D66 vreest afglijden niet-verslaafde daklozen

4

Niet-verslaafde daklozen die gebruik maken van de opvang in Nieuwe Energie bij het Papegaaisbolwerk glijden af en raken soms zelf ook aan de drugs door de hechte omgang met verslaafden die daar min of meer de dienst uitmaken. Dat stelt D66 na ‘een rondje langs de velden’. De situatie is onhoudbaar geworden door de problemen met de vele daklozen die rond het gebouw verblijven en daar drugs gebruiken. Ook slapen veel daklozen buiten op het terrein naast het (in verband met bezuinigingen met sluiting bedreigde) opvangcentrum. Fractieleden van D66 gingen langs bij de dag- en nachtopvang in Nieuwe Energie, de Veegploeg, de SPIL en andere locaties die een belangrijke rol spelen in het dagelijks leven van dak- en thuislozen in Leiden. De partij trekt nu aan de bel in een serie vragen aan het college.

D66 wil weten hoe erg de situatie uit de hand is gelopen en vraagt om structurele maatregelen op het gebied van woonruimte, dagbesteding en activering naar een baan voor de Leidse daklozen. De partij wil niet alleen weten of er extra woonruimte beschikbaar kan komen, maar ook hoe het gaat met daklozen die eerder al een woning toegewezen hebben gekregen.

De partij heeft bij de Veegploeg te horen gekregen dat er al enige tijd een personeelstekort is. Door minder begeleiding, kunnen er minder daklozen mee om de stad schoon te vegen. Dagelijks wordt er geloot. De rest moet de dag maar zien door te komen met ‘computeren’ of ‘iets voor zichzelf doen’. D66 wil dat het college de mogelijkheid onderzoekt om de veegploeg uit te breiden, zodat ook bedrijven er, tegen betaling, gebruik van kunnen maken.

Tenslotte wil D66 dat Leiden in actie komt om de schuldproblematiek aan te kaarten waar veel zwerfjongeren mee kampen. Als ze zich melden bij het ServicePunt Informatie en Leren (SPIL) van De Binnenvest voor een postadres en het aanvragen van een uitkering, krijgen ze namelijk te maken met achterstallige premies voor de verplichte zorgverzekering.

“Jongeren, maar ook ouderen, die jarenlang hebben gezworven en geen adres hadden, worden als ze een postadres bij De Binnenvest krijgen en een uitkering aanvragen geconfronteerd met het feit dat zij met terugwerkende kracht verzekerd moeten zijn voor zorgkosten. Dit betekent in één klap een hoge schuld (mede door de extra incassokosten). Als de achterstand meer is dan 6 maanden, dan wordt bovendien een boete geheven van 30% van de premiekosten. Om deze bedragen te innen legt de zorgverzekeraar beslag op de uitkering totdat de volledige achterstand is weggewerkt,” zo schrijft D66 aan het college. De partij wil graag dat Leiden dit bij het Rijk aankaart.

Delen

4 reacties

  1. Heel goed dat D66 dit allemaal onder de aandacht brengt, maar wel wrang dat het college (met twee D66-wethouders, en een van de SP nota bene op welzijn & zorg) in de begroting 2011 een aantal andere prioriteiten lijkt te hebben. Zo wil het de subsidie voor De Zaak (dagbesteding) stopzetten, zodat die voorziening waarschijnlijk gesloten wordt (wat D66 ook is opgevallen).
    Voor niet-verslaafde dak- en thuislozen zou er een aparte voorziening moeten komen. Daar hebben indertijd (2005) meerdere mensen voor gepleit.

    "De partij wil niet alleen weten of er extra woonruimte beschikbaar kan komen (…)."
    Dat is eveneens wat wrang, want met steun van D66 is in Leiden veel betaalbare (en renoveerbare) woonruimte verdwenen en komt er dure bij. Die "extra woonruimte" voor dak- en thuislozen gaat dan ten koste van andere woningzoekenden, die vaak al heel lang op een betaalbare woning wachten, niet ten koste van mensen die een herenhuis of luxe appartement zoeken.

    En wat betreft de schuldproblematiek, er is nog meer aan de hand. Twee jaar geleden hebben de cliëntenraden De Binnenvest en SoZA Leiden daarover een brief aan de wethouder geschreven, maar dezelfde dingen gaan nog steeds mis, waardoor dak- en thuisloze cliënten in de problemen kunnen komen.

    Nogmaals, uitstekend en zeer verheugend dat D66 aandacht voor deze Leidse burgers en hun problemen vraagt. Jammer dat andere fracties het niet doen, maar die kunnen zich er natuurlijk bij aansluiten. Laten we hopen dat de begroting in gunstige zin wordt gewijzigd. Dan maar geen duur popcentrum en geen Scheltemacomplex, maar wel een fatsoenlijke sociale infrastructuur.

    De vragen van D66 staan hier:

    http://tinyurl.com/dakenthuislozen

  2. Goed van D66 dat ze zelf zijn gaan kijken! Die zorgverzekering moet aangepakt worden(het nieuwe kabinet gaat deze verzekering nog meer verhogen). Het kan toch niet de bedoeling zijn dat als daklozen weer "van de straat af" willen, dit niet kunnen, doordat ze dan starten met enorme schulden.
    Demotiverender kan niet!!!

  3. Tijdens de zoektocht naar verslaafdenopvang in 2004/2005, is er genoemd dat de voormalige brandweerkazerne aan de Langebrug bestemd zou worden voor niet-verslaafde daklozen. Dat idee is nu verlaten. In de zoektocht van toen is ook het gebouw E op het nuonterrein in aanmerking gekomen. Dat ging om niet-duidelijke redenen niet door. Misschien kan dat alsnog onderzocht worden om in dat gebouw een onderkomen te creeeren.

  4. Nou mensen ik snap zo ie zo het probleem niet. We hebben een leegstaand belasting kantoor doe ze daarin. Geef deze mensen 4 maanden de tijd dat ze kunnen aangeven dat ze dit leven niet willen. Indien ze dat niet aantonen gewoon op straat gooien en dan zoeken ze het maar uit geen hulp meer bieden en diegene die dit niet humaan vinden. Stel u zelf en uw huis ter beschikking om een zinloos iets op te lossen, maar laat niet de rest van de gemeenschap op draaien voor dit nutteloos volk. Ik zou zelf nog verder willen gaan door eventuele drugsverslaafde zelf te voorzien van inbeslag genomen drugs, maar niet testen of het spul wel goed is, maar gewoon geven. Dit lost 2 problemen op geen crimineel gedrag en minder verslaafde.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline