenaar Theo van Doesburg.

 2. Nou, prachtig hoor dat het kunstwerk er komt in het stationsgebied. Alleen mag het de gemeente niks kosten. Vreemd, want een voormalig bestuurder van D66-huize plantte er wel op kosten van de gemeente een afstotelijk metalen gedrocht van Wolkers à drie ton. Maar die kon er goede sier mee maken in de pers door pontificaal met Wolkers op de foto te gaan en dat gaat natuurlijk niet meer met Theo van Doesburg…

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline