Raad mag kiezen: Morspoortgarage of straatparkeren

6

De Leidse gemeenteraad mag binnenkort kiezen: een uitgeklede Morspoortgarage of parkeren op maaiveld. Het is voor het eerst dat het college de raad een voorstel doet dat uit twee scenario’s bestaat. Een afspraak die het nieuwe college maakte om de besluitvorming in de raad te verbeteren, omdat er dan een betere belangenafwezing gemaakt kan worden. Ook het onderwerp zelf komt voort uit die afspraken. Wilde het vorige college nog tegen de zin van de wijk een parkeergarage tegenover de Morspoort, het nieuwe college sprak af om goed naar de bewoners te luisteren en ook hun alternatieve plan serieus te nemen.

De Morspoortgarage in de oorspronkelijke vorm sneuvelde in de college onderhandelingen. Een kleinere garage bleef wel in beeld. In het nieuwe plan gaat er geen verdieping vanaf, maar wordt er aan de zijkant een stuk vanaf gehaald, omdat anders de aanbesteding overnieuw moet, zo legde VVD-wethouder Van Woensel dinsdagmiddag uit.

Het alternatief, parkeren op straat, ligt dichterbij de wensen van de wijk. Het levert wel minder plekken op dan in het beleidsakkoord is afgesproken. Ook sneuvelen er in die variant meer bomen.

Delen

6 reacties

  1. Moeten we nu op eens positief gaan doen over het college omdat ze een keer hebben willen luisteren naar het volk.
    Ik vind dit artikel te triest voor woorden laat het college dat is doen met alle grote belangrijke besluiten, maar nee dat doen ze niet te bang dat er dan te veel geld in de potjes blijven zitten en dat ze dan het jaar erop minder krijgen. Begin dan eerst goed na te rekenen wat iets kost, want zoals veel burgers rond het minimum leven al weten geld wat je niet hebt kun je niet uitgeven.

  2. Marc Witteman op

    Nog maar twee jaar geleden kreeg ik van VVD en CDA te horen dat ik kon opstappen als ik er niet in zou slagen om de grote Morspoortgarage binnen de collegeperiode onomkeerbaar te maken. Ik ben heel benieuwd welke keuze deze twee partijen nu gaan maken.

  3. Het is wel duidelijk dat het hier alleen nog maar om politiek gaat, en niet om parkeren. Bestraat gewoon de laatste onverharde stukjes op het Haagwegterrein, waar de gemeente al eigenaar van is, en wel vaak vol staat, en je hebt je uitbreiding voor elkaar. Iedereen kan fouten maken, maar je moet nu niet een plan uit een achterhaalde context perse nog willen doordrukken nu de parkeerbehoefte in de stad ten opzichte van een aantal jaren geleden zichtbaar is gewijzigd. Op het Morspoortterrein staan gemiddeld 20 auto’s, door nu meer parkeerplaatsen op dit terrein te realiseren komen er niet meer parkeerders, het blijven het er gemiddeld 20! Wie durft daar straks de politieke consequenties uit te trekken?

  4. Estefania Pampin Zuidmeer op

    De bewoners van de wijk hebben een derde optie: groen parkeren op maaiveldniveau, waarbij het aantal parkeerplaatsen groeit naar behoefte, mogelijk tot 460 plaatsen. Daarnaast zou de wijk groener worden. Het college heeft met dit alternatief blijkbaar niets gedaan. We zullen ons blijven hard maken zodat dit alternatief ook bekeken wordt.

  5. Hans Nieuwint op

    Gezien het stukje van Marc Witteman hierboven gaat het inderdaad om politieke machtspelletjes zoals VVD en CDA al vele jaren gewend zijn te voeren. Bij deze partijen gaat het al lang niet meer om wat bewoners vinden maar om wat er geroepen wordt door de leidse ondernemers. Dat nu eindelijk ook bij deze partijen doordringt dat er geen behoefte is aan een garage geeft aan hoe zeer men denkt vanuit een tunnelvisie.
    En dat het Marc Witteman geen bal interesseerde wat bewoners vonden wordt nog eens bevestigd door deze partijen te herinneren aan gemaakte afspraken. Blijkbaar is er nog niets veranderd.
    Sorry Marc, geen Huis van de Sport en geen Morspoortgarage. Misschien kun je hem in Flevoland neerzetten. Het kan verkeren.

  6. Wie zo de zure reacties van – thans- Flevo-gedeputeerde Witteman op de diverse Leidse webmedia leest kan zich niet aan de indruk onttrekken dat hij een psychisch trauma heeft opgelopen na zijn vertrek uit de Leidse politiek. Het is vreemd, dat een oud-wethouder zich nog bemoeit met het beleid van zijn opvolgers. Dat is in politieke kringen ´not done´.

    .

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline