D66 ziet geen gebroken verkiezingsbelofte

18

Er is geen sprake van kiezersbedrog nu D66 alsnog meewerkt aan de aanleg van de RijnGouwelijn. “En dat zal ook niet gebeuren,” aldus D66 fractievoorzitter Paul van Meenen. Met die boodschap ging hij afgelopen avond naar de leden van zijn partij. Van Meenen hield zijn achterban voor dat nú de medewerking staken of uit het college stappen de snelste weg naar de komst van de RGL door de binnenstad is. Ook zou de ROVER-variant daarmee meteen van de baan zijn. Door in te stemmen met het advies van de commissie Staal werkt D66 nu weliswaar mee aan de uitvoering van de bestuursovereenkomst met de provincie, waarin is vastgelegd dat de RGL over het Hooigracht-Langegrachttracé wordt aangelegd, maar niet voordat er een 16 maanden durende MER-procedure is doorlopen. Die wordt bovendien getoetst door de onafhankelijke Commissie voor de MER. Met die toetsing is de provincie vrijdag akkoord gegaan. In die commissie zit onder andere Prof. Dr. Nijkamp die ook deel uitmaakte van de Commissie Staal.

Pas als een meerderheid van de gemeenteraad over 16 maanden tot de conclusie komt dat één van de twee te onderzoeken binnenstadtracés het beste alternatief is, kan voor D66 het moment komen om uit het college te stappen. Dan blijven zitten zou in de ogen van Van Meenen pas echt meewerken aan de komst van de sneltram door Leiden betekenen. “In dat geval kan instemmen strijdigheid betekenen met het verkiezingsprogramma.” Tot die tijd hoopt de partij dat de ROVER-variant (over dubbel bestaand spoor) als beste uit de bus komt, of dat het hele project wordt afgeblazen. Bijvoorbeeld omdat er door de bezuinigingen geen geld meer voor is. D66 gaat er daarbij vanuit dat de ROVER-variant door de kiezers niet wordt ervaren als ‘een RGL door Leiden’

Niet alle leden van D66 zijn ervan overtuigd dat de lijn die de partij nu kiest de juiste is. Oud-raadslid Arjan Stoffels stelde een aantal kritische vragen.

De mogelijkheid dat D66 uiteindelijk uit het college zal stappen is volgens Van Meenen dus niet uit te sluiten. Hij wees zijn partijleden erop dat ondanks de enorme winst van D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen, er nog altijd een nipte meerderheid in de Leidse raad is die voor de RijnGouwelijn door het centrum is (20 voor, 19 tegen). Toch is hij vol vertrouwen dat in de tijd die er nu rest tot het definitieve beslismoment een meerderheid zal inzien dat de ROVER-variant in elk geval een acceptabel alternatief is. Daarbij kijkt hij nadrukkelijk ook naar GroenLinks die zich al enige tijd hard maakt voor spoorverdubbeling.

Paul van Meenen over de terughoudendheid met reageren in de afgelopen weken: “Sinds we een grote partij zijn, wordt elk woord door de provincie op een goudschaaltje gewogen.”

Dat de ‘buitenom’ variant kansrijk is, blijkt volgens D66 ook uit het feit dat de provincie, die dat persé niet wil, pas na grote druk uit Leiden akkoord is gegaan met het meenemen van de variant in de MER-procedure. Dat was zeer tegen de zin van gedeputeerde Asje van Dijk die onlangs nog nadrukkelijk liet weten zich niet te kunnen voorstellen dat de bestaand spoor variant als beste uit de bus komt. Door hem nu toch te onderzoeken, is die kans er in elk geval gekomen.

De komende periode gaat een interne werkgroep van D66 de mogelijke scenario’s en de gevolgen daarvan onderzoeken. Voordat de fractie na het doorlopen van de milieueffectprocedure een definitief standpunt zal innemen, worden de leden opnieuw geraadpleegd.

Delen

18 reacties

 1. Emile van Aelst op

  Ik vind het helder en hoop dat alle aasgieren van sommige partijen zich nu weer even rustig houden.
  Want laten we eerlijk zijn, de hele situatie werd wel overdreven aangegrepen om D66 zo zwart mogelijk te maken en niet altijd op een nette manier.

 2. Ben het geheel eens met Emile van Aelst. Ook een groot compliment aan Peter Bootsma. De Leidenaren mogen zich gelukkig prijzen met zo’n loyaal en betrokken gemeenteraadslid.

 3. Paul van Meenen op

  Voor de duidelijkheid. De Rover-variant houdt in: sprinters over bestaand en verdubbeld spoor tot CS, sneltram van CS naar de kust.

 4. worden jullie er nu niet zelf misselijk van ,met dat slapgelul over de R-Geil-L wat een stakkers…als er nu nog een wethouder iets te melden heeft hoort deze gelijk weg gebounst te worden
  Zonde van het geld wat jullie opvretters kosten , waar wij hard werkende mensen voor moeten bloeden..

 5. Niet zo moeilijk doen, volgende keer (Provinciale Statenverkiezingen) gewoon op ome Geert stemmen. Grote schoonmaak in NL.

 6. "Ome Geert" wil de crisis- en herstelwet permanent maken, en die maakt het onmogelijk voor Leiden om de RGL bij de rechter aan te vechten als de provincie ‘m doorzet.

  Niet heel handig om op de PVV te stemmen dus straks, als je tegen de RGL bent.

 7. Dus als de crisis- en herstelwet niet permanent gemaakt wordt zal dit D66-college de RGL aanvechten bij de rechter. En dan vind je het nog gek dat de provincie geen enkel vertrouwen heeft in dit college en daarom doorgaat met het inpassingsplan.

 8. Eerst wilde ik het RGL-project nog vergelijken met een Bunga-Bungafeestje: alleen ambtenaren, bestuurders & politici die niet(s) van sublimeren willen weten zijn van harte uitgenodigd om het geld over de balk te gooien en de infrastructuur goed te verkloten.

  Maar de strijdlustige krijgsheer Gouden Spelddrager Ben Schuttenbeld (naar eigen zeggen weg van Leiden) kwam gelukkig als geroepen om mij extra inspiratie te geven: een (wederopbouw)missie in een verre en fijne provincie als Uruzgan doorstaat de RGL-vergelijking beter. Er zijn natuurlijk ook verdovende liquide middelen in het RGL-spel: anderhalf miljard euro volgens de man van het NU-moment Ben Schuttenbeld. Je wil trouwens voor je gemoedsrust echt niet weten hoeveel krijgsheren zich inmiddels in het RGL-strijdperk mengen, zelfs een teruggetrokken onbekende geleerde krijgsheer die luistert naar de naam Paul van der Heijden begint dreigende en niet mis te verstane taal uit te slaan. Het slagveld ziet er momenteel in de MER-fase rustig uit, maar vergis je niet, de situatie kan elk moment omslaan: immers, de radicale krijgsheer Pieter Kos wil de redelijke en gematigde krijgsheer Paul van Meenen een lesje leren. Was er maar een gezagshebbende en boven de strijdende partijen staande vrouwelijke krijgsheer die opriep om een loya jirga (met afterparty) te organiseren en na een week lang praten, feesten, drinken, zingen en dansen uitgeput en uitgewoond de ROVER-variant te omarmen. Het mooiste slot van de afterparty zou zijn als de voorzitter van de Raad van State helemaal aan het einde met een Acte van Redemptie op de proppen zou komen: onze vooruitziende Vader des Vaderlands, Willem van Oranje, heeft contractueel vastgelegd dat we voor altijd met electrisch voortgedreven materieel om de eeuwenoude stad Leiden heen moeten rijden. En WvO had natuurlijk ook een definitieclausule over wat hoogwaardigheid betekent: de RGL voldoet niet aan deze eis kan ik u vertellen.

  De opstelling van D66 Leiden ziet er als altijd redelijk uit en er is zoals gebruikelijk oog voor een redelijk alternatief: als ik een rijdende rechter zou zijn dan zou ik D66 wel willen complimenteren voor de ROVER-voorkeursvariant. De RGL is met zoveel politiek en bestuurlijk geweld door de strotten van de burgers heen geduwd dat als je iemand iets wilt verwijten in deze slechte RGL-soap je eerst eens beter en langer moet nadenken wie je daarvoor uitkiest.

 9. D66 was de meest fanatieke voorstander van de RGL en draaide uit electrorale overwegingen 180 graden. Toen D66 in het college zat met wethouders die zeer voor de RGL waren was D66 tegen een referendum over de RGL. Dat zijn de feiten en het is goed om die niet te vergeten. Dat ene Van Aelst dergelijke opmerkingen bij voorbaat al wegzet als aasgiererij en dat anderen zich daarbij aansluiten past in het Nederland van Wilders, Rutte en De Telegier.

 10. Als de RGL over bestaand spoor gaat, heb je best kans dat de NS alle lijnen richting Leiden Centraal op gaat doeken, NS is geen voorstander van de RGL…
  Leiden heeft ich nu echt teveel problemen op de hals gehaald, dit is onacceptabel!!

 11. Beetje makkelijk dit, denkt d66 leiden nu echt dat de kiezers DIT KIEZERSBEDROG over anderhalf jaar zijn vergeten????!!!!?????

  De Oh, Oh Leiden soap gaat verder……. kedeng kedeng kedeng kedeng kedeng kedeng oe oe

 12. @E. Meijer: U heeft gelijk. Van Aelst komt doorgaans mild en sympathiek over, maar 30/10, 01;10 is een mengelmoes van onlogische redenering met verkeerde gevolgtrekkingen.
  Ik wil niet zover gaan, maar de redenatie vertoont inderdaad enige overeenkomst met die van de PVV.

 13. @mark koek

  Jij hebt het er over dat ome geert dingen onmogelijk maakt. En misschien is dat ook wel zo maar de huidige bestuurlijke macht (gemeente en of regering) van de grote partijen hebben er ook nog nooit voor gezocht dat er iets voor de burgers gedaan wordt waar de burgers beter van worden. Want al deze mensen denken maar aan 1 ding hun egoistische zelf en als mensen voor ome geert kiezen dan hebben deze mensen genoeg van de huidige hypocratie van de huidige partijen met hun leugen en bedrog en dat ze willen aangeven dat er wat moet veranderen.

 14. @ Dennis

  Ja maar Dennis, wat is er veranderd en wat gaat er veranderen onder jouw ome Geert? AOW? Dubbele paspoorten? Immigratie? Integratie? Ontslagrecht? Zoals ik het lees en kan analyseren heeft Geert zijn kiezers al op meer dan 3 belangrijke punten in de maling genomen.
  Alleen hij en z’n 25 mede-kamerleden zijn er 80.000,- per jaar beter op geworden gedurende 4 jaar.

  p.s.: sorry dat dit off topic is.

 15. Na deze vergadering en de prettige openhartigheid van raadslid Koek gaat de provincie op volle kracht verder het inpassingsplan voor het HOLA tracé schrijven. Het MER dat de provincie voor de zekerheid maakt geeft D66 de gelegenheid te doen alsof de alternatieven nu echt zorgvuldig afgewogen worden. Het ROVER alternatief loopt echter alleen voor de vorm mee omdat het onaccepatabel is voor de provincie.

 16. dennis#: mensen denken alleen maar aan zichzelf. Is dat zo?
  En gaan mensen tegen een geringe vergoeding en veel vrije tijd in de maatschappij stoppen (denk aan alle leden in zo’n afdeling) niet in de raad zitten om de door jou veroorzaakte problemen op te lossen. Want dat is politiek infeite. Ik bedoel als jij niet in een file gaat staan was er ook geen door de overheid onmogelijk op te lossen probleem, toch? Dat zei Pim trouwens al. Maar dat terzijde.

 17. Voor de duidelijkheid, meneer of mevrouw "Burgert" schrijft uitspraken aan mij toe die ik nooit gedaan heb. Heb er alleen op gewezen dat juist de PVV de RGL vooruit helpt, op het moment. Met wat Leiden allemaal wel of niet gaat doen heeft dat niks te maken, en daar ga ik ook helemaal niet over.

  Opvallend trouwens dat er niemand met een echte naam kritiek heeft (behalve de onvermijdelijke Meijer uiteraard — hallo Eltjo 😉 ). Het was dan ook een uitermate helder verhaal dat Paul van Meenen gehouden heeft, Emile van Aelst heeft volkomen gelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline